Klinikum

A H1N1- influenza leginkább az elhízottakat veszélyezteti

2011. AUGUSZTUS 15.

Az ECDC összefoglalója szerint a tapasztalatok alapján nincs jele annak, hogy az új vírus a szezonális influenzákhoz képest más módon terjedne, esetleg szennyezett étellel vagy itallal is fertőzne. A kórokozó cseppfertőzéssel terjed, így az átlagemberek általános higiénés intézkedésekkel védekezhetnek a viszonylag enyhe lefolyású fertőzés ellen. Mint írják, az A/H1N1 a szezonális influenzához hasonló tüneteket vált ki, ugyanakkor jóval könnyebben terjed "szezonális társainál".

"Az eddigi tapasztalatok nyomán a pandémia a 2009-2010-es szezonban a populáció 30 %-át fertőzheti meg" - véli a járványügyi és betegségmegelőzési központ.

A rizikóelemzés szerint a járvány elsősorban a gyermekeket és a fiatal felnőtteket érintheti, a 60 év felettiek körében az új típusú influenza a szezonális influenzához képest kevésbé jelenhet meg. A fertőzöttek mintegy 75 %-a eddig a 29 év alattiak köréből került ki az európai régióban. A betegek 22 %-a 9 év alatti gyermek, egyharmada 10 és 19 év közötti tinédzser, további 20 %-a pedig 20 és 29 év közötti fiatal felnőtt. A betegek további egytizede 30 és 39 év közötti, míg a maradék 15 % kerül ki csupán a 40 év feletti lakosságból.

A halálozási mutatókat tekintve legveszélyeztetettebb csoportokhoz tartoznak a két évnél fiatalabb kisgyermekek, a terhes kismamák és a rossz egészségi állapotban lévő felnőttek, különösen az elhízottak - emelték ki. Kórházi kezelésre a fertőzöttek egy-két százaléka szorul az eddigi adatok szerint, ugyanakkor az ECDC arra figyelmeztet, hogy ez az arány növekedhet az influenzaszezon idején, amikor a vírus terjedéséhez kedvezőbb éghajlati körülmények alakulnak ki.

Emiatt a szervezet felhívja a figyelmet, hogy megfelelő előkészület hiányában komoly nyomás nehezedhet az egészségügyi szolgáltatásra. Az ECDC azt még nem tudja megmondani, hogy az őszi influenzaszezon idején mi történik majd az A/H1N1 vírussal, várható-e mutáció, illetve átveszi-e a szezonális influenza helyét. Ugyanakkor - az ECDC közlése szerint - ősszel ismételten előretörhet a járvány, sőt a vírus egy sokkal veszélyesebb formája is megjelenhet, hasonlóan az 1918-19-es spanyolnátha világjárványhoz. Hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy az A/H1N1 vírus általánosan jól reagál az ECDC által is ajánlott, két antivirális szerre.

Az ECDC az amerikai és európai tapasztalatokat elemezve adta ki ideiglenes rizikó-előrejelzését az új influenzával kapcsolatban. A dokumentum alapján elkészülő akcióterv megjelenése augusztus 5-ére várható.

Forrás: ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza eddig több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott világszerte.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.

COVID-19

Lehetőségek a COVID-19-járvány mortalitásának és az egészségügyre nehezedő terhelésének csökkentésére

A COVID-19-világjárvány több mint száz éve nem látott kihívás elé állítja az emberiséget. Az az Imperial College COVID-19 munkacsoportja közleményében áttekinti, a reménybeli vakcina kifejlesztéséig milyen nem farmakológiai közegészségügyi intézkedésekkel vehetjük fel a küzdelmet a vírussal.

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.