Hírvilág

Pályázhatnak a háziorvosok

2012. ÁPRILIS 02.


Még egy hónapig, április 30-ig lehet pályázni vissza nem térítendő támogatásért háziorvosi eszközök, illetve praxis vásárlására - közölte az Országos Alapellátási Intézet (OALI) főigazgatója.

Balogh Sándor elmondta, hogy eszközvásárlásra mostanáig összesen 53 pályázat érkezett, közülük 8-at utasítottak el, mert azok nem feleltek meg a kiírási követelményeknek. A többi pályázó között a rendelkezésre álló 100 millió forintból összesen több mint 25 millió forintot osztottak szét, háziorvosok átlagosan 600 ezer forintot kaptak eszközök vásárlására.

Praxisvásárlásra mostanáig 13 pályázatot bíráltak el, ezek mind megfeleltek a követelményeknek. Balogh Sándor arra is kitért, hogy a vásárlók életkora 35, míg a praxisukat eladóké 67 év volt. Utóbbiak között négyen már 70 évesek is elmúltak. A fiatal háziorvosok között összesen valamivel több mint 50, átlagosan mintegy 3,6 millió forintot osztottak szét. A jelentkezők nagy része nagyvárosi, de akadtak néhányan, akik falusi praxis vásárlásához jelentkeztek anyagi támogatásért.

Balogh Sándor kiemelte: a háziorvosok eszközvásárlását fedező 100 millió forintos forrásból 75, míg a praxist vásárlók támogatására szolgáló 200 millió forintos keretből nagyjából 150 millió forint van még. A pályázatok benyújtásának határideje április 30-án lejár - hívta fel a figyelmet a főigazgató.

A kormány úgynevezett Praxis-váltás programjának pályázati kiírásai januárban jelentek meg az OALI honlapján.
A pályázatokat a bírálóbizottság megadott szempontrendszer alapján, beérkezési sorrendben folyamatosan bírálja el, amíg a rendelkezésre álló keret tart.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága és az OALI közös közleménye szerint a praxisjog vásárlásához szükséges támogatásra azok pályázhatnak, akik háziorvostani szakvizsgával vagy csecsemő és gyermekgyógyász szakvizsgával vagy háziorvosi tevékenység végzésére jogosító licencvizsgával rendelkeznek - azzal a feltétellel, hogy ezen végzettségeket igazoló dokumentumokat 2010. január 1. és 2012. március 31. között szerezték vagy szerzik meg.

Feltétel továbbá: a nyertes háziorvosnak vállalnia kell, hogy az anyagi támogatás fejében a támogatás mértékével arányos ideig a megvásárlásra tervezett praxisban végez háziorvosi vagy házi gyermekorvosi tevékenységet.
A praxisjog vásárláshoz igényelhető összeg alsó határa egymillió, maximális összege pedig négymillió forint.

A praxisvásárlás mellett a minisztérium az indokolt eszközbeszerzéseket is támogatja az alapellátó orvosok körében. Ezen támogatásra azok pályázhatnak, akik orvosi diplomájukat 2002. január elseje után szerezték, területi ellátási kötelezettségük van, továbbá a praxisjog vásárlásnál részletezett körbe kell tartozniuk. A meglévő praxis felszereléséhez maximálisan egymillió forint igényelhető.MTI 2012. március 31., szombat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

EESZT - állandó társ a háziorvosi ellátásban

Az EESZT talán a háziorvosok számára nyújtja a legtöbb segítséget, mivel megismerhetik betegük kórelőzményeit, melyek tekintetében eddig a páciensre voltak utalva. A NEAK által ellenőrzött kötelező adatszolgáltatás biztosítja számukra, hogy a szükséges információkat megtalálhassák a rendszerben, azonban részükre is előír kötelezettségeket, amiket a napokban megjelent jogszabály-módosítás alapján az egészségügyi államigazgatási szerv is ellenőrizni fog.

Klinikum

A psoriasisos menetelés – a pikkelysömör szerepe a cardiovascularis társbetegségek kialakulásában -- A Figyelő 2017;1

WIKONKÁL Norbert

A közleményben a psoriasis kezelésében a 2000-es évektől észlelt szemléletváltozást tekintjük át a psoriasissal szövődő egyéb betegségek tekintetében. Célunk, hogy a praxisban dolgozó kollégák mind szélesebb köre ismerje meg a pikkelysömör kezelésében elért jelentős haladást, illetve azt a molekuláris szemléletet, ami megváltoztatta nemcsak a psoriasisról alkotott elképzeléseinket, de a psoriasissal szövődő egyéb betegségek, közöttük a cardiovascularis megbetegedések jelentőségét is.

Hírvilág

Új irányelv: a kétlépcsős inkontinencia-ellátás szolgálja a beteg érdekét

Megújult az inkontinencia irányelv, amelyben az érintett szakmák képviselői ismét megfogalmazták, hogy az inkontinencia diagnosztikáját és ellátási folyamatát két lépcsőben kell megvalósítani, ez szolgálja leginkább a betegek érdekeit is.

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...

Klinikum

Korai pszichózis – mit tegyen a nem-pszichiáter orvos?

Sami és munkatársainak a British Medical Journalben megjelent két áttekintő közleménye a 2007 és 2017 közötti tíz év során megjelent tanulmányokat összegezve arról számol be, hogy a háziorvosok, illetve az egészségügyi ellátórendszer egyéb területein dolgozó nem pszichiáter szakorvosok (így a sürgősségi osztályokon dolgozók és a társbetegségek kezelői, továbbá a gyermekorvosok) hogyan ismerhetik fel a korai pszichózis jeleit, és hogyan segíthetik a beteget