Hírvilág

"Semmitmondó badarság" a szaktárca terve

2011. OKTÓBER 14.


Egy "nyolc éves elemista" kreatívabb megoldással állna elő annál, mint amit a brit egészségügyi miniszter javasolt a lakosság elhízásának kezelésére, legalábbis így vélekedik Jamie Oliver világhírű séf, aki szerint "semmitmondó badarság" az Andrew Lansley által bejelentett, a probléma orvoslását célzó új koncepció - adta hírül a The Guardian című brit napilap internetes kiadása.

A szakminiszter minap ismertetett tervében arra biztatta az embereket, hogy egyenek és igyanak kevesebbet - a számok nyelvén szólva összesen napi 5 milliárddal mérsékeljék a kalória-bevitelüket. Lansley megígérte: ennek a "nemzeti törekvésnek" a keretében az élelmiszergyártókkal tárgyalni fog arról, hogy önkéntes alapon csökkentsék termékeik energiatartalmát. Mint mondta, ha egy átlagos bevásárlókosárban mindössze 3-5 százalékkal kevesebb kalória van, már azzal előrelépés történhet a kövérség visszaszorítása terén anélkül, hogy a fogyasztó bármiféle változást venne észre ételében. Lansley az általa említett, bűvös 5 milliárd kalória (ez fejenként kb. 81 kalóriát jelent) szemléltetésére elmondta, hogy ez 16,9 millió - 20 focipályát befedő - sajtburgernek vagy 28,4 millió adag - négy olimpiai úszómedence megtöltésére elegendő - tejeskávénak felel meg. Az egészségügyi tárca vezetője szerint a kezdeményezéssel 2020-ig megfordítható a mostani növekvő tendencia az elhízás terén.
Jamie Oliver több más egészségügyi szakértővel együtt élesen bírálta az új elhízás elleni tervet, "értéktelennek" és "ostobaságnak" nevezve azt. A népszerű brit szakács szerint az egész javaslat egy "vicc", és azt kérte a kormánytól, hogy az elhízás elleni politikájában tényleges fordulatot hozzon, és törvényileg szabályozzon és finanszírozzon is egy ilyen stratégiát.
"Az nem teljesítmény, hogy azt mondjuk az embereknek, amit már tudnak, hogy kevesebbet kell enniük és többet kell mozogniuk" - fakadt ki Jamie Oliver.

A britek körében a felnőttek 60 százaléka, míg a gyerekek harmada túlsúlyos vagy elhízott, miközben egyre nő a szív- és érrendszeri betegek és a cukorbetegek száma, továbbá a kövérséggel együtt a rák és a terméketlenség kockázata.

Terence Stephenson, a Royal College of Pediatrics and Child Health (Királyi Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Egyetem) rektora szerint az említett évi "5 milliárd kalória mínusz" terve arra jó, hogy címlapokra kerüljön, de ez napi szinten fejenként mindössze 16 szem pörkölt mogyorót jelent. "A javaslatból nem derül ki, mit tesz majd a kormány azért, hogy az élelmiszer- és italgyártó cégek felelősségteljesebbek legyenek, amikor egészségtelen termékeiket reklámozzák" - fűzte hozzá a szakember.

https://www.guardian.co.uk/society/2011/oct/13/uk-five-billion-calories-obesity?newsfeed=true

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

PharmaPraxis

Elavult a gyógyszertári asszisztensek oktatása

A szakmai szervezet több ízben jelezte a mindenkori kormányzat és szaktárca felé, hogy a képzést meghaladta a kor gyógyszergyártási és gyógyszertári gyakorlata, és javasolták, hogy ehhez igazítva szervezzék át az oktatást, ám a döntéshozóknál egyelőre nem sikerült eredményt elérniük.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)