Hírvilág

Indul a Bella

2014. FEBRUÁR 19.


Tíz egészségügyi intézményben indult annak az európai uniós projektnek a tesztidőszaka, amely a betegellátás biztonságának erősítését szolgálja a mindennapi működés javításával, a kórházak, szakrendelők és gyógyszertárak napi feladatainak elvégzéséhez nyújtott segítséggel - mondta Belicza Éva, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) szakértője kedden Budapesten.

A betegellátók akkreditációja a biztonságos betegellátásért (Bella) alcímű viselő program bemutató sajtótájékoztatóján kiemelte, a kiváló szaktudás, a jó műszerezettség és a legjobb gyógyszerek mellett is veszélyes helyzeteket teremt a szabályozatlan ellátás, megnő a tévedések lehetősége, és ez kihat a betegekre. A rendszer a betegellátási tevékenység olyan alapvető folyamatait szabályozza majd, mint a beteg felvétele, átadása, az ismert biztonsági kockázatok kezelése, a gyógyszerelés rendje, a betegjogok érvényesülése.

Belicza Éva hangsúlyozta, Magyarországon a betegellátás biztonságának erősítése érdekében most először indul átfogó program, amely hosszú évek munkájának eredménye. Felhasználóbarát, az intézmények számára érthető, bevezethető rendszert szeretnének - mondta, hozzátéve, a program végső formáját tíz intézmény közreműködésével szeretnék kidolgozni.

A szakember elmondta, hogy a betegbiztonságot szolgáló akkreditációs rendszer az intézmények működését szabályozza kifejezetten a betegellátásban közvetlenül részt vevő szervezeti egységekre vonatkozóan, tehát a gazdasági igazgatóságokra vagy a betegellátással közvetlenül nem érintett szervezeti egységekre nem vonatkozik a program.
A 950 millió forintos uniós támogatással megvalósuló program 2012 decemberében indult, zárása idén novemberben lesz, januárban kezdődött a tesztidőszak.
A rendszerhez csatlakozni nem lesz kötelező, de a programban részt vevő tíz intézménynek alkalmaznia kell a programot.

Belicza Éva kérdésre elmondta, az intézményeknél korábban bevezetett ISO rendszert nem kifejezetten az egészségügyi szolgáltatókra alakították ki, az általános szervezeti szabályozás. Kimondottan a betegbiztonságra nem alkalmas az ISO, ezért van szükség a betegellátás minőségét javító standardok kialakítására - mondta a szakértő, hozzátéve, a két minőségbiztosítási rendszer működhet egy-egy intézménynél párhuzamosan is.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár köszöntőjében elmondta, a program fontos eleme a felelős egészségügy kialakításának. Hozzátette, egy jól működő rendszer kialakítása hosszú időt vesz igénybe, de egy ilyen önellenőrző rendszer jó "sorvezető" lehet az egyes intézményeknek. A rendszer tesztidőszakában a betegek visszajelzését is várják.

Az uniós projektben jelenleg hét kórház és három járóbeteg-szakellátó vesz részt: a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórház, a Jahn Ferenc Dél-Pesti, a Szent János kórház, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje, valamint a II. kerületi Kapás utcai rendelő, a terézvárosi szakrendelő és egy XVI. kerületi szakrendelő.

A tíz intézményt abból a huszonegyből választották ki, amelyek pályáztak a tesztidőszakra, a program értékelése is közösen zajlik majd a szolgáltatókkal.

Belicza Éva elmondta, nem szeretnék, hogy az egységes betegellátás rendszerének alkalmazása többletterhet, adminisztrációt jelentene a dolgozóknak, a cél az ellátás javítása, a hatékonyság növelése.
MTI 2014. február 18., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Klinikum

1,5-es diabetes mellitus

Melyik a leggyakoribb diabetes-forma felnőtteknél? – gyakran kérdezik az orvosi egyetemistáktól, és a választ kötelező fújniuk...

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.