Klinikum

H1N1 - az USA-ban perelnek

2011. AUGUSZTUS 15.

Az Egyesült Államokban több vállalat is gyárt oltóanyagot, és külföldről is importálnak. A vakcinák kiszállítása azonban a vártnál lassabban halad: bár az oltásokat a tervezettnél hamarabb megkezdték, október közepére az előirányzott harminc–ötvenmillió adag helyett csak tizenegymilliót szállítottak ki országszerte.

Az USA-ban MedImmune orrspray formájú vakcinája készült el először, ez teszi ki a kiszállított oltóanyagok több mint felét. A szövetségi kormányzat ajánlása szerint először az egészségügyi dolgozókat, a gyerekeket, a krónikus betegeket kell beoltani, más országokkal ellentétben a terhes nők azonban nem kaphatják meg elsők között az oltást, nekik meg kell várniuk az október végére ígért injekciós változatot.

A terheseknek és a kis gyerekeknek a gyártó által sem ajánlott orrspray botrányt kavart az Egyesült Államokban. New York-i egészségügyi dolgozók keresetet adtak be a bíróságra az oltási kampány felfüggesztését kérve, mivel szerintük a később bevezetett vírusrészes injekciókkal szemben legyengített, de élő vírust tartalmazó spray-k magukban is járványt okozhatnak.

Az amerikaiak bíznak a kormányban

Ezenkívül is több tagállamban támadták bírósági úton az oltási kampányt. Egy amerikai orvos társaival a vakcinák gyorsított engedélyeztetése miatt állíttatná le a forgalmazásukat. Szerintük a vakcinákat nem vizsgálták be megfelelően, ezért 2010 közepéig nem lehet kijelenteni róluk, hogy biztonságosak.

Az Egyesült Államokban az egyes tagállamok nem kötelesek követni a szövetségi ajánlást, és még akár megyénként is lehetnek kisebb eltérések a H1N1 elleni védekezésben. Több különböző szakszervezet így azért nyújtott be keresetet a bíróságon, mert New York államban az egészségügyi dolgozókat kötelezték az oltásra. Egyelőre elérték céljukat, mivel az állam egyik legfelsőbb bírája pénteken úgy döntött, hogy ideiglenesen felfüggeszti az oltások kötelező érvényét, ezért az egészségügyi dolgozók az október végén várható meghallgatásokig biztosan szabadon választhatnak.

A Harvard szeptember végi felmérése szerint az amerikaiaknak csak a harmada tartja elég biztonságosnak a vakcinát, miközben a szezonális influenza oltóanyagánál több mint felük gondolja ugyanezt. Az amerikai szülők hatvan százaléka beoltatná gyerekét a szezonális influenza ellen, de csak 40 %-uk a H1N1-influenza ellen.

Összességében azonban nem annyira szkeptikusak az amerikaiak, mint egyes európai országok polgárai.
A Pew Research október 9–12. között készített felmérése szerint 47 %-uk oltatná be magát, és ugyanennyien ellenzik. A lakosság 65 %-a bízik benn, hogy a kormány kezelni tudja az új influenza jelentette fenyegetést.

Forrás: CDC/AP/Reuters

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A nők biológiai életkorának hatását immunrendszerük közvetíti

A visceralis elhízás felgyorsítja a kognitív öregedést, míg a nagyobb izomtömeg védő hatást gyakorol. A középkorú nők esetében különösen fontos a rezisztencia-tréning; az elhízás és a testedzés intelligenciára kifejtett hatása nagyrészt az immunrendszer közvetítésével érvényesül.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Klinikum

Meghalt a második magyar H1N1-beteg

Egy dél-dunántúli egészséges fiatalember a H1N1-vírus második magyar áldozata. Az első áldozat egy 41 éves, szív- és tüdőbetegségben szenvedő magyar férfi volt.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.