Hírvilág

Professzionális fejlesztés Debrecenben

2011. OKTÓBER 23.


A debreceni pólusprogram keretében befejeződtek a helyi orvoscentrum 11,8 milliárd forintos beruházásának építési munkálatai - mondta el Paragh György, a centrum elnöke, , miután átadták a patológiai és az igazságügyi intézetek megújult épülettömbjét.

A 2009 óta tartó beruházássorozat most elkészült hetedik projektje 613 millió forint nettó kivitelezési költséggel valósult meg; a százéves épületben korszerű bonctermeket alakítottak ki - jegyezte meg a professzor.
Hozzátette: a beruházás eredményeként korszerűbbé és hatékonyabbá válnak a szövettani, a citológiai és a molekuláris vizsgálatok, és megvalósul a minőségbiztosítás is.
A szerkezetileg és technikailag egy komplexumba összevont két intézet működését több vonatkozásban összehangolták, elsősorban a bonctermi munka és az ahhoz kapcsolódó feladatok hatékonyabb ellátásáért - ismertette Herczeg László, az igazságügyi intézet igazgatója.

Méhes Gábor, a patológiai intézet igazgatója hozzáfűzte: az épület alagsorában korszerű kiszolgáló helyiségeket, öltözőket és raktárakat alakítottak ki. A földszinten a patológiai, az első emeleten az igazságügyi intézet helyiségeit alakították ki.
A két intézetben évente 3500 elhunytat boncolnak, a patológián mintegy 20 ezer esetet vizsgálnak.

Paragh György centrumelnök a teljes beruházásról elmondta: az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében elnyert 10,6 milliárd forintos támogatásból és 1,2 milliárd forintos önrészből álló forrás olyan infrastrukturális háttér kiépítését teszi lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma (DEOEC) számára, amely nélkülözhetetlen a szakszerű, 21. századi betegellátáshoz.

Az egészségügyi fejlesztés több részterületet is érint: megépült az in vitro diagnosztikai tömb, létrehozzák a központi sürgősségi, központi intenzív, felnőtt- és gyermek-onkohematológia tömböt, centralizálják a belgyógyászati ellátást. Fejlesztették a bőrgyógyászati klinika égési osztályát, létrehozták a gyermekklinika gyermekgyógyászati intenzív központját, és további fejlesztéssel lehetővé válik a fogyatékos gyermekek fogászati ellátása. Javult továbbá a gyerekek fej-nyaksebészeti, arc-állcsont és szájsebészeti ellátása is.

A professzionális modern fejlesztés részét képezi az élődonoros vesetranszplantáció lehetőségének megteremtése is, ami nagy előrelépést jelenthet Magyarországon - tekintettel az élődonoros átültetések jelenlegi csekély számára - ismertette a pólusprogram keretében megvalósult debreceni egészségügyi fejlesztéseket Paragh György.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Spiritualitás és a pszichiátria

A pszichiátria mentális betegekkel foglalkozik, akiknek életéből az értelemmel telítettség és a cél elveszett. E betegek felépülése úgy is értelmezhető, hogy új célokat és értelmet kell, hogy találjanak, leginkább a barátok és a család támogatásával, akik osztoznak ezen értékekben. Az érték- és hiedelemrendszerbeli osztozás biztosítja az egyén számára az élet egyensúlyát, és azt a hajlandóságot, hogy ezen támogatásokkal adaptív módon küzdjön az élet során. Alapvető jelentőségű tehát, hogy az egyén megszerezze és használja azokat a készségeket, melyekkel saját jólétüket elősegítő spiritualitásukat felszínre tudják hozni.