Hírvilág

Izületi kopás fiatalkorban

2011. AUGUSZTUS 15.

Az arthrosisról sokáig azt hitték, hogy csak az idősebb korosztályt érinti. Az arthrosis az izületi porcok állapotromlásának fájdalmas eredménye. Ez a porcréteg "párnaként" működik az egymással találkozó csontfelszínek között. Ha elvékonyodik, a csontvégek egymáshoz dörzsölődnek, ami fájdalommal, gyulladásos duzzanattal, és merevséggel járhat.

Manapság egyre több fiatalnál állapítanak meg izületi kopást, főleg a térdizületben. A kutatók ennek okait keresték. A legtöbb tanulmány a korai térdizületi kopást olyan súlyos térdsérülésekkel hozza kapcsolatba, mint például a keresztszalag-szakadás. Az egyik tanulmány szerint egy nagyobb ütődés következtében kialakuló szalagszakadás a térdben elpusztítja a környező porcsejteket.

„Ha a porc megsérül, akkor a porcréteg elvékonyodik, és kevésbé lesz tartós” - magyarázta a tanulmány szerzője, Constance R. Chu, a Universtiy of Pittsburgh ortopédsebész professzora, és az egyetem Porcregeneráló Központjának vezetője. „Olyan sérüléseket vizsgáltunk, amely nem okozott porctörést, mégis úgy gondolom, hogy ennek következménye a korai porckopás.”

Egy ilyen sérülés esetén a porcsejtek károsodása hagyományos MRI-felvételen nem lesz látható. A doktornő szerint viszont azoknak a betegeknek a felében, akik keresztszalag-szakadást szenvednek el, 5-10 éven belül arthrosis alakulhat ki. E felfedezés az American Journal of Sports Medicine decemberi számában jelent meg. A legtöbb izületi kopás valamilyen sportbaleset eredménye. A fiatalok általában nagyobb intenzitással űzik a sportokat, és nem védik megfelelően az izületeiket.

Egy másik tanulmány szerint, amely 2009-ben, a Radiological Society of North America éves találkozóján került a nyilvánosság elé, azok, akik versenyszerűen sportolnak, igen gyakran szenvednek el komoly térdsérüléseket, folyadék-felgyülemlést a csontvelőben, valamint ínszalag- és porcsérüléseket. A kutatók szerint az ilyen jellegű sérülések drasztikusan megnövelik az arthrosis kialakulásának kockázatát. Dr Stitik egyik főiskolás páciensét hozta fel példának, aki húszas éveinek elején olyan guggolásból felugrásos gyakorlatot végzett, ráadásul helytelenül, amely nagyon megerőlteti a térdízületet. Az MRI-vizsgálattal valóban kimutatható volt az arthrosis a térdkalács alatt.

Dr. Chu azt gyanítja, hogy a korai izületi kopás elterjedése a járványszerűen terjedő elhízással hozható összefüggésbe: „Ha valaki túlsúlyos vagy elhízott, az elvékonyodott porcszövetre jelentős teher nehezedik, és nagy valószínűséggel ez az oka az arthrosis kialakulásának.”

Aki térdsérülést szenved, annak nagyon kell ügyelnie a teljes felgyógyulásra, ha el akarja kerülni az arthrosis kialakulását. „Adjunk időt az izületek gyógyulásának” – figyelmeztet a doktornő. „Pontosan nem tudjuk, hogy ez mennyi időt jelent, de addig mindenképpen pihentessük, amíg a fájdalom és a duzzanat el nem múlik. Ezután folyamatosan szoktassuk hozzá térdünket a mozgáshoz.”

Aki aktívan sportol, a comb és a lábszár izmainak erősítésével megvédheti térdét a sérülésektől, mivel ezek az izmok keresztirányú támaszt nyújtanak a térdizületek számára. Vigyázni kell viszont a hirtelen mozdulatokkal, és meg kell szabadulni a felesleges kilóktól.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó link: American Journal of Sports Medicine

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...