Hírvilág

Meggyógyult a HIV fertőzésből

2011. AUGUSZTUS 15.

Három évvel az után, hogy őssejtbeültetésben részesült, meggyógyult HIV-fertőzéséből egy amerikai beteg – jelentett be egy német orvoscsoport. Kutatásuk a Blood szakfolyóiratban jelent meg.

Az eredmények alapján ez az első ilyen jellegű gyógymód az AIDS betegséget okozó vírus ellen, bár a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az alkalmazott csontvelő átültetési módszer nem biztonságos, illetve nem kivitelezhető a népesség szélesebb körében.

„Eredményeink arra utalnak, hogy ebben a betegben sikerült elérni a HIV-fertőzés gyógyulását” – áll az amerikai hematológus társaság hivatalos szaklapjában közzétett tanulmányban.

A 40-es éveiben járó amerikai alany, akit többnyire „a berlini páciensként” említenek, 2007-ben részesült őssejt átültetésben akut mieloid leukémiájának kezelése keretében. Az őssejtek egy olyan donortól származtak, aki olyan ritka genetikai mutációval rendelkezett, amely lehetetlenné teszi a HIV vírussal történő fertőződést.
Az először 2008 végén publikált tanulmány nem számolt be a HIV kiújulásának bármilyen jeléről, annak ellenére, hogy a páciens leállt a retrovírus elleni gyógyszerekkel. A legújabb eredmények azt mutatják, hogy a beteg még most, három évvel később sem mutatja jelét sem a vírusnak, sem a leukémiának.

„Nagyon izgalmasnak tartom. Már eltelt néhány év az óta, hogy először beszámoltunk róla” – nyilatkozta David Baltimore, az 1975-ös orvosi Nobel-díj egyik nyertese. „Egyetlen beteg alapján nem lehetünk teljesen bizonyosak, de kezdettől fogva nagy volt a valószínűsége, hogy ha végre tudjuk hajtani, be fog válni. Az a tény, hogy egy beteget kezeltünk, és valóban meg is gyógyult, elég hathatós érv arra, hogy tovább folytassuk a HIV probléma ezt a fajta megközelítését.”

Baltimore alapította azt a biotechnológiai vállalatot, amely saját őssejtes HIV/AIDS terápiáját fejleszti. A kezelés funkcionálisan ugyanúgy működik, mint a német orvoscsoporté, és már a klinikai kísérletek fázisához közelít.

A Berlini Orvostudományi Egyetem kutatói Kristina Allers és Gero Hutter vezetésével felkutattak egy CCR5 génmutációval rendelkező donort. A százból egy fehér emberben fellelhető állapot megakadályozza, hogy a HIV vírus megtelepedjen a sejtekben. Az orvosok ezután a donor őssejtjeit használták fel a betegnek adott csontvelő átültetésben. A csontvelőátültetés azonban súlyos kockázatokkal jár, a betegek körülbelül 30 százaléka nem éli túl.

Jay Levy, a Kaliforniai Egyetem orvosi karának AIDS és rákkutatója szerint a szóban forgó kutatás a „funkcionális gyógymód” bizonyítéka. „Úgy értem, egyetlen személy még nem elég. Biztató első lépés, de újra végre kell hajtani” – véli a szakértő. - Úgy tekintem, mint a jövendő módszerek felé mutató irányt, felismerjük a problémákat, aztán megnézzük, meg lehet-e jobban is csinálni. Bízom tudományos munkatársaimban, hogy valami jobbal is elő tudnak rukkolni.”

Levy kutatócsoportja szintén olyan módszereken dolgoznak, melyekkel a páciens saját őssejtjeit lehet manipulálni azért, hogy ne fejezzék ki azokat a receptorokat, amelyek lehetővé teszik a HIV fertőzését – a CCR5 mutációhoz nagyon hasonlóan.
A tanulmány azon állításával kapcsolatban, hogy sikerült gyógymódot találni, Levy azt állította, hogy több időre lesz szükség ahhoz, hogy ezt biztosan ki lehessen jelenteni. „A rákkutatás területén dolgozók közül mindenki azt mondja majd, hogy remek, nagyszerű, de három év nem elég arra, hogy kijelentsük, sikerült meggyógyítani egy rákos beteget. Ezt majd 10 év múlva fogjuk megtudni. Szóval túl korai azt mondani, hogy meggyógyították, de szavamra, kitűnő munkát végeztek” – tette hozzá a kutató.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Az őssejtkutatás bezár egy kiskaput az AIDS előttHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Hírvilág

Ki itt a Frankenstein?

NAGY Zsuzsanna

Mary Shelley alkotása felvetette a modern bioetika alapkérdéseit.

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.