Hírvilág

Négyszeres a cigányság körében a tumoros megbetegedés

2012. MÁJUS 08.


Kétéves programot indít a Magyar Hospice Alapítvány azzal a céllal, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma lakosság körében szemléletváltozást érjen el, s ennek nyomán minél többen menjenek el az egészségügyi szűrésekre.

Muszbek Katalin, az alapítvány igazgatója a szervezet keddi, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a daganatos betegségek aránya kutatások szerint mintegy négyszeres a cigányság körében. Emellett az a tapasztalat, hogy ha fel is fedezik az érintettek szervezetében a betegséget, ilyenkor azok sokszor már végstádiumban vannak.

Mint hozzátette, céljuk, hogy a hátrányos helyzetű emberek ne csak ekkor kerüljenek be az egészségügyi rendszerbe, hanem "tudják meg, hogy a rákbetegség is gyógyítható", ha azt az esetükben időben diagnosztizálják. Ezen felül, ha valaki elment szűrésre és ott problémát találtak, akkor jusson hozzá a szükséges egészségügyi ellátáshoz.

A Magyar Hospice Alapítvány programja keretében védőnők és más egészségügyi szakemberek - közösségi ápolók, onkológusok, onkológiai nővérek, háziorvosok -, valamint önkéntesek bevonásával segítik a szűréseken való részvételt. Ők speciális képzésen vesznek részt, amely a héten indul - mondta Muszbek Katalin.

Közlése szerint az oktatás középpontjába olyan gyakorlati ismeretek tartoznak, amelyek növelik az orvoshoz való fordulás esélyét, ezáltal javítják az egészségi állapotot és az életminőséget.

Ezen felül - elsősorban a védőnők segítségével - utánkövetéses vizsgálatot is végeznek majd, hogy feltárják a szegregáltan élők egészséghez és betegséghez, illetve az egészségügyi ellátáshoz való viszonyát. Ennek eredményeit egy publikációban összegzik majd, melynek célja, hogy a tapasztalatok megosztása révén további programok indulhassanak a mélyszegénységben élők segítésére.

Babusik Ferenc pszichológus a sajtótájékoztatón azt mondta: a hátrányos helyzetben lévők, a mélyszegénységben élők, köztük a romák várható élettartama eleve alacsonyabb, s ha ehhez valamilyen betegség is társul, akkor az életesélyekben akár tíz év különbség is lehet az ország teljes népességéhez viszonyítva.

Mint a pszichológus kifejtette, a magyarországi cigányság jelentős része emellett "szegénynek számító területen" él. Friss adatok ugyan nincsenek, a legutóbbi országos kutatás 2005-ben készült, ez viszont azt állapította meg, hogy húsz vizsgált belgyógyászati betegségcsoportból tízben a romák betegségaránya legalább kétszerese a teljes népességének, hatban több mint ötszöröse, háromban pedig több mint a tízszerese - tette hozzá Babusik Ferenc.MTI 2012. május 8., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.