Hírvilág

Terhességi vitaminokkal autizmus ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


Azok a nők, akik naponta nem szedtek terhességi vitamint terhességük első hónapjaiban, közel kétszer gyakrabban szültek autista gyermeket. Ha a betegség előfordult a családban, ráadásul vitamint sem szedtek a kismamák, a gyakoriság hétszeresre emelkedett, derül ki a Kalifornia Egyetem kutatóinak vizsgálataiból.

„Az autista gyerekek édesanyái ritkábban szedtek terhességi vitamint terhességük előtt három hónappal, illetve terhességük első hónapjában” - magyarázza az Orvosi Kar közegészségtan docense, Dr.Rebecca J. Schmidt, aki a cikk első szerzője. „Az eredmények igen beszédesek, ráadásul ez az első konkrét javaslat, melynek révén kevesebb autista gyermek születhet.”

A vitaminok szedésének különösen a genetikai hajlammal is bíró kismamák esetén van igen nagy jelentősége. Ha a genetikai kockázat is fennáll, ráadásul a kismama még vitaminokat sem szed, az autizmus előfordulási gyakorisága hétszeresére emelkedik. Tudjuk, hogy az autizmus számos tényező eredményeként kifejlődő betegség, kialakulását nem lehet csak egyetlen tényezővel kapcsolatba hozni. A tudósok feltételezik, hogy a folsavnak illetve a B6- vitaminnak szerepe van a magzati agy korai fejlődésében. A folsavról ismert, hogy terhesség alatti szedése 70 százalékkal csökkenti a velőcsőzáródási rendellenességek előfordulását is.

„Ez az első olyan közlemény, mely a genetikai és környezeti tényezők együttes hatásait vizsgálja autizmusban” - nyilatkozta Irva Hertz-Picciotto professzor, a Közegészségtan Tanszék vezetője.

A közlemény júliusban fog megjelenni az Epidemiology folyóiratban.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Más az autisták agya
Nő az autizmus kockázata az egymáshoz túl közel eső szülések esetébenKárosítja a magzatot az anya elégtelen táplálkozásaOkosabbak a folsavat szedő anyák gyermekei
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.