Klinikum

A ketontestek terápiás potenciálja cardiovascularis betegségben

2021. MÁRCIUS 03.

A ketontestek cardiovascularis hatásai túlmutatnak az energetikán: vasodilatatorok, gyulladásgátló, vérnyomás- és testsúlycsökkentő hatással bírnak.

Számos cardiovascularis betegséget (CVD) jellemez metabolikus zavar, mégis kevés metabolikus intervenciót használunk ezen betegségek megelőzésére vagy kezelésére. A ketonokhoz a diabeteses ketoacidosisban betöltött szerepük miatt negatív klinikai stigma társul, azonban az elmúlt években bebizonyosodott: CVD esetén a ketonok protektív szerepet játszanak. Bár az energiahiányos szív számára a ketonok/ketontestek (acetoacetát, β-hidroxibutirát, aceton) kiegészítő energiaforrást jelentenek, cardiovascularis hatásaik jóval túlmutatnak az energetikán. A ketontestek számos celluláris folyamatra hatással vannak, így befolyásolják a génátíródást, a gyulladás és az oxidatív stressz folyamatait, az endothelialis funkciót, a cardialis remodelinget és a CV rizikótényezőket. A holland, ausztrál és egyesült államokbeli kutatók Journal of the American College of Cardiology-ban megjelent közleménye állatkísérletek és humán vizsgálatok alapján áttekinti a ketontestek cardiovascularis előnyt biztosító bioenergetikai és pleiotróp hatásait.

A ketontestek elhúzódó éhezés, inzulindepriváció és extrém testedzés során termelődnek főleg a májban (valamint a vese epithelsejtjeiben, az astrocytákban és az enterocytákban). A közelmúltban azonosították kardioprotektív hatásukat, és megfigyelték, hogy a szív ketonellátását növelő módszertől függetlenül általános kedvező hatással bírnak CVD-ben. Azt is megfigyelték, hogy az artériás vér ketonszintje határozza meg a szívizomban végbemenő ketontest-oxidáció arányát.

Normális körülmények között a szív elsődlegesen (40-60%-ban) zsírsav-metabolizálással jut ATP-hez, és csak nagyon kevés glükózt fogyaszt. Szívbetegségben azonban csökken a zsírsavfelhasználás képessége, megnő a glükózfelhasználás, és ez a metabolikus reprogramozás a szívizom éhezését eredményezve szívelégtelenséghez vezet. Mindössze 5 éve, 2016-ban fedezte fel egymástól függetlenül két kutatócsapat is, hogy a zsírsav-oxidáció csökkenését a szívizom a ketontestek energiaforrásként való felhasználásának növelésével próbálja kompenzálni, és azóta bebizonyosodott, hogy a megnövekvő ketontest-metabolizáció adaptív funkció és a stresszre adott univerzális cardialis válasz.


Ketózist indukáló stratégiák

Egészséges személyek vérében a ketontest-koncentráció 0,1–0,25 mmol/l, és hosszú testedzés vagy 24 óránál hosszabb éhezés hatására 1 mmol/l fölé is emelkedhet. Ketosist eredményez a (zsírban gazdag, szénhidrátban nagyon szegény) ketogén diéta/KD, a ketonprekurzorok (például 1,3-butándiol vagy közepes szénláncú trigliceridek) és az exogén ketonok (ketonsók/KS és ketonészterek/KE) fogyasztása. Habár hosszan tartó KD révén akár 2–4 mmol/l-es ketontest-koncentráció is elérhető a vérben, a hosszú távú compliance a KD kellemetlen gastrointestinalis hatásai miatt alacsony. Emiatt hosszú távon a legtöbb eredmény a ketonszupplementációtól (KS és KE) várható. A közelmúltban kiderült az is, hogy a vizeletbe történő cukorkiválasztást serkentő nátrium-glükóz kotranszporter-gátlók (SGLT2i) használata a lipolízist és a máj ketontest-termelését serkentő hatásuknál fogva a cukorbeteg és nem cukorbeteg szívelégtelen betegek körében egyaránt cardiovascularis előnnyel járnak.


Ketontestek: a szív energetikáján túlmutató pleiotróp hatások

Egyes ketontestek potens endotheliumfüggő vasodilatatorok, csökkentik a mitokondriális stresszt, növelik a szívizomsejtekben a mitokondriumok számát, továbbá direkt gyulladásgátló hatással is bírnak. Klinikai vizsgálatok tanúsága szerint az alacsony zsírtartalmú diétával összehasonlítva a ketogén diéta csökkenti a gyulladásos markerek szintjét a vérben. A vér megnövekedett ketontest-koncentrációja állatmodellben gátolja a patológiás cardialis remodelinget. Cardiomyocytákon a ketontestek antiapoptotikus hatással bírnak.


Ketontestek: a cardiovascularis rizikótényezők csökkentése

Valószínűleg a gyulladásos aktivitás csökkentése áll annak a hátterében, hogy az enyhe ketosis vérnyomáscsökkentő hatású. A KD nagyon hatékonyan csökkenti a testsúlyt, egyes KE-k csökkentik a táplálékfelvételt és az éhségérzetet, a grelin- és leptinszinteket. A ketonszupplementáció csökkenti a vércukorszintet. A ketonszupplementáció és a KD eltérő hatással bír a lipidprofilra, hosszú távú vizsgálatokra van szükség a ketontestek vérlipidszintre kifejtett hatásának megállapításához.

Mivel a szívbetegség világszerte vezető halálok, új módszereket kell találnunk a szív védelmére; a ketontestek CVD-ben való hasznával kapcsolatban gyorsan nőnek a bizonyítékok, a következő néhány év során ki fog derülni, hogyan lehet őket optimálisan használni a cardiovascularis betegségek kezelésére és megelőzésére.

Szemlézte:
Kazai Anita dr.

Eredeti közlemény:
Yurista Salva R, Cher-Rin Chong, Juan J. Badimon, Daniel P. Kelly, Rudolf A. de Boer, and B. Daan Westenbrink. "Therapeutic Potential of Ketone Bodies for Patients With Cardiovascular Disease: JACC Focus Seminar." Journal of the American College of Cardiology (2021).

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és cardiovascularis kockázat – ahogyan azt a kardiológus látja - A Figyelő 2016;1

KEREKES György

A rheumatoid arthritisben (RA) szenvedő betegek esetében már az 1950-es években leírták az érelmeszesedésre való fokozott hajlamot és az ehhez társuló magas szív- és érrendszeri halálozást. Miközben az átlagpopuláció halálozási adatai az utóbbi fél évszázadban jelentősen javultak, az RA-ban mért cardiovascularis (CV) mortalitási mutatók érdemben nem változtak.

Klinikum

A kis dózisú acetilszalicilsav nem megfelelő alkalmazása a kardiológiai prevencióban

Az acetilszalicilsavval végzett kezelés 32%-kal képes csökkenteni az első szívroham kockázatát és 15%-kal a szívroham, stroke és vascularis eredetű halál kombinált kockázatát.

Klinikum

A zöld környezet és a kardiovaszkuláris betegségek

A zöld környezet a légszennyezettségen kívül a zaj- és fényszennyezettséget csökkentve is szignifikánsan csökkenti a CVD-kockázatot, mivel a zaj- és fényszennyezettség jelentősen növeli a CVD kockázati tényezőinek számító diabétesz, elhízás és inzulinrezisztencia, illetve alvászavar előfordulását. A zöld társadalmi környezet nagyobb szabadidős aktivitást tesz lehetővé, alacsonyabb benne a bűnelkövetés, csökkenti a stresszt és a depressziót, és a lakók nagyobb elégedettségét eredményezi, legnagyobb mértékben a krónikus stresszt megélők körében.

COVID-19

A renin-angiotenzin-aldoszteron rendszert gátló gyógyszerek és a Covid-19 kockázata

A közlemény eredményei alapján, az 5 vizsgált, leggyakrabban alkalmazott vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoport közül egyik sem növelte jelentősen a pozitív Covid-19 tesztnek a valószínűségét, illetve, hogy a pozitív teszteredményű betegek között súlyosabb lesz a betegség lefolyása.

COVID-19

Cardiovascularis betegség, gyógyszeres kezelés és mortalitás Covid-19-ben

Az eredmények nem igazolják azt a korábbi aggodalmat, hogy az ACE-gátlók vagy az ARB-k szedése kedvezőtlenül befolyásolhatná a cardiovascularis alapbetegségben szenvedő, Covid-19 miatt kórházban kezelt páciensek mortalitását.