Hírvilág

„Tegyünk a megelőzésért!”

2011. AUGUSZTUS 15.


Európai uniós szakértői konferencia a népegészségügyi prevenciós programok
hatékonyságának javításáért.


Az EU Tanácsának Soros Magyar Elnöksége, az Európai Bizottság, és az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) a WHO Európai Regionális Irodájával együttműködésben, „Tegyünk a megelőzésért!” címmel európai szakértői konferenciát rendez 2011. május 30-31. között. A konferencia célja a táplálkozással, fizikai aktivitással és dohányzással kapcsolatos népegészségügyi megelőzési programok hatékonyságának növelése, a legjobb gyakorlatok elterjesztésének elősegítése. Az EU elnökségi rendezvények sorába tartozó, az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló eseményen a tagállamok vezető népegészségügyi szakértői és egészségpolitikusai, nemzetközi szakmai és civil szervezetek munkatársai, a WHO, valamint az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóságának (DG SANCO) képviselői vesznek részt. A konferenciát Dr. Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára, Jakab Zsuzsanna, a WHO Európai Regionális Irodájának vezetője és Michael Hübel, a DG SANCO főosztályvezetője nyitja meg.

Itt az idő, hogy az Európai Unió tagállamai összehangolt, hatékony stratégiák és cselekvési tervek mentén lépjenek fel a népegészségügyi kihívások kezelése, a betegségek megelőzése és legyőzése érdekében. Miközben ugyanis minden tagállam rendelkezik népegészségügyi programmal, a krónikus betegségek magas előfordulási aránya továbbra is komoly problémát jelent, és tetemes egészségügyi kiadásokat eredményez Európa-szerte. Ezen belül a közép- és kelet-európai EU tagállamok egészségügyi mutatói alulmúlják a többi tagállamét. A legnagyobb terhet a nem fertőző betegségek, köztük elsősorban a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos és a krónikus légzőszervi megbetegedések, az elhízás és a 2. típusú diabétesz jelentik. E betegségek minden korosztályt érintenek, éves szinten a halálozások 60 száazlékáért tehetőek felelőssé. Kialakulásukhoz jelentősen hozzájárulnak, ezért kiemelt figyelmet érdemelnek az életmóddal összefüggő tényezők, mint a nem megfelelő táplálkozás, az alacsony fizikai aktivitás, valamint az aktív és passzív dohányzás.

A Dohányzásmentes Világnappal is egybeeső szakértői konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet az azonnali cselekvés, beavatkozás szükségességére ezeken a területeken, és támogassa a tagállamokat népegészségügyi stratégiáik, cselekvési terveik korszerűsítésében és végrehajtásában.


Forrás: Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság


Kapcsolódó anyagok: Pillantás az egészségünkre Az OECD országok és Magyarország egészsége, 2010-ben
Rizikófaktor - Megvan benned?
Az első feladatok között van a népegészségügy átalakítása - Interjú dr. Vokó Zoltánnal
Életmód-váltással a népegészségügyi katasztrófahelyzet visszafordításáért
Világszerte változnak az egészségi rizikók


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Semmilyen orvosi kezelést ne hagyjunk abba!

Többeket távol tart mind az orvosi vizittől, mind a korábban szedett gyógyszereiktől a korona vírus okozta bizonytalan helyzet. Orvosokat, pácienseket egyaránt. Sokakat az interneten keringő álhírek rémítenek el, másoknak a személyes találkozás, a kórházba belépés maga a mumus. Most valamennyi szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy minden olyan kezelésre, diagnosztikára és gyógyszeres terápiára szükség van, amelyek elmulasztása a későbbiekben tartós egészségkárosodást, vagy akár életveszélyes következményekkel járhat. Legyen az egy vérnyomáscsökkentő készítmény, vagy akár tényleg akár egy életmentő daganat ellenes terápia.

Egészségpolitika

Bérrendezés és Covid-protokoll- háziorvosoknak

Több ponton is bizonytalan helyzetbe sodorták az elmúlt hónapok a háziorvosokat. Az október eleji, történelminek aposztrofált egészségügyi intézkedésekből első körben, másokkal egyetemben a háziorvosok is teljesen kimaradtak. Azóta már a kormány is deklarálta szándékát: az alapellátási rendszer átalakítását, illetve bérrendezést, ami úgy tudjuk, már kézzel fogható távolságban van. A szakmai érdekvédelmi cél, hogy a háziorvosi team ugyanazt a bért kapja meg a finanszírozáson keresztül, mint az állami illetve önkormányzati egészségügyi dolgozók, a jogviszony törvényi kötelmei nélkül. Az egzisztenciális helyzet mellett a Covid-járvány hozta talán az ellátás tekintetében az egyik legfelelősségteljesebb, és legnehezebb feladatot az alapellátásnak. Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója segíti a kollégák eligazodását.

Egészségpolitika

A gazdaság ível, az egészségügy közben hanyatlik?

Sokszor elhangzott már, politikai és szakmai érvként is, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége messze több egészségügyi költést engedne, mint amennyit fordítanak rá. Ezt tükrözik nagyjából a megbetegedési és halálozási mutatóink is. Most a világ egyik legrégebbi és a legnevesebb orvosi lapja, a Lancet állítja pengeélre a magyar helyzetet, benne pedig erős bírálatot is megfogalmaz a kormány felé.

Hírvilág

Megmentik a betegeket a bénulástól

Magyarországon az emberek 60 százaléka keringési zavarokban hal meg, leggyakrabban a szív-koszorúér és az agyi erek megbetegedésben. A stroke-helyzetről kérdeztük dr. Csiba Lászlót, a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum Neurológiai Klinikájának igazgatóját

Gondolat

Egyre nő a tüdőátültetésen átesett gondozottak száma

Cisztás fibrózisban szenvedő felnőttek gondozásával foglalkozom 1986. óta. Kb. tizenöt évvel ezelőtt már kongresszusokon hallottam a tüdőátültetés lehetőségéről és kerestem a módját, hogyan lehetne magyar betegeket tüdőtranszplantációhoz juttatni. Aztán megtaláltam a bécsi klinikát és Walter Klepetko professzort, a tüdőtranszplantáció vezetőjét – mondta dr. Csiszér Eszter az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet rehabilitációs osztályának vezetője, a Tüdőtranszplantációs Várólista Bizottság tagja. – 1996 óta 98 magyar beteg kapott új tüdőt. Közülük 27 cisztás fibrózisos felnőtt volt.