Klinikum

Az áldozatok 40 %-a egészséges fiatal - H1N1-influenza

2011. AUGUSZTUS 15.

A H1N1-influenza legsúlyosabb és halálos eseteinek 40 %-ában a páciensek egészséges fiatal emberek - jelentette ki egy bécsi tudományos konferencián a WHO egy szakértője a héten.

A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb

Akik súlyosan megbetegedtek, azoknak több mint 50 %-a 20 év alatti, közölte Szin Lun Tam. A halálozási ráta a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb, tette hozzá. A H1N1-influenzával kórházba kerülők 15-30 %-a szorul intenzív osztályos kezelésre. Az Egyesült Államokban és Ausztráliában a kórházba kerülő influenzás betegek többsége gyermek.

A WHO legfrissebb, pénteki összesítése szerint a H1N1-influenza a világon több mint 277 ezer megbetegedést és legalább 3.205 halált okozott. A WHO felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok elmaradnak a valós helyzettől, mert az országok már nem kötelesek tesztelni és jelenteni minden egyes esetet.

Az amerikai közegészségügyi szakemberek szerint egyébként a H1N1-influenza-járványt meg lehet állítani. Ezt hangoztatták ugyanis hétfőn egy San Francisco-i konferencián kutatók, akiket felvillanyozott a hír, hogy a vírus elleni oltásból egy adag is elég a védettséghez.

A CDC amerikai járványügyi intézet influenza-szakértője, Nancy Cox hangsúlyozta, hogy így kétszer annyi embert lehet beoltani. Korábban a szakemberek úgy gondolták, hogy a H1N1-influenza elleni vakcinából csak két adag alakítja ki a megfelelő védettséget.

Vannak jó hírek

A hétvégén és hétfőn a GSK brit, a francia Sanofi-Pasteur és az ausztrál CSL gyógyszergyár vakcinájáról is kiderült, hogy egyetlen adag is erőteljes immunreakciót idéz elő, méghozzá mindössze 8-10 nap alatt. Korábban hasonló bejelentést tett a Sinovac pekingi gyógyszergyár, amelynek oltóanyagát már engedélyezték is, a világon elsőként.

További jó hírnek tartják a szakemberek, hogy az új típusú vírusból hiányzik egy olyan fehérje, amely a szokásos szezonális influenzák esetében súlyosabb gyulladásokat okoz. Ez a fehérje nemcsak a vírus megbetegítő képességét fokozza, hanem a másodlagos bakteriális fertőzés lehetőségét is.

Fennáll viszont még annak a veszélye, hogy a H1N1-vírus ellenállóvá válik a rendelkezésre álló antivirális gyógyszerekre. De itt is akad jó hír. A NexBio amerkai gyógyszergyár kísérleti kezelési eljárást fejlesztett ki, amely megakadályozhatja, hogy a vírus rezisztenssé váljon a Tamiflura, a ma leginkább szóba jöhetőnek tekintett vírusellenes szerre.

Forrás: WHO, CDC, ECDC

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

H1N1: Eddig 80 millió fertőzött és 16 000 halott az USA-ban

H1N1: a CDC nyilvánosságra hozta a megbetegedettek és a halálos áldozatok számát.