Hírvilág

Kilenc új szer a tiltott-kábítószer listán

2012. NOVEMBER 07.Jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek, a dizájner drogok elterjedtsége Magyarországon, a heroin népszerűsége csökkent. A tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolákban - derül ki a Nemzeti Drog Fókuszpont éves jelentéséből.

A Nemzeti Drog Fókuszpont - Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján (https://drogfokuszpont.hu/) közzétett, a 2011-es évre vonatkozó országjelentés szerint a "problémás fogyasztók körében 2011-ben markánsan kirajzolódott a tavaly már leírt strukturális átalakulás, miszerint csökkent a heroin népszerűsége, ugyanakkor jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek elterjedtsége".

A tűcsereprogramokban részt vevők körében a heroint injektálók aránya nagymértékben - 23 százalékponttal - csökkent 2010-hez képest, míg az egyéb szereket injektálóké jelentősen, 26 százalékponttal emelkedett, az amfetamint elsődlegesen injektálók aránya enyhén csökkent - mutattak rá.

A jelentés szerint a múlt évben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szerves oldószer belégzése.

Az ötödik helyet a 2011-ben először kérdezett mefedron foglalta el, ezt követték az amfetaminok, az egyéb szerek és az ecstasy. A valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében - írták.

A jelentés szerint a 2006 óta ismétlődő országos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai intravénás kábítószer-használóknál a korábbi évekhez hasonlóan nagyon alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma, a hepatitis B fertőzöttek aránya egy százalék alattira tehető. Ugyanakkor rámutattak: nőtt a nem opiátot injektálók fertőzöttségi aránya, az opiátot injektálóké pedig csökkent, ami további kockázatokat hordoz, mivel az új pszichoaktív szereket többször injektálják naponta, így "a kockázati magatartások is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő ebben a szerhasználói csoportban".

A toxikológiai ellátásban megjelenteknél meredek emelkedést mutatott az amfetaminok és a kannabisz miatti kezelési igények száma. Az amfetamin típusú szerek okozta mérgezések emelkedésének hátterében a katinonok, a kannabisz miatti kezelési igények növekedése hátterében a szintetikus kannabinoidok térnyerése állhat - olvasható a jelentés összefoglalójában.

A jelentés szerint a kábítószer-fogyasztással összefüggő halálozások számának csökkenése 2011-re is jellemző volt, különösen az opiátok miatt bekövetkezett halálesetek számában.

Közölték, 2011-ben az azt megelőző évhez képest enyhe növekedést mutatott a kábítószerrel visszaélések száma.
A "bűncselekmények tárgya" az esetek 79 százalékában kannabisz, 8,5 százalékában amfetamin volt. Valamennyi szertípus esetében a visszaélések több mint 80 százalékát "a fogyasztói típusú visszaélések tették ki". 2011-ben az elkövetők között számottevően nőtt a fiatalkorúak aránya - olvasható.

A jelentés szerint 2011 legjelentősebb drogpiaci fejleményének a tiltólistára került mefedron eltűnése, az azt felváltó vegyületek (4-MEC, MDPV) elterjedése, továbbá a szintetikus kannabinoidokkal kezelt növényi törmelékek jelentős térnyerése tekinthető.

2011 legfontosabb drogpolitikai fejleménye az új pszichoaktív szerek ideiglenes jegyzékre vételét és kereskedelmének korlátozását lehetővé tevő jogszabályi háttér és eljárásrend kidolgozása volt. A kábítószerrel azonos elbírálás alá eső anyagok jegyzékére 2012. január 1-től kilenc új szer került fel, ezen anyagok fogyasztása és kereskedelme is büntetőjogi felelősséget von maga után - írták.MTI 2012. november 6., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Hírvilág

A szteroid gyorsítja a felépülést tüdőgyulladás esetén

A dexametazonnal kiegészítve javulhat az antibiotikumok hatásfoka közösségben szerzett tüdőgyulladás esetén – olvasható a The Lancet legutóbbi számában.