Hírvilág

Semmit rólunk, nélkülünk

2011. AUGUSZTUS 15.

Elérkezett az idő, hogy a kormányunk cselekedjen, és igazságot szolgáltasson a fogyatékossággal élő európaiak számára.

Kormányunk többet tehet a júniusi európai csúcstalálkozón, és kérheti, hogy a következő évtizedre szóló Európa 2020 stratégiába egyértelmű hivatkozások kerüljenek be a fogyatékosságra vonatkozóan.

A fogyatékossággal élő európai állampolgárok mindössze 29 százalékának van munkahelye, mely szám Magyarországon nem éri el a 10 százalékot. A fogyatékossággal élő európaiak 9 százaléka jár egyetemre, és a nyilvános honlapok 95 százaléka nem akadálymentesen hozzáférhető!

Más szóval Európában a fogyatékossággal élő férfiak és nők több mint 70 százaléka nem jut munkához, több mint 90 százaléka nem tanulhat tovább, a kormányzati és közszolgálati honlapoknak pedig mindössze 5 százaléka akadálymentes vak és értelmi fogyatékos személyek számára. Ezek alól hazánk sem kivétel. A fentiek valós és szomorú statisztikák, abban az Európában, amely elfogadta és ratifikálta a Fogyatékossággal Élő Személyek Jogairól Szóló ENSZ Egyezményt.

A fogyatékosügyi kérdések integrálása a következő tíz évre szóló EU stratégiába jobbra fordíthatja a dolgokat. És ezt hazánk képviselői is kérhetik a héten az Európai Tanácsnál, ezen a héten, amikor a tagállamok kormányfői és államfői Brüsszelben tanácskoznak, hogy meghatározzák a következő évtized gazdasági és társadalmi fejlesztéseit.

Miért tennék ezt? Egyszerűen azért, mert szinte az összes, az EU politikái által lefedett terület közvetlen hatással van a fogyatékossággal élő személyek életére. Hogyan kaphatna munkát az európai polgárok 75 százaléka 2020-ra, és hogyan tudjuk a szegénységben élők számát 20 millióval csökkenteni anélkül, hogy a fogyatékosság személyekkel is foglalkoznánk, és megtörténne integrációjuk a munkaerőpiacra és elősegítenénk oktatásukat?

Hogyan beszélhetünk az európai polgárok jólétéről, ha az európai polgárok 10 százaléka, különböző fogyatékossággal nem tud szabadon mozogni a társadalomban, azaz például nem tud elmenni nyaralni vagy egy koncertre?

Az európai fogyatékosügyi mozgalom azt kéri, hogy az Európai Fogyatékosügyi Paktum kerüljön bele a 2020-ig tartó EU stratégiába, mely konkrét intézkedésekhez vezetne mind európai mind nemzeti szinteken, javítandó a fogyatékossággal élők életét.

Kormányunknak támogatnia kell egy ilyen kezdeményezést, ha egy mindenki számára élhető társadalmat akarunk létrehozni. Befogadóbb oktatási rendszerre, megfelelően akadálymentesített épületekre, az online eszközökhöz való könnyebb hozzáférésre, és a társadalombiztosítási rendszerekhez való egyenlő hozzáférésre van szükségünk, számos egyéb dolog mellett.

Az európai szintű politikák irányt mutatnak arra is, hogy mit tehetünk mi, mint állampolgárok. Például a munkáltatóknak rugalmas és befogadó munkahelyeket kell létrehozni és fenntartani, arra a feltételezésre alapozva, hogy a munkában az számít, hogy az emberek mit tudnak elvégezni; a családok és az oktatók segíthetik a fogyatékossággal élő gyermekeket, hogy higgyenek abban, hogy el tudják, és el kell érniük a céljaikat, hogy sikeresek legyenek az életben.

Mindennek azonban előfeltétele a megfelelő politikai, gazdasági és társadalmi feltételek jelenléte mind nemzeti, mind európai szinten.

Semmit rólunk, nélkülünk - ez az európai fogyatékosügyi mozgalom jelszava: helyi, nemzeti és európai szintű együttes munkánk és személyes elkötelezettségünk révén tovább küzdünk a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javításáért - közölte a Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa (FESZT) Magyarországon.

Forrás: Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa

Link: Fogyatékos Emberek Szövetségeinek Tanácsa

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Gondolat

"Ez nem Rio de Janeiro"

1937. október 15. született Odesszában Ilja Ilf szovjet-orosz író.