Hírvilág

Összetartozik az arc és a hang

2011. SZEPTEMBER 19.

Az embereket arcuk és hangjuk alapján ismerjük fel. A németországi Max Planck Intézet vizsgálata kimutatta, hogy közvetlen szerkezeti összefüggés található azon agyrészek között, melyek ezt a két, alapvető azonosítást végzik.

A lipcsei Max Planck Idegrendszeri Mechanizmusok az Emberi Kommunikációban Intézet egy fiatal kutatója, Helen Blank megállapította, az emberi agy hangot, illetve arcot felismerő központjai közvetlen kapcsolatban állnak egymással, ez teszi lehetővé a két idegrendszeri működés közötti szinte azonnali összefüggéseket.

Az egyes agyterületek a szervezet és a gondolkodás különböző működéséért felelősek, így például más agyterület teszi számunkra képpé azt, amit a szemünkkel látunk, egy másik felel a szagokért, amelyeket az orr szaglóhámja fog fel, és megint más a nyomásérzékelő receptorok által közvetített ingerek feldolgozásáért.
Az eddigi feltételezések szerint a másik ember felismerése során a hang és az arc érzékelése két különböző folyamat, amely valamely magasabb gondolkodási szinten kapcsolódik össze.

Helen Blank a mágneses rezonanciavizsgálat különleges formáját alkalmazta, melynek adatait az agy fehérállományának matematikai modellezésével tanulmányozta. Így sikerült felfedezni az arc-, illetve a hangfelismerésért felelős területek közvetlen kapcsolatát.

"Különösen érdekes, hogy az arcot felismerő terület sokkal szorosabban kötődik a hangot azonosító területhez, mint azok az agyi területek, melyek lényegesen közelebb találhatók, és a hangfelismerés általánosabb jellemzőihez tartoznak" - mondta a kutató.
Valószínűleg ez az eredmény továbbviheti annak pontosabb magyarázatát, hogy milyen folyamat játszódik le az agyunkban, amikor a telefonban megszólaló ismerős hang hallatán a beszélő arca azonnal felidéződik bennünk.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Mi történik az agyunkban, amikor meghalunk?

Először rögzítették EEG-vel egy haldokló ember agyhullámait. Az agy az átmenet során és 30 másodpercig a halál után is aktív és koordinált maradt. Az átmenet során az álmodásra, a memória-előhívásra és a meditálásra jellemző EEG-hullámok jelentek meg.

Egészségpolitika

Az okostelefonhoz kötődő kézügyesség megváltoztatja agyunk

Minden testünk minden régiójának - a lábujjaktól, az állkapocsig és a nyelvig - saját feldolgozó területe van a szomatoszenzoros kéregben. Ezek a területek rugalmasak és változtathatóak. Egy hegedűs esetében például, az a terület, amely a hangszert kezelő ujjakat vezérli nagyobb, mint a többi emberé. Arko Ghosh a Zürichi Egyetemen Neuroinformatikai Intézetéből megvizsgálta, hogy az okostelefont használók speciális kézügyessége hatást gyakorol-e az agyra, és felfedezte, hogy az emberi agy plaszticitását lehetne kutatni az okostelefon használat alapján. "Az okostelefonok használata lehetőséget ad arra, hogy megértsük, a normális hétköznapi élet hogyan alakítja az agyat hétköznapi emberek esetében," magyarázza Ghosh.

Hírvilág

Hangjukról ismerhetők meg a skizofrének

Nyugtató zenét készítettek MRI-agyfelvételekből, adta hírül a New Scientist. A connecticuti Trinity College kísérlete nem csupán a kísérleti elektronika kedvelőit kápráztathatja el, hanem az agykutatókat is.

Egészségpolitika

Az emberi agyat utánzó számítógép-csipek

Nincs olyan számítógép, amely annyira hatékonyan működne, mint az emberi agy.