Hírvilág

Hormonpótlás: jobb fokozatosan elhagyni?

2011. AUGUSZTUS 15.

A posztmenopauzás hormonpótlás adagjának fokozatos csökkentése – az adag felezése, majd 4 hét után teljes elhagyása – ugyanolyan gyakran járt a kellemetlen hőhullámok visszatérésével, mint a kezelés azonnali elhagyása – írják a Menopause szaklapban közölt vizsgálat szerzői.

Aki elkezdte a posztmenopauzás hormonpótlást, annak egyszer abba is kell hagynia, ugyanis ma már megkérdőjelezhetetlen, hogy összességében a kockázata nagyobb, mint a haszna (lásd a Women’s Health Initiative vizsgálat adatainak ismételt értékeléseit: N Engl J Med 2003 Aug 7; 349:523-34.; JAMA 2003 Jun 25; 289:3243-53. JAMA 2003 May 28; 289:2673-84.). A kezelés legfontosabb káros mellékhatása az emlőrák kockázatának növekedése. Ezért csak akkor javasolják az alkalmazását, ha a beteg számára nagyon kellemetlen menopauzás tünetek lépnek fel, és akkor is csak arra az időre, amíg az a tünetek enyhítéséhez szükséges.

A hormonkezelés abbahagyásakor a hőhullámok kiújulhatnak, és felmerült, hogy ezt ki lehetne védeni a dózis fokozatos csökkentésével. Svédországi kutatók többcentrumos vizsgálatukba 811, átlagosan 59 éves beteget soroltak be, akik 3–11 éve kaptak hormonpótlást, a legtöbben 1 mg ösztradiolt és norethindron-acetátot vagy medroxiprogeszteron-acetátot. Véletlen besorolás szerint az egyik csoportban a hormonkezelést egyik napról a másikra hagyták abba, a másikban pedig négy héten keresztül csak kétnaponta szedték a nők a szokásos napi adagjukat, és utána hagyták el teljesen.

A betegeket 12 hónapig rendszeresen ellenőrizték, de nem találtak különbséget a két csoport között sem a hőhullámok gyakorisága, sem a súlyossága szempontjából, és a kérdőívvel felmért, egészséggel kapcsolatos életminőség sem különbözött. Mindkét csoportból ugyanannyi nő, az alanyok majdnem fele újrakezdte a hormonpótlást egy éven belül, leginkább azok, akik tünetei súlyosak voltak, és életminőségük sokat romlott.

Az eredmények megerősítették, hogy a posztmenopauzás tünetek miatt kezdett hormonpótlás abbahagyása – függetlenül attól, hogy az fokozatosan történik-e - a tünetek kiújulásával jár, amelyek sokszor olyan súlyosak, hogy a betegek a nemkívánt mellékhatások kockázata ellenére ismét elkezdik a hormonkezelést.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Menopause 2010 Jan/Feb; 17:72.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A reproduktív öregedés stádiumai

Új osztályozási sémát dolgoztak ki az utolsó menstruáció előtti és utáni változásokra

Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

Mintegy harmadával csökkentette az emlőrák kiújulásának valószínűségét, ha a betegek nagy mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, de csak akkor, ha a daganat kezelésekor nem voltak hőhullámaik.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.