Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

2011. AUGUSZTUS 15.

A H1N1-influenza legsúlyosabb és halálos eseteinek 40 %-ában a páciensek egészséges fiatal emberek - jelentette ki egy bécsi tudományos konferencián a WHO egy szakértője a héten.

A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb

Akik súlyosan megbetegedtek, azoknak több mint 50 %-a 20 év alatti, közölte Szin Lun Tam. A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb, tette hozzá. A H1N1-influenzával kórházba kerülők 15-30 %-a szorul intenzív osztályos kezelésre. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a kórházba kerülő influenzás betegek többsége gyermek.

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza a világon több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott. A WHO felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok elmaradnak a valós helyzettől, mert az országok már nem kötelesek tesztelni és jelenteni minden egyes esetet.

Az amerikai közegészségügyi szakemberek szerint egyébként a H1N1-influenza-járványt meg lehet állítani. Ezt hangoztatták ugyanis hétfőn egy San Francisco-i konferencián kutatók, akiket felvillanyozott a hír, hogy a vírus elleni oltásból egy adag is elég a védettséghez.

A CDC amerikai járványügyi intézet influenza-szakértője, Nancy Cox hangsúlyozta, hogy így kétszer annyi embert lehet beoltani. Korábban a szakemberek úgy gondolták, hogy a H1N1-influenza elleni vakcinából csak két adag alakítja ki a megfelelő védettséget.

Vannak jó hírek

A hétvégén és hétfőn a GSK brit, a francia Sanofi-Pasteur és az ausztrál CSL gyógyszergyár vakcinájáról is kiderült, hogy egyetlen adag is erőteljes immunreakciót idéz elő, méghozzá mindössze 8-10 nap alatt. Korábban hasonló bejelentést tett a Sinovac pekingi gyógyszergyár, amelynek oltóanyagát már engedélyezték is, a világon elsőként.

További jó hírnek tartják a szakemberek, hogy az új típusú vírusból hiányzik egy olyan fehérje, amely a szokásos szezonális influenzák esetében súlyosabb gyulladásokat okoz. Ez a fehérje nemcsak a vírus megbetegítő képességét fokozza, hanem a másodlagos bakteriális fertőzés lehetőségét is.

Fennáll viszont még annak a veszélye, hogy a H1N1-vírus ellenállóvá válik a rendelkezésre álló antivirális gyógyszerekre. De itt is akad jó hír. A NexBio amerkai gyógyszergyár kísérleti kezelési eljárást fejlesztett ki, amely megakadályozhatja, hogy a vírus rezisztenssé váljon a Tamiflura, a ma leginkább szóba jöhetőnek tekintett vírusellenes szerre.

Forrás: WHO, CDC, ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.