Hírvilág

Günther Uecker kiállítása a Szépművészetiben

2012. DECEMBER 14.

A neves kortárs német képzőművész, Günther Uecker pályafutásának utóbbi mintegy ötven évét tekinti át a Szépművészeti Múzeum péntektől látogatható, Képpé formált anyag című kamarakiállítása.

Günther Uecker régi barátja Magyarországnak és a múzeumnak, először 1977-ben állított ki itt - emlékeztetett a tárlat csütörtöki sajtóbemutatóján a Szépművészeti főigazgatója. Baán László hozzátette, hogy Uecker meghívásának ötlete a tavalyi Művészet a tavon - Art on Lake című szabadtéri kiállítás során vetődött fel, amelyen a német művész is szerepelt Víz-vitorla című munkájával, ahogy a 2012 tavaszi St. Gallen-i kalandok című tárlaton is részt vett papírmunkáival.

Alexander Tolnay kurátor arra a ritkaságnak számító jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a 82 éves művész még ma is saját kezével hozza létre munkáit, holott már általánosnak számít az asszisztensek bevonása.

Günther Uecker gyermekként átélte a nácizmus és a háború borzalmait, majd fiatalon a születő NDK-ban kezdte tanulmányait, melyeket azonban már Nyugat-Németországban fejezett be. Munkásságát az ötvenes években kezdte, amikor a fiatal művészek, az új generáció a korábbi évtizedek keserű emlékei után a nulláról akart elindulni - idézte fel a művészettörténész.

A művész 1955-56 körül használta először művein a szöget, amely azóta szinte védjegyévé vált. Kézműves műtárgyainak jellemző anyagai emellett a - talán a falusi gyermekkorból eredeztethető - természetes anyagok, mint a fa, a kő, a föld vagy a hamu. Látásmódjáról összességében el lehet mondani, hogy inkább kibővült, mintsem fejlődött volna, ugyanazokat az alapgondolatokat követi egyre nagyobb rálátással - jellemezte Alexander Tolnay Uecker munkásságát.

A Szépművészeti kamaratárlata 25 főművet vonultat fel az 1964 és 2011 közötti időszakból. Uecker egyik késői munkája, a kiállítótér végében elhelyezett 2006-os Fekete eső a hirosimai atomtámadás utáni természeti jelenségre utal. Az óriási léptékű munka ötlete nem Japánban, hanem Kínában születetett, ahol Uecker tapasztalatai szerint a kapitalizmus egy sajátos formája rombolja éppen egy ősi kultúra értékeit.

Bódi Kinga társkurátor Uecker filmes munkásságáról szólva megjegyezte: a német művész 1961-től máig összesen 45 kísérleti filmet készített; ezekben elsősorban a vizuális kísérletezés érdekelte, leginkább az, miként lehet megjeleníteni a mozgást.
Günther Uecker a sajtóvezetésen bevallotta, hogy a tárlat számára is meglepetést jelent, ő maga szintén újfajta betekintést kapott saját munkásságába, hiszen a kiállítás kontextusában más megközelítést kapnak az ott látható művek.

A német alkotó kamaratárlata 2013. március 10-ig látható a Szépművészeti Múzeum Dór Csarnokában.
MTI 2012. december 13., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Gondolat

Világhír után itthon - Csörgő Attila: Arkhimédészi pont

SÁNDOR Zsolt

A kortárs műalkotásokat egyik irányból rendre az értetlenség, az elutasítás, a másikból ennek markáns ellentéte, a kritikátlan, ájult rajongás fonja körbe. Most alkalom kínálkozik megtapasztalni, milyen az, amikor a botfülű gyanakvó és a hétpróbás műimádó egyszerre leli maradéktalan örömét ugyanabban.

Gondolat

Invazív -- Kiállításajánló

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeuma tisztelettel meghívja Önt Szabó Beáta: Invazív című kiállításának megnyitójára. Időpont: 2018. április 17. 19:00

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Gondolat

Az önmagunkkal való foglalkozás mint gyógyítás – Interjú Kis Judit képzőművésszel

„Mentális egészséggyakorlatok. A művészet közösségi helyzetekbe terelése.” Saját munkáiról szólva fogalmaz így Kis Judit képzőművész, akinek az önreflexióra építő művei önmagunkkal és másokkal egyaránt interakcióra hívnak. Kis Judit 2020-ban kapta meg az ACAX_Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat, akkor, amikor a Covid-járvány globális szinten ébresztett rá mindannyiunk kiszolgáltatottságára, gyengeségeinkre és erősségeinkre. A rangos képzőművészeti díj nemzetközi zsűrije szerint Kis Judit munkái arra a lehetőségre hívják fel a figyelmet, hogy „úgy hagyjuk majd magunk mögött a jelenlegi helyzetet, hogy közben újra felfedezzük képességünket az empátiára és a törődésre”. A fiatal képzőművésszel sebezhetőségről, egyéni és közösségi gyógyulásról beszélgettünk.