Hírvilág

Távozik hivatalából Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter

2013. FEBRUÁR 10.Távozik hivatalából Anette Schavan német oktatási és kutatási miniszter - jelentette be Angela Merkel német kancellár Berlinben szombaton, négy nappal azután, hogy a minisztertől plágium miatt megvonták a doktori címet.

Schavan és Merkel közösen tett sajtónyilatkozatot.
Angela Merkel közölte: a miniszter felajánlotta lemondását, ő pedig "nagyon nehéz szívvel" elfogadta. Kiemelte: Anette Schavan a német oktatás-, kutatás- és tudománypolitika legelismertebb szereplője, számos jelentős eredmény és iránymutató kezdeményezés fűződik a nevéhez. Az oktatási és kutatási minisztériumot hét évig vezette, előtte pedig tíz évig tartományi kulturális, ifjúsági és sportminiszter volt. Távozása nagy veszteség a kormány számára - mondta a kancellár.

Anette Schavan közölte: a doktori dolgozata körüli ügy sértené a minisztérium, a kormány és a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tekintélyét, ha hivatalban marad, ezért távoznia kell. Hangsúlyozta: nem csalt, nem másolta doktori dolgozatát, és bírósághoz fordul a düsseldorfi Heinrich Heine egyetem keddi döntése miatt, amelyben érvénytelennek minősítették az értekezést, és megvonta a tudományos fokozatát.

Az Angela Merkel bizalmasként számon tartott 57 éves politikus 1980-ban elkészült doktori értekezésével kapcsolatban tavaly tavasszal merült fel plágiumgyanú. A düsseldorfi egyetem bölcsészettudományi karának illetékes testületei kilenc hónapig vizsgálták a dolgozatot. Arra a megállapításra jutottak, hogy a szerző szándékosan és rendszeresen a sajátjaként tüntette fel mások szellemi teljesítményét, a kari tanács ezért érvénytelennek minősítette az értekezést és visszavonta a doktori címet - közölte kedden Bruno Bleckmann dékán.

A miniszter akkor Dél-Afrikában volt hivatalos úton, és péntek este érkezett meg Berlinbe. Angela Merkel kancellárral szombat délelőtt folytatott személyes megbeszélést, majd a két politikus rövid sajtónyilatkozatot tett.

Megfigyelők biztosra vették, hogy a személyes találkozó után bejelentik Anette Schavan távozását. A váltás a tárca élén elkerülhetetlen, és nemcsak azért, mert a plágiumügy kifogyhatatlan muníció a szeptemberi választásra készülő ellenzéknek, hanem azért is, mert csorbítja a minisztérium tekintélyét belföldön és külföldön egyaránt - mondják kommentátorok. Rendszerint a mindenkori miniszter nyitja meg a legnagyobb európai oktatási és kutatási szakmai vásárt, a Didactát, amely az idén február 19-én kezdődik, kiemelt témája pedig a plagizálás problémája az felsőoktatásban - teszik hozzá.

A lakosság többsége is úgy ítélte meg, hogy Schavannak távoznia kell. A YouGov közvélemény-kutató intézet pénteken bemutatott reprezentatív felmérése szerint a lakosság 59 százaléka, a Mafo intézeté szerint pedig 66,5 százaléka vélte úgy, hogy a miniszter nem maradhat hivatalában.

Schavan utódja Johanna Wanka, Alsó-Szászország tartomány tudományos és kulturális ügyekért felelős minisztere, a CDU politikusa lesz - közölte Angela Merkel szombati sajtónyilatkozatában. Anette Schavan a jövőjéről annyit mondott, hogy megtartja képviselői helyét a Bundestagban, a német törvényhozás alsóházában. A nyilatkozatot követően a CDU egy illetékes vezetője közölte, hogy a párt a szeptemberi országos parlamenti választáson is indítja az exminisztert egyéni jelöltként.

Az utóbbi két évben több német politikust fosztottak meg doktori címétől. A legismertebb Karl-Theodor zu Guttenberg volt védelmi miniszter, aki 2011-ben lemondásra kényszerült és távozott a német politikából a doktori értekezésével kapcsolatban felmerült és beigazolódott plágiumgyanú miatt.
MTI 2013. február 9., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei