Hírvilág

Kongresszus a kognitív viselkedésterápiáról

2011. AUGUSZTUS 15.


A kongresszus fő témája, hogyan alakulhat ki szorosabb kapcsolat a tudomány és a napi gyakorlat között, és hogyan lehet a kognitív viselkedésterápiát hasznosítani a mindennapi szakmai munka során.

A VIKOTE Kongresszus 2011 helyszíne Helyszín: Balatonkenese, Kikötő u. 2-4. Időpontj: 2011. május 28-29. Témája: Téma: A kognitív viselkedésterápia a napi gyakorlatban.
Regisztrálni a www.vikote.hu oldalon lehet.
Szervezőbizottság (SE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika)

elnök: Unoka Zsolt unoka@psych.sote.hu
Komlósi Sarolta komlosi@psych.sote.hu
Polgár Patrícia polgarpatt@psych.sote.hu

A szervezők várják előadók jelentkezését a kongresszusra, akik szívesen megosztják a mindennapokban, vagy akár a képzés során szerzett kognitív viselkedésterápiás tapasztalataikat, továbbá olyan határterületeken, a szomatikus orvoslás területén dolgozó kollégák jelentkezését is, akik kognitív viselkedésterápiás módszerek alkalmazásával érnek el nem kimondottan pszichiátriai betegek gyógyításában eredményeket.

Az előadók rendelkezésére álló idő 25 perc + 5 perc vita.

A szervezők kérik, hogy absztraktjaikat 2010. április 1-jéig küldjék el az alábbi címre: komlosi@psych.sote.hu

Az absztrakton kérik, tüntessék fel az előadó(k) nevét, affiliációját, az előadás címét, és a szövegben az előadás rövid (max 300 szó) összefoglalóját. Bármilyen kérdésükkel kapcsolatban szívesen áll rendelkezésükre Komlósi Sarolta (komlosi@psych.sote.hu)


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2011; 64(1-2) Kognitív zavarok vizsgálata EEG-velBudapest a kognitív fejlődés élvonalábanA zene hatása a kognitív képességekre
Magyar Viselkedéstudományi és Kognitív Terápiás Egyesület


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Idegtudományok

A cannabidiol hatása a Lennox–Gastaut szindrómával járó epilepsziás rohamokra

A CBD-kezelésben részesülők szignifikánsan nagyobb száma érte el az astatikus rohamfrekvencia 25, 50 és 75%-os csökkenését, továbbá a CBD-kezelés szignifikánsan csökkentette az összrohamszámot és a nem astatikus rohamfrekvenciát is, ami arra utal, hogy a szernek széles spektrumú rohamcsökkentő hatása van.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.