Hírvilág

Matematikai modell segítheti a tumor terápiát

2012. JANUÁR 30.

A rákbetegség matematikai modellezése általában magában foglalja a daganatok fejlődésének leírását differenciálegyenletek vagy sztochasztikus modellek segítségével, és a különböző kezelések hatékonyságának tesztelését a választott matematikai modell keretein belül. Kiértékelik a tumor progresszió (vagy regresszió) dinamikáját például az immunterápia, kemoterápia vagy a gyógyszeres kezelés esetében, változtatva és optimalizálva a dózist, időtartamot és gyakoriságot.
A SIAM Journal Applied Mathematics múlt év decemberében publikált egy cikket, "Ellenőrzött hatóanyag adagolás rák immunterápiában: stabilitás, optimalizálás, és a Monte Carlo Analízis" címmel, melynek szerzői, Andrea Minelli, Francesco Topputo, és Franco Bernelli-Zazzera differenciálegyenlet modellt javasolnak a tumor-immun kölcsönhatás leírására. " A tumor és az immunrendszer küzdelmének dinamikáját, mint egyfajta versenyt tanulmányoztuk,” magyarázza Topputo.
A rák és az immunrendszer közötti kapcsolatot már sok éve vizsgálják, és az immunrendszer kezelése tudottan befolyásolja a tumor regressziót. Az úgynevezett immunterápia külső faktorokat alkalmaz, amelyek indukálják, erősítik, vagy éppenséggel elnyomják a beteg immunrendszerének a betegség kezelése során adott válaszát. Jelen vizsgálatban a terápia speciális dendrit sejtek befecskendezése, amelyek tumor-specifikus immunitást generálnak tumor-asszociált antigének prezentálásával.
"A cél az, hogy minimálisra csökkentsük a daganat koncentrációját, miközben a beadott gyógyszerek összmennyiségét bizonyos értékhatár alatt tartsuk, hogy a káros hatásokat minimalizálhassuk", mondja Topputo. "Az általános gyakorlat az eredményes terápia keresése, míg mi egyidejűleg vizsgáljuk a hatékonyságot és eredményességet."
A korábbi matematikai modellezések nem hoztak sikert. A mostani, a repülőgépek tervezésnél használt differenciál egyenletek segítségével kidolgozott modell a személyre szabott gyógyítást is segítheti, mert az egyenletek egyes paraméterei alkalmassá teszik a modellt a genetikai információ, a beteg családtörténete, szociális körülményei, környezete és életmódja figyelembe vételére.
Az újszerű megközelítéseket bemutató cikk szerzői nem orvosok: Andrea Minelli egy kutató a francia Aerospace Lab Alkalmazott Aerodinamikai Tanszékén, Francesco Topputo posztdoktori kutatója, Franco Bernelli-Zazzera pedig professzora az olasz Politecnico di Milano szintén repüléssel foglalkozó Aerospace Engineering részlegének.

Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.