Hírvilág

Fogyás és D-vitamin szint

2011. AUGUSZTUS 15.


Túlsúlyos nőkben a testsúly 15 százalékának elvesztése megnöveli a vérben a zsíroldékony D-vitamin szintjét - a Fred Hutchinson Rákkutató Intézet munkatársai szerint.

A D-vitamin szintje elhízottakban általában az optimálisnál alacsonyabb, ami növeli a daganatképződés, a szívbetegségek, és a cukorbetegségek kockázatát. A D-vitamin fontos szerepet tölt be a szervezet szabályozásában. Serkenti a kalcium felvételét, és csontokba való beépülését, ezáltal hozzájárul a csontok növekedéséhez. Így a D-vitamin nagymértékben segíti az időskori csontritkulás kivédését, de szerepet játszik a sejtszaporodásban, az idegrendszerben és az immunrendszerben. Sok olyan gén kifejeződését szabályozza, melyek a sejtek elköteleződésében, illetve a programozott sejthalál folyamatában töltenek be lényeges szerepet.

Dr. Caitlin Mason és munkatársai egy egyéves tanulmány során a túlsúlyos nők fogyásának D-vitaminra gyakorolt hatását vizsgálták. Az American Journal of Clinical Nutrition május 25-én megjelent számában napvilágot látott tanulmány 439 elhízott hölgyre terjedt ki. Az 50 és 75 év közötti, Seattle környékén élő hölgyek legtöbbje a vizsgálat alatt diéta és testmozgás segítségével testtömegének mintegy 5-10 százalékától szabadult meg (4,5-9 kilogramm). Esetükben a D-vitaminszint számottevően nem változott, azonban azoknál, akiknél a fogyás a 15 százalékot is meghaladta, a D-vitamin vérben mért mennyisége közel háromszorosra emelkedett. Ez azért is érdekes, mert a vizsgálat kezdetekor a hölgyek 70 százalékánál a kívánatosnál alacsonyabb szintet mértek. A D-vitamin szintje az alkalmazott fogyasztó étrendtől függetlennek bizonyult.

A D-vitamin számos szokványos ételben, például halakban előfordul, azonban a bőr képes a napfény hatására előállítani. Az ajánlások szerint kívánatos lenne, hogy a bőrt napi 10 percre napfény érje. Mások a szükséges D-vitamint étrend-kiegészítő formájában veszik magukhoz.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Kövérebbek a D-vitamin hiányos gyerekek




Hypertonia és nephrologia - 2011;15(1) A D-vitamin-hiány jelentősége, gyakorisága és kezelése




Következetlenek a D-vitamin bevitellel kapcsolatos kutatások




Déli napfénnyel pótolható a D-vitamin?




A félreértett D-vitamin






HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

COVID-19

COVID-19: Gondoljunk a citokinvihar-szindrómára és az immunszupresszióra

A 2020 március 12.-i adatok alapján a COVID-19 által okozott betegségnek 3,7 % a mortalitása, míg az influenzáé az előző évek adatai alapján kevesebb, mint 1 %. A rendelkezésre álló, gyarapodó adatok azt mutatják, hogy a súlyos betegek egy részében citokinvihar-szindróma jelentkezhet.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról