Hírvilág

Medikusok adománya leukémiás gyerekeknek

2011. AUGUSZTUS 15.


A Leukémiás Gyermekekért Alapítványnak adományozta a Medikus Héten gyűjtött hétszázhuszonötezer forintot a Hallgatói Központ.

Az összeget jelképező csekket a szervező Hallgatói Központ képviseletében Arday Anna, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Általános Orvostudományi Kar Hallgatói Önkormányzat elnöke adta át Prof. Dr. Kiss Csongor egyetemi tanárnak, a tanszéket közvetlenül támogató a „Leukémiás Gyermekekért Alapítvány” kuratórium elnökének a Vojtina Bábszínházban 2011. április 17-én.

A DEOEC hallgatóinak hagyományos tavaszi rendezvénye a Medikus Hét, melyen egy héten át színes programokat szerveznek a hallgatóknak. Az idén a négyévente szervezett Medikus Kupa és a nyolcévente Debrecenbe rendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia résztvevői is látogatták a medikus hetet.

Többek között fellépett Aranyosi Péter stand up-os, a Mystery Gang, a Paddy and the Rats, valamint a Republic zenekar is. A programokat egészségügyi szűrés és sportfoglalkozások, valamint a hagyományos disznótor és az International Food Day (Nemzetközi Főző Nap) is színesítette. Az idei újítások közé tartozott a programra szóló belépőjegyek árusítása is: minden nap jelképes 100 Ft-os részvételi díj mellett léphettek be az érdeklődők a rendezvény területére. A több ezer résztvevő az esemény ideje alatt összesen 725.000 forintnyi támogatást halmozott fel. Támogatást, hiszen e bevétel teljes egészét a szervező Hallgatói Központ a DEOEC Gyermekgyógyászati Intézet Gyermekhematológiai-Onkológiai Tanszéket közvetlenül segítő Leukémiás Gyermekekért Alapítvány számára ajánlotta fel.

Forrás: Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Megoszthatatlan belső magány

Börcsök Enikő Nemsenkilény - monológ nemmindegyembereknek címmel hozott létre egy előadást, mely egy autista egy napját dolgozza fel. A magányról, a normális meghatározásáról, a nem figyelés trendjéről, a gondolat megosztásának a képtelenségéről beszélget vele Gyimesi Ágnes Andrea.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Gondolat

Szerepkonfliktusok az orvosnői hivatásban

GYŐRFFY Zsuzsa, ÁDÁM Szilvia

Egészségpolitika

Oltani vagy nem oltani?

Újabb kötelező védőoltás a listán – Lesz aki ellne érvel?

PharmaPraxis

Az onkológiai gyógyszerész táguló szerepköre

A technológiai haladás felszabadította a gyógyszerészeket, akiknek ma már nem kell a gyógyszerkiadás biztonsági ellenőrzésére fókuszálniuk, és egyre több betegágy melletti feladatot is vállalhatnak, részt vehetnek akár az őssejttranszplantáció kivitelezésében vagy a farmakogenomikai eredmények értelmezésében is.