Klinikum

Agyi aneurizmák diagnózisa CT angiográfiával

2011. AUGUSZTUS 15.

CTA vizsgálatok metaanalízise azt mutatja, hogy a komputertomográfiás angiográfia a szimptómás betegek agyi aneurizmájának diagnózisában igen pontos módszer.

Abban az esetben, amikor a fej noncontrastos komputertomográfiája (CT) subarachnoidealis vérzést mutat, a károsodást CT angiográfiával (CTA) is leképezik. Készült egy metaanalízis, 5 év, 45 módszertanilag szigorú CTA vizsgálat összegzése céljából, hogy a CTA-val felállított, szimptómás betegek agyi aneurizma diagnózisának érzékenységét és specificitását összevessék. Mind a 45 vizsgálat a diagnózis felállításához gold-standard-ként digitális szubsztrakciós angiográfiát (DSA), illetőleg idegsebészeti eredményeket alkalmazott.

A 3643 betegből 77%-nál diagnosztizáltak gold-standard módszerrel agyi aneurizmát. A betegenkénti analízisből következően, a CTA, aneurizmák kimutatására mutatott összesített érzékenysége 97.2%, míg az aneurizmák kizárására mutatott összesített specificitása 97.9% volt. Az érzékenység és specificitás nagyon hasonló volt az aneurizmánkénti elemzéskor is. Szignifikánsan nagyobb érzékenységűek voltak a 16- és 64-szeletes CT szkennerek az 1- illetve 4-szeletesekhez képest, különösen a ≤4mm átmérőjű aneurizmák esetén.

A metaanalízis alapján felmerül a kérdés, hogy érdemes-e egy negatív CTA agyi aneurizma lelet után DSA vizsgálatot végezni. A jelenlegi referencia módszer, a DSA még 3D-rotációs formájában sem tökéletes. Számolni kell az eltérésekkel és ellenőrizni kell azokat, amikor a CTA-t DSA követi. Ezen kívül az általános populációhoz viszonyítva a szimptómás betegeknél sokkal gyakoribb az aneurizma, így nehéz a metaanalízis eredményeit más populációra vonatkoztatni – például aszimptómás betegek, akik családjában már előfordult agyi aneurizma.

Mindemellett, hogy a CTA érzékenysége és specificitása igen magas volt, még ha ez esetlegesen túlzás is, a klinikus számára a CTA diagnosztikus értéke nem szabad, hogy csökkenjen.

Mindenképpen nagyon fontos a CTA eredményt feldolgozó orvos tapasztaltsága (erre ez a tanulmány nem tér ki). Egy eredményt, például az éjszaka közepén, amikor csak rezidens vagy egy általános radiológus van jelen, nem lehet szakszerűen kiértékelni. A jelenleg mammográfiánál és kolonoszkópiánál használt komputeres diagnosztikus szoftverek tudják figyelmeztetni a lelet kiértékelőjét esetleges érelváltozásokra, és így elméletileg megőrzik a CTA diagnosztikus hitelességét.

Egyelőre a DSA marad az agyi aneurizmák észlelésének gold-standard-je, viszont ez a tanulmány felveti a lehetőségét esetleges non-invazív módszerrel való helyettesíthetőségének.

Szemlézte: Pásztor Viktória dr.
Eredeti közlemény: Menke J et al. Diagnosing cerebral aneurysms by computed tomographic angiography: Meta-analysis. Ann Neurol 2011 Apr; 69:646.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.