Hírvilág

Kimaradnak az ágyszám-csatákból a súlyponti kórházak

2011. AUGUSZTUS 15.

A súlyponti kórházaknak mindenképpen el kell látniuk a területileg hozzájuk tartozó betegeket. Kibúvó nem jöhet szóba. Az más kérdés, hogy drasztikusan azóta sem csökkent a kórházak száma. Legalábbis központilag nem döntöttek ilyenről. Viszont a szakma csúcsán ott vannak ezek az intézmények. A súlyponti kórházak.

Csúcsintézmények, melyek a legmagasabb szintű ellátást nyújtják a betegeknek. Hivatalosan ezek a súlyponti kórházak. Összesen harminchat van belőlük az országban. 2007-ben, egy törvényben jelölték meg, hogy a 160 kórházból melyek legyenek ezek a kiemelt intézmények. Mivel a súlyponti kórházak ágyainak számát törvényben határozták meg, ezért azt kizárólag törvényben lehet módosítani. Így ezek az intézmények kimaradnak a minden esztendőben lejátszott ágyszám-csatából.

Egyébként ezek annyiban különböznek a többi kórháztól, hogy nem küldhetnek tovább beteget, legfeljebb egy másik súlyponti kórházba. Minden más tekintetben ugyanolyanok, mint a többi kórház. Ugyanolyan a finanszírozásuk, és ugyanonnan kapják a pénzt is. Egy fillérrel sem többet, mint a többi. Kötelezettségük van, de ezért pluszdíjazásban nem részesülnek. Ezt már többször szóvá is tették - mondta az MR1-Kossuth Rádiónak a súlyponti kórházak többségét tömörítő szervezet elnöke, Csiba Gábor.

Annyira visszafogták a finanszírozást - 13,5 milliárd forintot vontak ki egy fél év alatt a rendszerből -, hogy ma Magyarországon nincs olyan kórház, amelyiknek nincs tartozása. Ugyanakkor, ha valamely intézménynek kötelező feladatot adnak, akkor a kötelező feladatot preferálni is kell, meg is kellene fizetni, nem pedig csak a kötelességet számon kérni - közölte.

Mivel beteget elküldeni nem lehet, a sürgős esetek pedig nem várhatnak, a súlyponti kórházak úgy próbálnak felülkerekedni a pénzügyi nehézségeiken, hogy halasztják azokat az ellátásokat, amelyeket tudnak - jegyezte meg az elnök.

Forrás: MR1 Kossuth Rádió

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...