Hírvilág

A lelki egészségre és a fertőző betegségek gyógyítására fókuszál most a K&H gyógyvarázs

2022. JÚNIUS 30.

Budapest, 2022. június 29. – Korszerű, a kicsik gyorsabb gyógyítását segítő orvosi műszerekre pályázhatnak idén is a gyermekeket gyógyító intézmények a most induló K&H gyógyvarázs program keretében. A legaktuálisabb kihívásokra összpontosítva a lelki egészséget támogató és a fertőző betegségek kezelését segítő eszközök kerülnek fókuszba, de a pályázók egyéb, a mindennapi gyógyításhoz szükséges műszereket is igényelhetnek. A kórházak, mentőállomások, gyermekmentő alapítványok, gyermekháziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok augusztus 3-ig nyújthatják be jelentkezésüket a khgyogyvarazs.hu online pályázati felületén.

Az elmúlt két évben a Covid hatására nemcsak a fizikai, de a lelki tünetek és betegségek is erőteljesebben megjelentek a gyermekek körében. A szorongásos és depressziós zavarokkal küzdő gyerekek aránya az ötszörösére nőtt a járvány előtti időhöz képest, a kényszeres gondolatokkal és cselekedetekkel jelentkezők száma pedig megkétszereződött. A lelki problémák kezelése azonban nem megy egyik napról a másikra – a gyermekek gyógyulási ideje több hónapot, akár évet is kitehet, így a járvány mentális következményeinek gyógyítása még hosszú ideig napirenden lesz.

A fertőző betegségek lajstroma a Covid mellett is igen hosszú – legyen szó emésztőrendszeri megbetegedésről, kiütéses fertőzésekről vagy komolyabb légúti betegségről, a tünetek felismerése, és a kezelés mielőbbi megkezdése kulcsfontosságú lehet. Az időben diagnosztizált fertőzésekből gyorsabban kigyógyul a kis beteg, csökken az esélye, hogy továbbadja a kórokozókat családtagjainak, társainak, és otthoni körülmények között is kilábalhat a betegségből. Ha pedig kórházi falak közé kényszerül, a korszerű eszközök sokat segíthetnek abban, hogy mielőbb felépüljön.

„A K&H gyógyvarázs pályázat fókuszaként minden évben olyan területet jelölünk ki orvos szakértőink segítségével, amely aktuálisan a legnagyobb kihívást jelenti a gyermekegészségügynek. Ezért idén kiemelt elbírálás alá esnek azok a pályázatok, amelyekben a gyermekek mentális egészségét támogató, valamint a fertőző betegségek kezelésére alkalmas eszközök szerepelnek. Ezek mellett pedig a gyermekeket gyógyító intézmények a mindennapi ellátásban szükséges korszerű eszközöket is igényelhetnek, az ország minden tájáról, augusztus 3-ig – mondta el Horváth Magyary Voljč Nóra, a K&H Csoport kommunikációs vezetője.

A K&H gyógyvarázs program az elmúlt 18 évben összesen 828 millió forinttal 515 intézményt segített abban, hogy a szakemberek innovatív eszközökkel gyorsan és hatékonyan hozhassák meg okos döntéseiket, és ezáltal a gyermekek újra teljes életet élhessenek. A 2022-es pályázat keretén belül a K&H Csoport 20 millió forinttal támogatja a magyar gyermekegészségügyet. A felhívásra augusztus 3-ig jelentkezhetnek a kórházak, mentőállomások, gyermekmentő alapítványok, gyermekháziorvosok és vegyes praxisú háziorvosok a pályázat online felületén:
https://www.khgyogyvarazs.hu/muszerbeszerzesi-palyazat/

Forrás: K&H gyógyvarázs

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Egészségpolitika

Módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény

Mindenképpen módosításra szorul az új egészségügyi jogállásról szóló törvény – állították egybehangzóan munkajogász szakértők egy, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről szervezett videókonferencián. Ahogy elfogadhatatlan ennyire méltatlan, elkapkodott, kidolgozatlan és indokolatlanul nehéz körülményeket teremteni, és ilyen választásra kényszeríteni valakit az élethivatását illetően.