Klinikum

Az influenzaoltás jogi szövődményei

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha beolt, akkor azért, ha viszont lebeszél az oltásról, azért kell felelnie az orvosnak, ha páciensével baj történik. Elvileg minden mellékhatásért a gyártót terheli a felelősség, ehhez azonban bizonyítani kell, hogy az oltóanyag rossz volt. Az infektológus a H1N1 oltás beadatását javasolja.

"Szerdán egy két nappal korábban H1N1 védőoltást kapott hölgy hunyt el, de mint kiderült, a halál oka nem a beadott vakcina, hanem egyértelműen a szívbetegsége volt. Egy idős, szívbeteg ember elment védőoltásért, majd két nap múlva meghalt, de persze nem a vakcinától. Sajnos ilyen fatális egybeesések mindig is előfordulhatnak" - szögezte le Dr. Bujdosó László, a Magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke tegnap egy szakmai konferencián. Jóllehet, az orvosok szerint legkorábban két hét múlva, a vizsgálatok lezárultával derül majd ki, hogy az ugyan szívbeteg, de jó állapotban lévő asszony halálának pontosan mi volt a kiváltó oka, tehát jelenleg senki sem zárhat ki semmilyen lehetőséget. A szakemberek szerint szinte lehetetlen bizonyítani, még ha volt is, az ok-okozati összefüggést az oltóanyag és a szervezetben kialakult működési zavar között.

Ezzel együtt, ha baj van, elsőként az orvosnak kell helytállnia. Dr. Pongrácz Krisztina ügyvéd szerint bármi végzetes történik, az oltást beadó orvosnak eljárásra kell számítania. Ő maga is vett már részt védőként oltóanyag miatti peres ügyben. "Az orvosoké a legnagyobb felelősség, hiszen ha az általuk adott tájékoztatásból bármilyen információ kimarad, vagy hibás tanácsot adnak, akkor felelősségre vonják őket, még akkor is, ha a végső döntést a páciens hozza. Ehhez a doktornak az influenzáról általános, illetve egyénre szabott információkat kell adnia" - mondja a szakértő. A felelősség alól mentesíthet, ha a beadott vakcina - akár addig ismeretlen - mellékhatása a baj forrása.

"Felelősség terhelheti az orvost azért is, ha nem adja be a vakcinát, mert úgy gondolja, nem indokolt. Ha épp a vírusfertőzés miatt történik baja páciensének, tisztázni kell a felelősségi viszonyokat" - teszi hozzá a jogásznő.

Ezzel együtt valószínűsíthető, hogy az oltóanyag mellékhatásainak kockázata eltörpül az esetleges vírusfertőzés rizikója mellett. Az orvosok, szakemberek többsége mind aktívabban érvel a mesterséges védelem mellett.

Orvosok egy csoportja eközben kezdeményezte, hogy pácienseiktől kapjanak egy "termékfelelősséggel" kapcsolatos nyilatkozatot. A polgári jog szerint ugyanis az, aki szolgáltat, nem zárhatja ki a saját felelősségét. A szolgáltatást önként igénybe vevő beteg azonban megteheti, hogy tesz egy jognyilatkozatot, amelyben eláll a szolgáltatóval szembeni kártérítési jogától, ha az oltás következtében egészségkárosodás, haláleset, szövődmény következik be, feltéve, ha az oltást végző személy a szakma szabályai szerint járt el, tehát vétlen a következményben.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nincs megnyugtatóan rendezve, hogy ki a felelős az esetleges szövődmények miatt. Szerinte az erre jogosult hatóságok bármelyike tehetne egy olyan felelősségi nyilatkozatot, amely tisztázná a helyzetet.

Dr. Szalka András, infektológus szakorvos szerint az a legnagyobb gond, hogy a lakosság és az orvosok is magukra vannak hagyva. Mind a halálesetekről, mind az oltóanyagról kevés az információ. - Nehezen képzelhető el, hogy a szívbeteg asszonynál az oltás felelős a tragédiáért, de lényegében semmit sem tudunk, azt sem, mi történt vele azon a két napon, amíg a tragédia bekövetkezett. Ahogy a H1N1-vírusnak tulajdonítható halálesetek is homályosak - mondja Szalka doktor. "Elképzelhetetlen például, hogy egy vérzéses tüdőgyulladás bármiféle előjel, tünet nélkül egyszer csak végez valakivel. Én láttam már több ilyet, például az 1968-as hongkongi világjárványban, nagyon csúnya betegség" - teszi hozzá a szakértő, aki szerint az a baj a H1N1-vírus és oltóanyag körül, hogy az orvosokra ráerőltetik az oltást, ahelyett, hogy meggyőznék őket annak előnyeiről és szükségességéről. A gyerekorvosok például azért is ódzkodnak, mert a vizsgálati eredmények számukra a mai napig nem ismertek. Szalka András szerint az oltással nemcsak magunkért, hanem a környezetünkért is felelősséget vállalunk. A vakcina influenzát biztosan nem provokál, lázat, irritációt azonban okozhat.

Forrás: NOL.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...