Klinikum

A derékfájás képalkotó diagnosztikája

MESTER Ádám Derékfájás Konferencia 2011.

2011. AUGUSZTUS 15.

A képalkotó diagnosztika számos újdonsága sem helyettesíti a röntgenfelvételeket mozgásszervi betegség esetében. Számos olyan információt tartalmaz, amit sem MRI, sem CT, sem ultrahang vagy izotóp technikával nem lehet pótolni. Előnye az is, hogy minden szakrendelőben elérhető és kis sugárdózis mellett a kalcifikált struktúrák leképezésére ideális. Funkcionális felvételekre is lehetőség kínálkozik, ezek egyre fontosabb szerepet kapnak. Lehet anteflexiós és extenziós, fekvő és álló felvételekkel bizonyítani az instabilitást, korai porckopást.

Kivételt csak a csontmetasztázsis keresése jelent, ilyenkor első vizsgálat a teljes testben a csontok izotópszcintigráfiája, és ezt követi a röntgenfelvétel a gyanúsnak talált régióban. Deréktáji panaszok jelentkezésekor ismert daganatos betegek éjszakai fájdalmai esetében kell erre gondolni. Az osteolyticus metasztázis felritkulásokat, a szklerotikus metastasis szabálytalan inhomogén meszesedéseket okoz. Kiegészítő MR-vizsgálatra is szükség lehet, ezt mindenképpen kontrasztanyaggal kell végezni.

A gyulladásos gerincbetegségek is éjszakai fájdalommal szokták felhívni magukra a figyelmet. A zárólemezek kontúregyenetlenségei infekciós spondylodiscitis és spondylitis ankylopoetica esetében is láthatók. Gyakran egyszerre több szomszédos szegmentumot érint a tbc, és kísérheti lágyrészgyulladás („hidegtályog”) is. A kisízületek gyakran érintettek, ezt a kiegészítő MRI ábrázolja, ha kontrasztanyaggal végzik.

Testhelyzetváltozásokkal, függőleges helyzettel összefüggően fellépő deréktáji panaszok osteoporosis esetében a csigolyatestek deformitását, degeneratív gerincbetegségek esetében a porkorongok és kisízületek beszűküléseit okozzák. Porckorongsérvre csak akkor kell gondolni, ha pontosan meghatározható, és a súlyos gyöki tünetek szüntelenül és huzamosan jelentkeznek. Ezek pontos és részletes leírása a röntgen- és az ezt esetleg követő MR-vizsgálatokhoz egyaránt nélkülözhetetlenek. Nem lehet megtervezni és értékelni az MR-vizsgálatot, ha nem állnak rendelkezésre a röntgenfelvételek.

A teljes előadás az alábbi hyperlinken érhető el: A derékfájás képalkotó diagnosztikája

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Alábecsülik a CT-vizsgálatok jelentette sugárterhelést

A CT-vizsgálat egyes típusai igen nagy sugárterheléssel járnak, és szignifikánsan növelhetik a rosszindulatú daganatok kockázatát.

Hírvilág

Tények és értelmezések az agykutatás terén

A „neurománia” gondját lassan mind többen érzik a humán tudományok terén.

Klinikum

Új EKG képlet segítheti a diasztolés szívelégtelenség diagnosztikát

Svájci kutatócsoport olyan képletet alkotott, amely segítségével lehetőség nyílhat EKG- paraméterek alapján diagnosztizálni a szívizom diasztolés funkciózavarát.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.