Klinikum

H1N1 - Félelem és reszketés

2011. AUGUSZTUS 15.

Az amerikai The Washington Times pánikkeltésnek látja az új vírus körüli felhajtást. "Ez csak nevében influenzajárvány" - írja keddi számában az újság. Az újság megállapította: az új típusú influenza halálos áldozatainak száma csak töredéke azok számának, akik hagyományos influenza miatt halnak meg minden évben.

"Mára sokunknak már halottnak kellene lennünk" - írta az újság felidézve azt, hogy az amerikai elnök mellett működő egészségügyi tanács 8 héttel korábbi jelentése szerint az Egyesült Államokban 30-90 ezer halottat okozhat az új típusú influenza, és a járványnak éppen most kellene tetőznie.

Az igazság ezzel szemben az, hogy augusztus 30. óta Amerikában mindössze 292 influenzás haláleset történt, miközben a statisztikák szerint a hagyományos influenzajárványok idején naponta átlagosan 260 amerikai hal meg. A világ minden tájáról származó adatok azt mutatják, hogy az új influenza sokkal enyhébb következményekkel jár, mint a kór hagyományos változatai. New Yorkban például csaknem tizedannyi halottat szed.

Az újság szerint a "járványtól érzett félelem járványa" terjed. A hisztéria Amerikában is érződik, rendkívül sokan fordulnak orvoshoz; a kórházi látogatásoknak már 7 százaléka a H1N1-fertőzés gyanújával kapcsolatos. Iskolákat zárnak be, de nem az influenzajárvány, hanem a félelem miatt. Soha nem látott mértékben fogynak a kézi fertőtlenítőszerek.

A WHO úgy hirdette ki 11 hete a H1N1 járványt, hogy akkor még csak 144 halálos áldozat volt, miközben az enyhébb XX. századi világjárványok is legalább egymillió áldozatot szedtek. Ha a WHO kihirdetné, hogy a Ford az Ferrari, az amerikai kormány és a sajtó is azt gondolná, hogy a Ford is 200 mérföldes óránkénti sebességgel képes száguldani? - tette fel a kérdést a lap. Hangsúlyozta, hogy a H1N1 képes ölni, és van értelme a megelőző oltásnak, de azért, mert valaki kibocsát egy nyilatkozatot, nem kell mindjárt azt hinni, hogy a kismalac dühöngő vadkanná változott...

Forrás: AP/Reuters/The Washington Post

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...