Klinikum

Csekély a H1N1- influenza diagnosztikai próbainak szenzitivitása

2011. AUGUSZTUS 15.

A minap sajtóhír volt, hogy már milliós tételekben gyártják az új influenza kimutatására szolgáló teszteket, 1–2 hónap múlva forgalomba is kerülnek. A legutóbbi adatok szerint azonban az érzékenységük elmarad az elvárhatótól.

Az Amerikai Egyesült Államok járványügyi hatósága (CDC) legújabb adatai szerint az új, H1N1 típusú influenzavírus kimutatására szolgáló diagnosztikai tesztek szenzitivitása összességében viszonylag alacsony, tehát messze nem mindegyik beteg esetében mutatják ki az új, veszélyesebbnek ítélt vírus jelenlétét.

Erre az eredményre úgy jutottak, hogy újra elemezték azokat a mintákat, amelyekben korábban kimutatták az aktuális szezonális influenza (H1N1 vagy H3N2 szerotípus) vagy az új típusú H1N1 influenzatörzs vírusát reverz transzkripciós polimeráz-láncreakcióval.

A polimeráz-láncreakciós eljárás referenciának számít, ezzel hasonlították össze három, nemsokára a forgalomba kerülő gyorsteszt eredményét 65 beteg esetében. A vizsgálat néhány eredménye:

– Az új influenza szempontjából a tesztek szenzitivitása 40–69% között alakult, ami gyenge eredmény.
– A polimeráz-láncreakcióval magas vírustitert mutató minták esetében a gyorstesztek szenzitivitása 89–100% között alakult.
– A gyorsdiagnosztikai próbák általában érzékenyebbek voltak (60–83%) a szezonális influenzát okozó törzsekre, mint az új influenza A-ra.

Ezek a számok és arányok viszonylagosak, hívja fel a kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője a figyelmet, ugyanis mindegyik víruskimutatási próba eredményét a beteget körülvevő közösség, a klinikai gyanú mértéke és a súlyos betegség kockázata függvényében kell értelmezni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: MMWR August 7, 2009; 58(30): 826-829.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

A "The Washington Post" szerint a járványtól érzett félelem járványa terjed.

Hírvilág

Jövőre egy influenza vakcina nyújt védelmet

A H1N1-influenza nem fog eltűnni egy szezon alatt, valószínűsítik a szakértők.

Hírvilág

Influenza: sztatinokkal elkerülhető a halálos szövődmény?

Jelentősen csökkentették a halálozás kockázatát a szezonális influenza miatt kórházba kerülteknél a sztatinok .

Hírvilág

Úgy tűnik, a szezonális influenza elleni vakcina némi védelmet nyújt a H1N1-fertőzés ellen

A szezonális influenzát okozó vírustörzsek elleni vakcináció bizonyos védelmet nyújt a H1N1- vírus, különösen az általa okozott súlyos fertőzések ellen- állítják egy retrospektív tanulmányban, melyet online publikáltak a BMJ-ben.

Hírvilág

Az Omninvest Kft. közleménye

Omninvest: "A cégünk által gyártott új típusú (H1N1) influenza elleni védőoltás bizonyítottan hatékony és ártalmatlan. Ugyanez vonatkozik a szezonális influenza elleni oltóanyagra is."