Klinikum

Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

2011. AUGUSZTUS 15.

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Abban az esetben, amikor a fej noncontrastos komputertomográfiája (CT) subarachnoidealis vérzést mutat, a károsodást CT angiográfiával (CTA) is leképezik. Készült egy metaanalízis, 5 év, 45 módszertanilag szigorú CTA vizsgálat összegzése céljából, hogy a CTA-val felállított, szimptómás betegek agyi aneurizma diagnózisának érzékenységét és specificitását összevessék. Mind a 45 vizsgálat a diagnózis felállításához gold-standard-ként digitális szubsztrakciós angiográfiát (DSA), illetőleg idegsebészeti eredményeket alkalmazott.

A 3643 betegből 77%-nál diagnosztizáltak gold-standard módszerrel agyi aneurizmát. A betegenkénti analízisből következően, a CTA, aneurizmák kimutatására mutatott összesített érzékenysége 97.2%, míg az aneurizmák kizárására mutatott összesített specificitása 97.9% volt. Az érzékenység és specificitás nagyon hasonló volt az aneurizmánkénti elemzéskor is. Szignifikánsan nagyobb érzékenységűek voltak a 16- és 64-szeletes CT szkennerek az 1- illetve 4-szeletesekhez képest, különösen a ≤4mm átmérőjű aneurizmák esetén.

A metaanalízis alapján felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egy negatív CTA agyi aneurizma lelet után DSA vizsgálatot végezni. A jelenlegi referencia módszer, a DSA még 3D-rotációs formájában sem tökéletes. Számolni kell az eltérésekkel és ellenőrizni kell azokat, amikor a CTA-t DSA követi. Ezen kívül az általános populációhoz viszonyítva a szimptómás betegeknél sokkal gyakoribb az aneurizma, így nehéz a metaanalízis eredményeit más populációra vonatkoztatni – például aszimptómás betegek, akik családjában már előfordult agyi aneurizma.

Mindemellett, hogy a CTA érzékenysége és specificitása igen magas volt, még ha ez esetlegesen túlzás is, a klinikus számára a CTA diagnosztikus értéke nem szabad, hogy csökkenjen.

Mindenképpen nagyon fontos a CTA eredményt feldolgozó orvos tapasztaltsága (erre ez a tanulmány nem tér ki). Egy eredményt, például az éjszaka közepén, amikor csak rezidens vagy egy általános radiológus van jelen, nem lehet szakszerűen kiértékelni. A jelenleg mammográfiánál és kolonoszkópiánál használt komputeres diagnosztikus szoftverek tudják figyelmeztetni a lelet kiértékelőjét esetleges érelváltozásokra, és így elméletileg megőrzik a CTA diagnosztikus hitelességét.

Egyelőre a DSA marad az agyi aneurizmák észlelésének gold-standard-je, viszont ez a tanulmány felveti a lehetőségét esetleges non-invazív módszerrel való helyettesíthetőségének.

Szemlézte: Pásztor Viktória dr.
Eredeti közlemény: Menke J et al. Diagnosing cerebral aneurysms by computed tomographic angiography: Meta-analysis. Ann Neurol 2011 Apr; 69:646.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Agykutatás

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Agykutatás

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Agykutatás

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.