Klinikum

H1N1 - az USA-ban perelnek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egyesült Államokban több vállalat is gyárt oltóanyagot, és külföldről is importálnak. A vakcinák kiszállítása azonban a vártnál lassabban halad: bár az oltásokat a tervezettnél hamarabb megkezdték, október közepére az előirányzott harminc–ötvenmillió adag helyett csak tizenegymilliót szállítottak ki országszerte.

Az USA-ban MedImmune orrspray formájú vakcinája készült el először, ez teszi ki a kiszállított oltóanyagok több mint felét. A szövetségi kormányzat ajánlása szerint először az egészségügyi dolgozókat, a gyerekeket, a krónikus betegeket kell beoltani, más országokkal ellentétben a terhes nők azonban nem kaphatják meg elsők között az oltást, nekik meg kell várniuk az október végére ígért injekciós változatot.

A terheseknek és a kis gyerekeknek a gyártó által sem ajánlott orrspray botrányt kavart az Egyesült Államokban. New York-i egészségügyi dolgozók keresetet adtak be a bíróságra az oltási kampány felfüggesztését kérve, mivel szerintük a később bevezetett vírusrészes injekciókkal szemben legyengített, de élő vírust tartalmazó spray-k magukban is járványt okozhatnak.

Az amerikaiak bíznak a kormányban

Ezenkívül is több tagállamban támadták bírósági úton az oltási kampányt. Egy amerikai orvos társaival a vakcinák gyorsított engedélyeztetése miatt állíttatná le a forgalmazásukat. Szerintük a vakcinákat nem vizsgálták be megfelelően, ezért 2010 közepéig nem lehet kijelenteni róluk, hogy biztonságosak.

Az Egyesült Államokban az egyes tagállamok nem kötelesek követni a szövetségi ajánlást, és még akár megyénként is lehetnek kisebb eltérések a H1N1 elleni védekezésben. Több különböző szakszervezet így azért nyújtott be keresetet a bíróságon, mert New York államban az egészségügyi dolgozókat kötelezték az oltásra. Egyelőre elérték céljukat, mivel az állam egyik legfelsőbb bírája pénteken úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az oltások kötelező érvényét, ezért az egészségügyi dolgozók az október végén várható meghallgatásokig biztosan szabadon választhatnak.

A Harvard szeptember végi felmérése szerint az amerikaiaknak csak a harmada tartja elég biztonságosnak a vakcinát, miközben a szezonális influenza oltóanyagánál több mint felük gondolja ugyanezt. Az amerikai szülők hatvan százaléka beoltatná gyerekét a szezonális influenza ellen, de csak 40 %-uk a H1N1-influenza ellen.

Összességében azonban nem annyira szkeptikusak az amerikaiak, mint egyes európai országok polgárai.
A Pew Research október 9–12. között készített felmérése szerint 47 %-uk oltatná be magát, és ugyanennyien ellenzik. A lakosság 65 %-a bízik benn, hogy a kormány kezelni tudja az új influenza jelentette fenyegetést.

Forrás: CDC/AP/Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Klinikum

Az immunitás nemi különbségeinek hatása a vakcinafejlesztésre

Bár a vakcináció az egyik legsikeresebb közegészségügyi intervenció, a klasszikus vakcinafejlesztés leginkább empirikus alapokon folyik, a vakcinák biztonságossági és immunogenitási profilja patogénspecifikus. Az oltási rezsimek minden beoltandó számára ugyanazt az oltást ajánlják, holott jól ismert: a beoltott egyén sajátosságai – életkor, nem, komorbiditások, egyéb infekciók, mikrobiom – jelentősen befolyásolják a vakcinációra adott individuális választ. A Frontiers in Immunology összefoglaló közleménye áttekinti a férfi, illetve női nem hatását az oltásokkal kapcsolatos immunválaszra, és az „ugyanazt az oltást mindenkinek”, illetve az „egy kórokozó, egy vakcina” szemlélet helyett a különböző populációkat figyelembe vevő oltásfejlesztési és oltási stratégia mellett érvel.