Klinikum

A derékfájás képalkotó diagnosztikája

MESTER Ádám Derékfájás Konferencia 2011.

2011. AUGUSZTUS 15.

A képalkotó diagnosztika számos újdonsága sem helyettesíti a röntgenfelvételeket mozgásszervi betegség esetében. Számos olyan információt tartalmaz, amit sem MRI, sem CT, sem ultrahang vagy izotóp technikával nem lehet pótolni. Előnye az is, hogy minden szakrendelőben elérhető és kis sugárdózis mellett a kalcifikált struktúrák leképezésére ideális. Funkcionális felvételekre is lehetőség kínálkozik, ezek egyre fontosabb szerepet kapnak. Lehet anteflexiós és extenziós, fekvő és álló felvételekkel bizonyítani az instabilitást, korai porckopást.

Kivételt csak a csontmetasztázsis keresése jelent, ilyenkor első vizsgálat a teljes testben a csontok izotópszcintigráfiája, és ezt követi a röntgenfelvétel a gyanúsnak talált régióban. Deréktáji panaszok jelentkezésekor ismert daganatos betegek éjszakai fájdalmai esetében kell erre gondolni. Az osteolyticus metasztázis felritkulásokat, a szklerotikus metastasis szabálytalan inhomogén meszesedéseket okoz. Kiegészítő MR-vizsgálatra is szükség lehet, ezt mindenképpen kontrasztanyaggal kell végezni.

A gyulladásos gerincbetegségek is éjszakai fájdalommal szokták felhívni magukra a figyelmet. A zárólemezek kontúregyenetlenségei infekciós spondylodiscitis és spondylitis ankylopoetica esetében is láthatók. Gyakran egyszerre több szomszédos szegmentumot érint a tbc, és kísérheti lágyrészgyulladás („hidegtályog”) is. A kisízületek gyakran érintettek, ezt a kiegészítő MRI ábrázolja, ha kontrasztanyaggal végzik.

Testhelyzetváltozásokkal, függőleges helyzettel összefüggően fellépő deréktáji panaszok osteoporosis esetében a csigolyatestek deformitását, degeneratív gerincbetegségek esetében a porkorongok és kisízületek beszűküléseit okozzák. Porckorongsérvre csak akkor kell gondolni, ha pontosan meghatározható, és a súlyos gyöki tünetek szüntelenül és huzamosan jelentkeznek. Ezek pontos és részletes leírása a röntgen- és az ezt esetleg követő MR-vizsgálatokhoz egyaránt nélkülözhetetlenek. Nem lehet megtervezni és értékelni az MR-vizsgálatot, ha nem állnak rendelkezésre a röntgenfelvételek.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás képalkotó diagnosztikája

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Hírvilág

Lumbosacralis fájdalom – ne vigyük túlzásba a kivizsgálást és kezelést!

A Journal of Family Practice áprilisi cikkének szerzői szerint ma is aktuálisak az American College of Physicians és az American Pain Society tavalyelőtti ajánlásai a lumbosacralis fájdalom („low back pain”) ellátására.

Hírvilág

Új irányelv: a kétlépcsős inkontinencia-ellátás szolgálja a beteg érdekét

Megújult az inkontinencia irányelv, amelyben az érintett szakmák képviselői ismét megfogalmazták, hogy az inkontinencia diagnosztikáját és ellátási folyamatát két lépcsőben kell megvalósítani, ez szolgálja leginkább a betegek érdekeit is.