Hírvilág

Súlyosan érinti a kismamákat a H1N1-világjárvány

2011. AUGUSZTUS 15.

Egy új vizsgálat szerint a H1N1-vírussal fertőzött kismamák esetében mind az anyai, mind a magzati szövődmények kockázata magas.

A korábbi (1918-as és 1957-es) influenza-világjárványok során is nagy volt annak az esélye, hogy a várandós nők kórházi kezelésre szorulnak, illetve életveszélyes állapotba kerülnek vagy elhaláloznak.

"A korábbi influenzajárványokhoz hasonlóan a H1N1 azért veszélyes a kismamákra, mivel a várandósság alatt az immunrendszer legyengül” – magyarázta Marc Siegel influenza-szakértő, a New York University docense. Emellett az új vírustörzsekkel szemben nem rendelkeznek védettséggel.

Az Archives of Internal Medicine folyóirat május 24-i számában megjelent tanulmány elkészítéséhez Andrew C. Miller, a New York State University kutatója munkatársaival 18 kismama adatait elemezte, akiket 2009. május 18. és június 24. között vettek fel a kórházba H1N1-influenza miatt. Az adatokat összehasonlították az 1918-as és 1957-es járványban megbetegedett kismamák adataival.

A jelen vizsgálatban résztvevő várandós anyáknál közvetlenül a kórházba érkezést követően megkezdték a gyógyszeres kezelést Tamifluval. A 18 nő közül három esetében volt szükség intenzív osztályos ellátásra. Heten szültek meg kórházi tartózkodásuk során, közülük hatan idő előtt. A hat koraszülésből öt esetben lépett fel úgynevezett magzati distress-szindróma, amely során lassul a magzat szívverése; négy baba sürgősségi császármetszéssel jött a világra. Bár veleszületett rendellenességeket nem tapasztaltak, két újszülött elhunyt. Egy esetben lépett fel spontán vetélés, egy másik baba pedig születése után a koraszülöttségéből adódó szövődményekbe és szepszisbe halt bele.

"A jelenlegi járvány során a kismamák körében ugyanúgy magas volt a szövődmények, a koraszülések és a magzati halálozás aránya, mint a korábbi járványok során” – mondta Siegel. "Ez is azt mutatja, milyen fontos a kismamák beoltása.”

A kutató szerint a H1N1-járvány már nem fog tömeges fertőzéseket okozni, az idei szezonális vakcina pedig tartalmazni fogja a H1N1-vírustörzset is.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: New York Egyetem

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.