Hírvilág

Jód 131-es izotóp Ausztria légterében

2012. FEBRUÁR 07.


Jód 131-es izotópot észleltek alacsony, az egészségre nem ártalmas mennyiségben az osztrák légtérben - közölték hétfőn este osztrák illetékesek.

Az osztrák egészségügyi és élelmiszer-biztonsági ügynökség (AGES) közleménye szerint január 30 és február 2 között, a bécsi mérőállomáson mutatták ki a jódizotópot. Az anyag koncentrációja a levegőben köbméterenként hat mikrobequerel volt. Ez az érték olyan alacsony, hogy csak nagy érzékenységű elemzési módszerrel mutatható ki. Ilyen alacsony értéket a folyamatos környezeti sugárzást figyelő, automatikus korai előrejelző rendszer sem képes kimutatni - közölte az AGES.
Az észlelt mennyiség nem jelent veszélyt az osztrák lakosságra - szögezte le az ügynökség. A levegőben természetes körülmények között megtalálható berillium-7 izotóp mennyisége átlagosan mintegy ezerszer nagyobb a most mért jódizotóp-koncentrációnál, a radon nemesgázé pedig számos nagyságrenddel magasabb - közölte összehasonlításként az AGES.

Az ügynökség közölte, az elmúlt két hétben hasonló értékeket mértek Svédországban, Finnországban, Németországban és Lengyelországban. Az AGES szerint kizárt, hogy ausztriai forrásból származik a jódizotóp. Mint közölték, a mérési eredmények arra utalnak, hogy Európa keleti részében lehet a forrás.
Az AGES felidézte, hogy tavaly novemberben szintén enyhén megemelkedett jódizotóp-szintet mértek Európa több országában.

A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) akkor a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) adatai alapján azt közölte, hogy valószínűleg egy magyarországi intézet volt az izotóp-kibocsátás forrása. A budapesti Izotóp Intézet ugyanaznap arról adott tájékoztatást, hogy a kft. Csillebércen működő izotópgyárának kéményén keresztül hónapokon át az elvártnál nagyobb mértékben szökött el jód-131 izotóp. Ugyanakkor úgy foglaltak állást, hogy az európai mérési értékek nem származhattak kizárólag tőlük. A magyar intézet gyógyászati, kutatási és ipari felhasználásra állít elő radioaktív izotópokat. A magyar és az európai hatóságok közölték, hogy a levegőbe került izotópmennyiség nem jelentett egészségügyi kockázatot.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Péterfy Sándor Utcai Kórház Izotóp Diagnosztikai Központja nemzetközi akkreditációt szerzett

Az Orvostudományi Szakemberek Európai Uniójának Nukleáris Medicinai Szakterülete (Nuclear Medicine of the European Union of Medical Specialists) és a Nukleáris Medicina Európai Tanácsa (European Board of Nuclear Medicine) nemzetközi akkreditációval ismerte el az Affidea Diagnosztika Péterfy Sándor Utcai Kórházban működtetett izotóp diagnosztikai központját. "

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.

Egészségpolitika

A gazdaság ível, az egészségügy közben hanyatlik?

Sokszor elhangzott már, politikai és szakmai érvként is, hogy a magyar gazdaság teljesítőképessége messze több egészségügyi költést engedne, mint amennyit fordítanak rá. Ezt tükrözik nagyjából a megbetegedési és halálozási mutatóink is. Most a világ egyik legrégebbi és a legnevesebb orvosi lapja, a Lancet állítja pengeélre a magyar helyzetet, benne pedig erős bírálatot is megfogalmaz a kormány felé.

Egészségpolitika

Milliók életét mentették a nem-orvosi intézkedések

Gondolat

Az őssejtterápia és a klónozás kísérleti eredményei

Az elvesztett testrészek és szervek átültetéssel végzett pótlása és spontán regenerációja már az ókor képzeletét is foglalkoztatta. Valamennyi kultúra mítoszai, istenei és héroszai között szép számmal találunk kimérákat, emberfejű, állattestű lényeket, akiket ma xenotranszplantátumoknak neveznénk.