Hírvilág

Spanyol törvény a dohányzás ellen

2011. AUGUSZTUS 15.


Ijesztő látványt nyújt egy olyan ország, ahol az emberek kedvükre gyújthatanak rá kávéházakban, éttermekben, szórakozóhelyeken és munkahelyen egyaránt. Mostanra szinte nemzeti sport lett kibújni a dohányzás ellenes törvény alól. A 2006-ban bevezetett törvény szerint a 100 négyzetméternél nagyobb szórakozóhelyek működtetői megválaszthatták, hogy dohányzó avagy nemdohányzó helységeket szeretnének-e kialakítani.
A nagyobb üzleteknek egy nemdohányzó helyiséget is fent kell tartaniuk, de a gyakorlatban mindenki ott gyújt rá, ahol szeretne. Az eredmény a dohány jellegzetes füstje és szaga mindenhol.

Az új törvényt a Képviselői Kongresszus, az alacsonyabb szintű parlamenti kamara vetette fel csütörtökön. Szinte teljesen biztos, hogy a Szenátus elé terjesztik, és január 2-tól érvénybe lép. A törvény tiltja a zárt helyeken és közterületeken való dohányzást - a játszóterek és a kórházak környékét is beleértve. Spanyolországban a passzív dohányzás évente 1500- 3000 ember haláláért felelős, az új törvény fő célja a nemdohányzók védelme.

A Smokers For Tolerance Club szóvivője, Javier Blanco Urgoiti elmondta, hogy ez a legszigorúbb dohányzás ellenes törvény, és az első ezen a területen, mely a szabadtéri dohányzást is tiltja. „A szigorítások visszaesést eredményezhetnek az éttermek, bárok és éjszakai klubok forgalmában. Már eddig is kemény időket éltünk. Egyetlen veszteséget sem engedhetünk meg magunknak.” mondta el a Spanyol Vendéglátási Szövetség alelnöke, Jose Luis Guerra.

Az új szigorítás vegyes érzelmeket váltott ki a lakosság körében. Némelyik dohányzó egyetért a törvénnyel, mert segíthet a leszokásban, ugyanakkor a passzív dohányosok egy része munkáját félti.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Görögország lázad a dohányzási tilalom ellenHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.