Hírvilág

Fogyókúra telefonon

2011. AUGUSZTUS 15.

Az elhízott és fogyni kívánó betegek támogatásában úgy tűnik, hogy a gyakori telefonos tanácsadás majdnem ugyanolyan hatásos, mint a személyes találkozás a dietetikussal.

Az elhízott betegek lefogyásához az összes többi beavatkozáson kívül elengedhetetlen az életmód változtatása is. Mivel már rendelkezésre állnak olyan gyógyszerek, amelyek segítenek a testtömeg csökkentésében, sok orvos rendel ilyeneket, anélkül, hogy elég energiát fordítana a betegek segítésére az életmódjuk megváltoztatásában, pedig bizonyított, hogy fogyással kapcsolatos tanácsadás hatásos a testtömeg csökkentésében.

Az Annals of Internal Medicine-ben közölt vizsgálat szerzői most véletlen besorolással hasonlították össze öt különböző életmód-változtatási támogatási módszer hatását. A majdnem 400 elhízott beteg (főleg nők, testtömegindex 30–40 kg/m2) ezen kívül kapott napi 10 mg sibutramint és egy tanácsadó kézikönyvet.

A hathónapos program során a legtöbbet (az eredeti testtömeg 9%-ával) azok a betegek fogytak, akik dietetikussal való rendszeres személyes konzultációra voltak előjegyezve, és majdnem ennyit (8%-ot) azok, akiket a dietetikus rendszeres telefonos konzultációval támogatott.

Ehhez képest szignifikánsan kevesebbet (5–6%-ot) sikerült fogyniuk a másik három csoportba került betegeknek, akik csak esetenként részesültek személyes tanácsadásban, vagy rendszeresen e-mailen érintkeztek a dietetikussal, illetve a gyógyszeren kívül semmilyen különleges támogatásban nem részesültek.

A vizsgálat szerzőinek véleménye szerint a telefonos konzultáció a személyes tanácsadás hatékony alternatívája lehet, és akár még növelheti is a betegek együttműködését, mert így megtakarítható a dietetikus felkereséséhez szükséges utazás.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Ann Int Med 17 February 2009; 150:255–262.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.

Klinikum

Képzelt diéta, valós fogyás – a placebo hatása a testsúlycsökkentésben

A fejlett országok statisztikái alapján az elmúlt években folyamatosan nő a túlsúlyosak, illetve elhízottak aránya. Az “elhízásjárvány” kezelésére az eddig ismert leghatékonyabb testsúlycsökkentő terápiaként az energiafogyasztás korlátozása (diéta) és az energiafelhasználás növelésére szolgáló protokollok (elsősorban alacsony és közepes intenzitású aerob edzés) bizonyultak. Elméletben egyszerű és betartható a képlet: ha a páciens kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, fogyni fog.

Klinikum

Az EMEA a sibutramin forgalmazásának visszavonását ajánlja

A fogyasztószerként használt sibutramin megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, ezért az Európai Unióban kivonják a forgalomból.

Agykutatás

Kolbászfüggő patkányok

A kényszeres, elhízáshoz vezető evés ugyanazon a biológiai mechanizmuson alapul, mint a kokain- és heroinfüggés.

Klinikum

Bázisinzulin-igény elhízott cukorbetegekben

Elhízott, 2-es típusú diabetesben szenvedő betegekben nagyobb dózisra van szükség hosszú hatású analóg inzulinokból.

Vizsgálatban az NPH, a detemir és a glargin inzulinok hatását hasonlították össze, és az éhomi vércukorszint ideális célértékét próbálták meg elérni.