Hírvilág

Osteoporosis - Új terápia a láthatáron

2011. AUGUSZTUS 15.

A denosumab az osteoclastok működéséhez elengedhetetlen citokint gátló monoklonális antitest. A gyógyszert az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága még nem törzskönyvezte (hazánkban sem kapható még), de két, a gyártó által támogatott vizsgálatban már bizonyított.

Egyik vizsgálatban 8000, osteoporosisban szenvedő, posztmenopauzában lévő nőt kezeltek három évig, hat hónaponként subcutan denosumab-injekcióval vagy placebóval. A denosumab csökkentette a radiológiai vizsgálattal kimutatott csigolyatörések incidenciáját (2,3%, illetve 7,2% a placebocsoportban), a tüneteket okozó csigolyatörések incidenciáját (0,8%, illetve 2,6%), valamint a nem vertebralis csonttörések és a csípőtáji törések incidenciáját is.

Az antiandrogén terápia is csontvesztést okoz, és növeli a törések kockázatát. Egy másik vizsgálatban prostatarák miatt androgéndeprivációs kezelésben részesülő betegek kaptak denosumabot vagy placebót. Három év alatt a csigolyatörések incidenciája szignifikánsan kisebb volt a denosumabbal kezelt betegek csoportjában, mint a placebocsoportban (1,5%, illetve 3,9%), és az összes csonttörés incidenciája is kisebb volt, bár ez a különbség nem volt szignifikáns.

Minkét vizsgálatban a denosumabbal kezelt betegek csontjainak ásványianyag-sűrűsége is szignifikánsan kedvezőbben alakult, az aktív szerrel és a placebóval kezelt csoportban tapasztalt mellékhatások pedig nem különböztek.

A New England Journal of Medicine-ben megjelent két cikkhez írt szerkesztőségi közlemény szerzője, aki diplomatikusan nem foglal állást sem a gyógyszer mellett, sem ellene, hiányolja a gyógyszerrel kapcsolatos hosszú távú biztonságossági adatokat. Ugyancsak megfontolásra ajánlja a denosumabkezelés leendő árát, valamint azt, hogy a vizsgálatokban kimutatott csonttörések nagy része tünetmentes volt, tehát „keményebb”, a betegek állapotának alakulását ténylegesen befolyásoló adatokat kell még gyűjteni.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás:

N Engl J Med 2009 Aug 20; 361:756.

N Engl J Med 2009 Aug 20; 361:745.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.