Hírvilág

Mammográfiás szűrésre várják október 30-án a beutalóval rendelkező hölgyeket az SZTE Radiológiai Klinikán

2020. OKTÓBER 29.

A mellrák a hölgyek körében a leggyakrabban előforduló daganattípus, amely világszerte a nők 10-12 százalékát érinti, és évente mintegy 2200 életet követel Magyarországon! Ennek oka, hogy a többségüknél már csak előrehaladott klinikai stádiumban ismerik fel a betegséget, miközben az időben felfedezett és diagnosztizált emlődaganat sokkal hatékonyabban gyógyítható! Mivel a betegség kezdeti stádiumában tünet- és panaszmentes, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a szűrővizsgálatok és a helyesen végzett, rendszeres önvizsgálat fontosságát! A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán a beutalóval rendelkező hölgyeket szűrővizsgálatra.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Radiológiai Klinikán évente csaknem 18 ezer szűrővizsgálat történik. - Feladatunk a szűrésen kívül az emlődaganatok komplex klinikai kivizsgálása, egyéb emlőbetegségek diagnosztizálása, ellátása, továbbá az emlőműtött betegek ellenőrzése. A vizsgálatainkat két újonnan üzembe helyezett modern mammográfiás és egy csúcskategóriás UH készülékkel végezzük. Amennyiben szükség van rá, a kivizsgálást az MR centrumunkban tudjuk folytatni – fogalmazott dr. Palásthyné dr. Telek Anna emlő-radiológus, aki fontosnak tartja, hogy felhívják a figyelmet a betegség korai felismerésének jelentőségére.

Amennyiben a hölgyeknél nincs hajlamosító tényező, rizikófaktor, akkor negyven éves kortól kétévente ajánlott egészen az élet végéig mammográfiás szűrésre járni. Az Egészséges Nemzetért Népegészségügyi Program lehetővé tette az emlőszűrő vizsgálatok országos méretű megszervezését. Magyarországon 45 és 65 éves kor között kétévente valamennyi nő megkapja mammográfiás szűrővizsgálatra a személyre szóló hivatalos meghívó levelet. A meghívólevélben szerepel a vizsgálat helye és ideje is (igény szerint általában van lehetőség az időpont megváltoztatására). Ha valaki nem tud megjelenni a vizsgálaton, akkor egy második meghívó levelet is kiküldenek. Sajnos ennek ellenére a statisztikák szerint sokan mégsem élnek ezzel az ingyenes szűrési lehetőséggel. Szakmai ajánlásoknak megfelelően a 40-45 év közötti, valamint 65 év feletti hölgyeket háziorvosi vagy nőgyógyász szakorvosi beutalóval is fogadják.

- A folyamat úgy zajlik, hogy a panaszmentes hölgyek szűrővizsgálata előtt rögzítik a vizsgálatra érkezők adatait, az esetleges tüneteket, majd speciálisan képzett asszisztensnő végzi el a fizikális vizsgálatot. A mammográfiás készülék lapjai közé helyezik és enyhén összenyomják előbb az egyik, majd a másik emlőt, és mindkét mellről két-két felvételt készítenek. A vizsgálat nem fájdalmas, csupán kissé kellemetlen, minimális sugárterheléssel jár és alig néhány percet vesz igénybe. Az elkészült felvételeket két emlődiagnosztikai licence vizsgával rendelkező radiológus

szakorvos egymástól függetlenül értékeli – árulta el dr. Hoffmann Csilla emlő-radiológus. Hozzátette, hogy a mammográfia biztonságos és nagyon pontos vizsgálati módszer, már az alig néhány milliméteres elváltozás is észrevehető a felvételeken. Amennyiben a szakemberek látható vagy tapintható gyanús elváltozást vesznek észre, akkor további képalkotó vizsgálatok (például ultrahang, MR), illetve szükség szerint mintát vesznek a kérdéses elváltozásból.

Az emlőrák döntő többségében nem genetikailag hordozott betegség. A ritkán előforduló öröklődő mellrák kialakulásának kockázatát leggyakrabban a BRCA1 és a BRCA2 nevű génekben előforduló mutációk növelik. Ha egy nő a két gén valamelyikének hibás változatát örökli, annál a betegség kialakulásának átlagos valószínűsége 65 százalék lesz.

Dr. Ormándi Katalin emlő-radiológus kiemelte, hogy ha valaki két szűrővizsgálat közben csomót tapint a mellében vagy hónaljában (és menzeszt követően sem múlik el), a bőr vagy az emlőbimbó behúzódását észleli, véres vagy sötét színű váladékozást tapasztal, a bimbó bőrén nem gyógyuló seb alakul ki, vagy a mell bőre narancshéjszerűen megvastagodik, mindenképpen forduljon emlődiagnosztikában jártas radiológus szakorvoshoz!

A melldaganat diagnózisának felállítása, illetve a kivizsgálás után sebész és onkológus szakemberhez irányítják a pácienseket. A további lépések meghatározása, a kezelési stratégia felállítása ugyanis már az onko-team feladata. (Szegeden már régóta működik egy kiváló együttműködésen alapuló onko-team, amely egy multidiszciplináris munkacsoport, melynek tagjai speciálisan képzett, tapasztalt szakemberek, radiológusok, pathológusok, sebészek és onkológusok, akik közösen kidolgozott, elfogadott szakmai elvek alapján tevékenykednek.) Többféle kezelési módszer létezik, a választott kezelés módja függ a szövettani típustól, a daganat kiterjedésétől, a páciens életkorától, valamint az esetleges áttétektől. Ennek megfelelően alkalmazzák a sebészeti beavatkozást, a kemoterápiát, a sugárkezelést vagy a hormonterápiát.
A szakemberek fontosnak tartják, hogy minél több nő vegyen részt a vizsgálatokon, mivel az emlődaganat a gyakori, jól diagnosztizálható és korai felfedezéssel jó eredménnyel gyógyítható.

A legközelebbi mammográfiás szűrőnapon, az SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztályán október 30-án, pénteken 15 órától 20 óráig várják a beutalóval rendelkező nőket szűrővizsgálatra. Időpontot egyeztetni a Radiológiai Klinika központi telefonszámán (06-62-545-400) lehet. A szakemberek kérik, hogy a hölgyek éljenek a lehetőséggel, az időben való felismerés életet menthet!

A SZTE Radiológiai Klinika Női Diagnosztikai Osztálya a közelmúltban költözött a Leányszállás köz 2/A alatt található épületbe, ahol barátságos, modern környezetben várja a szűrésre érkezőket és a betegeket.

Forrás: SZTE

KULCSSZAVAK

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ritka Betegségek Világnapja - 2019

Az immáron tizenkettedik alkalommal megrendezett Ritka Betegségek Világnapja központi rendezvényének hagyományos időpontja minden év februárjának utolsó hétvégéje, így ez évben február 24. A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (RIROSZ) már a világnapi koncepció kidolgozásától kezdve részt vett annak létrehozásában, és a kezdetek óta minden évben megrendezi a világnapot. Az idei esemény központi nemzetközi témája a „Hídépítés az egészségügy és a szociális ellátások között”.

Hírvilág

Sikeres véradás a Szegedi Tudományegyetemen

Nem hiába nyerte meg néhány évvel ezelőtt a Szegedi Tudományegyetem az országos felsőoktatási véradóversenyt: a hallgatók, oktatók és az egyetem munkatársai között nagyon sokan vannak, akik fontosnak tartják az önkéntes véradást. Ezt bizonyította az is, hogy az év 100. napján, április 10-én, 252 fő jelent meg véradáson – közülük 187-en adtak vért. Ez volt az első olyan véradás, amelyen kiemelkedően magas volt a külföldi hallgatók száma.

Hírvilág

A világ élvonalába került a Szegedi Tudományegyetem a klinikai kutatások területén

A világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került a Szegedi Tudományegyetem. A Pfizer INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítésnek köszönhetően olyan innovatív vizsgálatokat végezhetnek a szegedi klinikákon, amelyek elősegítik a betegek gyógyulását és az országos egészségügyi ellátórendszer megerősítését.

Hírvilág

Új eredmények a pollen és a klímaváltozás kapcsolatáról

Ez az első olyan cikk a nemzetközi szakirodalomban, amelyik globálisan mutatja ki, hogy a hőmérsékleti minimumok és maximumok folyamatos emelkedése hozzájárul az éves pollenkoncentráció növekedéséhez és a pollenszezon meghosszabodásához, az állomásonkénti összes pollenfajta együttes vizsgálata alapján.

Hírvilág

Mentőautó-szimulátor az SZTE-n

A helyszínre vonuló mentőautók pontos másával megegyező szimulátort adtak át a Szegedi Tudományegyetemen. Az ország egyik legmodernebb szimulációs körülményeit biztosító zárt mentőautó alkalmas a graduális és posztgraduális egészségügyi képzésekben a különböző mentési helyzetek, belgyógyászati, traumatológiai esetek, különféle közúti sérülések ellátásának gyakorlására, alapvető sürgősségi kórképek ismertetésére és gyakorlati oktatására.