Klinikum

Az influenzaoltás jogi szövődményei

2011. AUGUSZTUS 15.

Ha beolt, akkor azért, ha viszont lebeszél az oltásról, azért kell felelnie az orvosnak, ha páciensével baj történik. Elvileg minden mellékhatásért a gyártót terheli a felelősség, ehhez azonban bizonyítani kell, hogy az oltóanyag rossz volt. Az infektológus a H1N1 oltás beadatását javasolja.

"Szerdán egy két nappal korábban H1N1 védőoltást kapott hölgy hunyt el, de mint kiderült, a halál oka nem a beadott vakcina, hanem egyértelműen a szívbetegsége volt. Egy idős, szívbeteg ember elment védőoltásért, majd két nap múlva meghalt, de persze nem a vakcinától. Sajnos ilyen fatális egybeesések mindig is előfordulhatnak" - szögezte le Dr. Bujdosó László, a Magyar Pandémiás Prevenciós Bizottság elnöke tegnap egy szakmai konferencián. Jóllehet, az orvosok szerint legkorábban két hét múlva, a vizsgálatok lezárultával derül majd ki, hogy az ugyan szívbeteg, de jó állapotban lévő asszony halálának pontosan mi volt a kiváltó oka, tehát jelenleg senki sem zárhat ki semmilyen lehetőséget. A szakemberek szerint szinte lehetetlen bizonyítani, még ha volt is, az ok-okozati összefüggést az oltóanyag és a szervezetben kialakult működési zavar között.

Ezzel együtt, ha baj van, elsőként az orvosnak kell helytállnia. Dr. Pongrácz Krisztina ügyvéd szerint bármi végzetes történik, az oltást beadó orvosnak eljárásra kell számítania. Ő maga is vett már részt védőként oltóanyag miatti peres ügyben. "Az orvosoké a legnagyobb felelősség, hiszen ha az általuk adott tájékoztatásból bármilyen információ kimarad, vagy hibás tanácsot adnak, akkor felelősségre vonják őket, még akkor is, ha a végső döntést a páciens hozza. Ehhez a doktornak az influenzáról általános, illetve egyénre szabott információkat kell adnia" - mondja a szakértő. A felelősség alól mentesíthet, ha a beadott vakcina - akár addig ismeretlen - mellékhatása a baj forrása.

"Felelősség terhelheti az orvost azért is, ha nem adja be a vakcinát, mert úgy gondolja, nem indokolt. Ha épp a vírusfertőzés miatt történik baja páciensének, tisztázni kell a felelősségi viszonyokat" - teszi hozzá a jogásznő.

Ezzel együtt valószínűsíthető, hogy az oltóanyag mellékhatásainak kockázata eltörpül az esetleges vírusfertőzés rizikója mellett. Az orvosok, szakemberek többsége mind aktívabban érvel a mesterséges védelem mellett.

Orvosok egy csoportja eközben kezdeményezte, hogy pácienseiktől kapjanak egy "termékfelelősséggel" kapcsolatos nyilatkozatot. A polgári jog szerint ugyanis az, aki szolgáltat, nem zárhatja ki a saját felelősségét. A szolgáltatást önként igénybe vevő beteg azonban megteheti, hogy tesz egy jognyilatkozatot, amelyben eláll a szolgáltatóval szembeni kártérítési jogától, ha az oltás következtében egészségkárosodás, haláleset, szövődmény következik be, feltéve, ha az oltást végző személy a szakma szabályai szerint járt el, tehát vétlen a következményben.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint nincs megnyugtatóan rendezve, hogy ki a felelős az esetleges szövődmények miatt. Szerinte az erre jogosult hatóságok bármelyike tehetne egy olyan felelősségi nyilatkozatot, amely tisztázná a helyzetet.

Dr. Szalka András, infektológus szakorvos szerint az a legnagyobb gond, hogy a lakosság és az orvosok is magukra vannak hagyva. Mind a halálesetekről, mind az oltóanyagról kevés az információ. - Nehezen képzelhető el, hogy a szívbeteg asszonynál az oltás felelős a tragédiáért, de lényegében semmit sem tudunk, azt sem, mi történt vele azon a két napon, amíg a tragédia bekövetkezett. Ahogy a H1N1-vírusnak tulajdonítható halálesetek is homályosak - mondja Szalka doktor. "Elképzelhetetlen például, hogy egy vérzéses tüdőgyulladás bármiféle előjel, tünet nélkül egyszer csak végez valakivel. Én láttam már több ilyet, például az 1968-as hongkongi világjárványban, nagyon csúnya betegség" - teszi hozzá a szakértő, aki szerint az a baj a H1N1-vírus és oltóanyag körül, hogy az orvosokra ráerőltetik az oltást, ahelyett, hogy meggyőznék őket annak előnyeiről és szükségességéről. A gyerekorvosok például azért is ódzkodnak, mert a vizsgálati eredmények számukra a mai napig nem ismertek. Szalka András szerint az oltással nemcsak magunkért, hanem a környezetünkért is felelősséget vállalunk. A vakcina influenzát biztosan nem provokál, lázat, irritációt azonban okozhat.

Forrás: NOL.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Az MMR-védőoltás és a lázas rohamok összefüggése

Az MMR (kanyaró-mumpsz-rubeola) védőoltást követően a lázas rohamok számának aránya növekszik, viszont nem világos, hogy ez az arány a rohamok egyéni vagy családi története, a születés körüli tényezők vagy a szociális-gazdasági helyzet alapján változik-e.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.