Hírvilág

Szerkezetkész a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály új épülete

2021. NOVEMBER 11.

Új mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZAKK) Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részlegének építési munkálata: szerkezetkész az új épületszárny. A tervek szerint a jelenleg három telephelyen működő osztály 2022-ben költözne át integráltan az új épületbe. A 2,2 milliárd forintos EFOP 2–27. pályázati támogatásból megvalósuló beruházás jóvoltából a Gyermekgyógyászati Klinika Korányi fasor 14–15. szám alatti főépületének Tisza Lajos körút felőli oldalához kapcsolódik egy nyaktaggal a látványos, új szárny.

– A pszichiátriai és addiktológiai ellátórendszeren belül Magyarországon az elmúlt tíz évben nem történt a szegedihez mérhető jelentős infrastrukturális fejlesztés, miközben a kezelésre szoruló betegek száma egyre csak nő. Ezért is kiemelten fontos ez a beruházás – emelte ki dr. Fendler Judit. Az SZTE kancellárja elmondta: az intézmény célja, hogy 2025-ig megteremtse Szegeden a XXI. századi gyermekgyógyászat infrastrukturális hátterét és ezzel párhuzamosan a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ a gyógyítás, az oktatás és a kutatás területén is kiválósági központtá váljon. Szeretnénk, ha az integrált gyermek- és ifjúságpszichiátriai, valamint az addiktológiai egység kialakításával hatékony kezelést biztosító, új ellátási forma jönne létre, amely alkalmas regionálisan összefogni, koordinálni és utókövetni a gyermek- és ifjúságpszichiátriai mentálhigiénés ellátás és prevenció színtereit – fogalmazott dr. Fendler Judit.

– 2500 négyzetméteren, öt szinten jön létre egy új szárny, amely többek között azt jelenti, hogy a meglévő 225 ágy 36-tal bővül. Létrejön többek között egy ambuláns ellátást biztosító és egy nappali terápiás ellátást biztosító emelet, illetve egy olyan szint is, amely a modern nemzetközi standardoknak megfelelően egyaránt gyermek- és szülőbarát – ismertette dr. Bereczki Csaba. Az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ igazgatója hangsúlyozta: az épületrész orvosszakmai és építészeti tervezésénél kiemelt figyelmet fordítottak a szülő-gyermek együttlét kulturált biztosítására, a gyermekükért izguló szülők megfelelő elhelyezésére, valamint a szakmailag ideális és biztonságos belső betegutak kidolgozására, illetve a gyermekek gyógyulását pszichésen is támogató barátságos környezet kialakítására.

Az ünnepségen az épület legmagasabb pontján bokrétát helyeztek el, amelyre a szalagokat felkötötte: Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, prof. dr. Rovó László, az SZTE rektora, prof. dr. Lengyel Csaba, az SZTE SZAKK elnöke, dr. Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ igazgatója, dr. Kapornai Krisztina, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermek-egészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály osztályvezetője, Sipos Kovács Mónika pénzügyi vezető és Illyés Boldizsár, a Dél-Konstrukt Zrt. építésvezetője. Az eseményen részt vettek az építő- és tervezőcég munkatársai is.

A projekt alapvető célja a 18 év alatti lakosság testi-lelki egészségi állapotának javítása és az ellátórendszer rugalmasságának és alkalmazkodóképességének emelése az egészségügyi ellátórendszer korszerű és költséghatékony működtetése mellett. Az ellátás korábban csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére terjedt ki. 2012-ben azonban kibővült a teljes dél-dunántúli régióval, Pest megye délkeleti részével és Jász-Nagykun-Szolnok megye néhány kisvárosával. Ennek következtében duplájára, azaz közel 2 millió lakosra nőtt az ellátandók száma. A gyermek-, serdülő- és felnőttkorúak pszichiátriai és addiktológiai betegségének gyakorisága mára eléri a népbetegség szintjét.

Forrás:
Szegedi Tudományegyetem

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Gyermekpszichiátria -- videóinterjú

A Magyar Pszichiátriai Társaság IX. Nemzeti Kongresszusa alkalmából Balázs Judit professzort a gyermek és ifjúságpszichiátriáról kérdeztük.

Egészségpolitika

Gyermekpszichiátria - sürgős beavatkozásra van szükség!

A nemzetközi vizsgálatok szerint a fogyasztói társadalmakban minden ötödik gyermek- és serdülőkorú küzd fejlődési, érzelmi vagy viselkedési problémákkal, és tízből egynél mentális betegség diagnosztizálható. Magyar adatok szerint a 14 év alattiak az egészséges életév veszteség második leggyakoribb oka a mentális betegségek és viselkedés zavarok, az újszülöttkori megbetegedések után. A WHO 2020-ra a gyermekpszichiátriai megbetegedések megduplázódását, s általában is a mentális betegségek népbetegséggé válását jelezték, ami úgy tűnik igazolódott. Ehhez képest ma öt olyan megye van, ahol egyetlen szakember sincs, gyerekek ezrei vannak ellátatlanul, sokszor még diagnózisig sem jutnak. Vészhelyzet van.

Hírvilág

Hiánypótló gyógyszer az ADHD kezelésére

Az ADHD speciális bánásmódot igénylő állapot, így kezelése teammunkában képzelhető el, melynek a gyermekpszichiáter mellett tagja a mentálhigiénés szakember, a pszichológusok, legfontosabb szereplője pedig természetesen az érintett gyermek és életének szereplői.