Hírvilág

Lengyelek "a demokrácia eltiprása" ellen

2012. FEBRUÁR 03.

Hiányolja a társadalmi konzultációt a lengyel társadalom, az év eleje óta tiltakozó akciókban sorakoztak fel egyebek közt az orvosok és a gyógyszerészek, folyamatosan tiltakoznak az internet-felhasználók, az érdekvédelmi szakértők is felszólaltak a szabálytalan törvényhozási eljárás ellen.

Januárban lebénította a lengyel egészségügyet az orvosok, majd a gyógyszerészek tiltakozása az új gyógyszertérítési rendelet ellen, amely egyebek közt komoly bírságokat szabott ki a hibás receptek kiállításáért és teljesítéséért. A szakszervezetek a jogszabály bevezetését vitatták, mert szerintük a tárca nem vette figyelembe a társadalmi konzultációk során jelzett több száz oldal észrevételt. A térítéses gyógyszerek új listájának késő egyeztetését a gyógyszergyártók is bírálják.

Szélesebb társadalmi összefogást a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA) január végére bejelentett aláírása váltott ki. Az ACTA elfogadását a nemzetközi Anonymous csoport hackerjei több lengyel közigazgatási szerv honlapjának megtámadásával akarták megakadályozni, a civil szervezetek nyíltan tiltakoztak a társadalmi konzultáció mellőzése ellen. Az informális mozgalom néhány nap alatt több ezer személyt, főleg fiatalokat mozgósított.

A társadalmi megnyilvánulástól korábban elzárkózók közösségi portálokon internetes és utcai tüntetéseket szerveztek. Három wroclawi diák népszavazási indítványát pedig nem egész két hét alatt több mint 250 ezren írták alá.
Az ACTA konzultációjáért felelős Bogdan Zdrojewski, a kulturális és nemzeti örökségi tárca vezetője elutasította a társadalmi párbeszédet hiányoló vádakat. Michal Boni közigazgatási és digitalizálási miniszter azonban elismerte a konzultációk hiányát és bejelentette, hogy az ACTA aláírása után tartják meg őket.

Az utólagos konzultációk híre a "lengyel felháborodottakon" kívül az egész ellenzéket is mozgósította. A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság és a Szolidáris Lengyelország pártok politikusai a "demokrácia eltiprása ellen" léptek fel, míg például a liberális Palikot Mozgalom sikertelenül próbált csatlakozni a tüntetőkhöz. A Baloldali Demokratikus Szövetség felháborítónak nevezte a párbeszéd hiányát, de még a kormányzó Polgári Platform egy része is nyíltan megkérdőjelezte az eljárást.

Az adatvédelmi biztos és az állampolgári jogok szóvivője hivatalból lépett fel a széleskörű társadalmi konzultáció mellőzése ellen. A procedúrák megsértését hivatalos levélben ellenezte a lengyel könyvtárak szövetsége, a munkáltatók Lewiatan érdekvédelmi szervezetének elnöke pedig a demokratikus mechanizmusok figyelembevételét szorgalmazta.

A heves viták eredményeként a kormány csütörtökön egyebek közt egy online társadalmi konzultációs platform tervezetét mutatta be, amely várhatóan 2013 elején már működhetne. Az állampolgári jogok szóvivője szombattól országszerte vitákat szervez az ACTA ügyében kormányzati résztvevőkkel.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.