Hírvilág

Kokain és hirtelen halál

2011. AUGUSZTUS 15.

A kokainfogyasztás (illetve e kábítószer együttes használata az alkohollal és a cigarettával) okozza Európában a szív eredetű hirtelen halálozások több mint 3%-át – állítják spanyol tudósok.

Spanyol és olasz igazságügyi orvosszakértők becslése szerint Európa 15-64 év közötti lakosságának 3,7%-a, mintegy 12 millió ember fogyaszt kokaint. Az illegális kábítószerek közül a kokain felelős a legtöbb sürgősségi osztályos felvételért.

A kokainfogyasztás Európában növekvő közegészségügyi probléma. „Elterjedtségét úgy lehet nyomon követni, ha a boncolás kiterjed a hirtelen halál okainak vizsgálatára is" - írta Joaquin Lucena, a sevillai igazságügyi orvostani intézet patológusa a European Heart Journal szaklapban megjelent tanulmányban. Szerinte megállapításaik egész Európára érvényesek lehetnek.

A kokainfogyasztás elterjedtsége, a szer toxikológiai jellegzetessége és a hirtelen halál közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmány megállapítja: biztonságos kokainhasználat nem létezik. Az ún. hétvégi, szórakozáshoz köthető használat is káros, mivel még a legkisebb mennyiség elfogyasztásának is katasztrofális következményei (pl. szívritmuszavar, szívinfarktus, stroke, hirtelen halál) lehetnek.

A kokain közismert idegrendszeri stimuláló hatását a noradrenalin, dopamin és szerotonin preszinaptikus visszavételének gátlása révén fejti ki. A pszichés és viselkedési változások megjelenéséért elsősorban a kokainnak a dopamin és szerotonin anyagcserére gyakorolt hatása felelős.

Nagy-Britanniában, Spanyolországban és Olaszországban a felnőttek több mint 5%-a elismerte, hogy életében legalább egy alkalommal már kipróbálta a szert. Feltételezik azonban, hogy a 15 és 34 év közöttiek körében ennél jóval magasabb arányú lehet a kokain használata.

Lucena és munkatársai a Spanyolország déli részén 2003 és 2006 között bekövetkezett hirtelen szívhalálesetek etiológiáját vizsgálta. A boncolásokat a hivatalos európai protokoll szerint végezték, s minden esetben történt véralkoholszint-, valamint vizeletvizsgálat is, amely során kábítószer- illetve gyógyszertúladagolás nyomait keresték. A kutatás ideje alatt 2477 törvényszéki boncolást végeztek, melyből a halál oka 1114 esetben volt természetes halál. Az utóbbiak közül 668 felelt meg a hirtelen halál kritériumának, és 21 halálesetben (mindegyik férfi, átlagéletkor 34.6 ± 7.3 év) tulajdonítottak oki szerepet a kokain használatának (a teljes halálozás 0,8 %-a, a természetes halálokok 1,8 %-a, a hirtelen halálozás 3.1%-a).

A cerebrovaszkuláris és kardiovaszkuláris leletek a legrelevánsabb vizsgálati eredmények a kokainhoz köthető hirtelen halálesetekben. Az orvosi irodalomban sok helyen írják le a kokain abúzushoz kapcsolódó ischaemias és haemorrhagias stroke megjelenését . Érdekesség, hogy az eddigi tanulmányok adatai szerint a kokainhoz köthető subarachnoidalis vérzéses esetek 78.0%-ában, és a kokainhoz kapcsolható agyállományi vérzéses esetek 48.0%-ában észleltek egy már korábban meglévő vaszkuláris abnormalitást. Ezt a megfigyelést a kutatók által talált rupturált aneurysma lelet is megerősítette. A kutatók elsősorban két fő strukturális szívrendellenességet vizsgáltak a kokainhoz köthető haláleseteknél: a kamra hypertrophiát és az arteria coronaria atherosclerosát.

A boncolás során sok esetben kábítószer által okozott szív- és artériakárosodás jeleit találták. A halál okát a 21 kokain kiváltotta halálesetből 13 esetben kardiális eredetűnek találták. Ebből 6 esetben találták súlyos coronariasclerosis nyomait (3 esetben valamelyik coronaria lumene is elzáródott), 4 esetben balkamrai hypertrophia mutatkozott, míg három elhunytnál nem találtak strukturális abnormalitást (ezeket arryhythmias eredetű hirtelen szívhalálnak tartják a kutatók). 3 esetben volt észlelhető agyállományi vérzés egy-egy esetben pedig tüdőállománybeli vérzés, illetve diabetikus ketoacidózis volt kimutatható.
Ezek a leletek a számos kokainfogyasztóban kialakuló myocardialis ischaemiára utalnak, amely hirtelen szívhalált okozhat.

A kutatók úgy találták, hogy a hirtelen szívhalált elszenvedett férfiak 81%-a dohányzott, 76%-uk pedig alkoholt is fogyasztott. "A kokainfogyasztás kombinálása egyik vagy mindkét szenvedéllyel nagy kockázatot jelent, ami korai szívbetegség kifejlődését segítheti elő, vagy akár hirtelen szívhalált is okozhat“ – figyelmeztetnek a kutatók.

Szemlézte: Balogh András, eLitMed.hu,

Forrás: European Heart Journal,doi:10.1093/eurheartj/ehp557

Kapcsolódó anyag:
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2005;15(5)

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Hírvilág

Nyitott foramen ovale mellékleletként: Zárjam vagy ne zárjam?

A gyakori tünetmentes nyitott foramen ovale gyakran szívműtét közben derül ki. Ilyenkor a zárása a paradox embolia és a stroke prevencióját szolgálja vagy a szívsebész túlbuzgóságának a kiélését?

Idegtudományok

Neurológiai tünetek és emelkedett kórházi mortalitás Covid-19-ben

Mint azt az elmúlt egy év tapasztalatai mutatják, a Covid a tüdőn túl számos egyéb szerv működésében képes kárt okozni. A vese-, máj-, szívérintettségen túl gyakran észlelhetünk az idegrendszert érintő manifesztációt is: többek között fejfájás, anosmia, új stroke vagy a már elszenvedett stroke tüneteinek felerősödése, epilepsziás betegekben emelkedett rohamfrekvencia, Guillain–Barré-szindróma, meningoencephalitis, akut demyelinisatiós encephalomyelitis (ADEM) társulhat a koronavírus-fertőzéshez. Eskandar és társai a Neurology-ban megjelent cikkükben azt vizsgálták, hogy a kórházi ellátást igénylő covidos esetekben a neurológiai tünetek megjelenése együtt jár-e a betegek halálozásának fokozott kockázatával.

Hírvilág

Okos eszközök – szerepük van a diagnosztikában

Valamennyi hitelesített mobil eszköznek fontos helye van a korai diagnosztikában. A legújabb kardiológiai irányelvek szerint elfogadott és már nélkülözhetetlen részei a korai, de akár előrehaladott betegségek felismerésnek. A szívritmuszavar felismerésének, kontrolljának egyik legfontosabb szereplőjévé váltak. Ma 300 ezer érintett, de a becslések szerint 30 év múlva számuk megháromszorozódik.

Hírvilág

Közös szakmai napot tartott az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet és a Nutricia

Október 5-én tartotta szakmai napját az Országos Idegtudományi Intézet (OKITI), melynek keretében megrendezték az OKITI-Nutricia Sympóziumot is, ahol a stroke-on átesett betegek korszerű táplálásterápiájáról tartottak előadásokat. Az esemény apropóját az OKITI 65 éves jubileuma és a közelgő STROKE világnap, aktualitását pedig a megújuló hazai és nemzetközi irányelvek adták.