Hírvilág

Felmentették a Honvédkórház legfőbb vezetőit

2012. OKTÓBER 16.Felmentették a Honvédkórház legfőbb vezetőit, köztük a kórház parancsnokát; Hende Csaba álláspontja szerint a vezetők nem tették meg a megfelelő intézkedéseket az intézmény finanszírozási helyzetének javítása érdekében. Az orvos igazgatói feladatokat, a kórház vezetését Zsiros Lajos orvos ezredes látja el.

A miniszteri döntés az általa jegyzett, a parlament honlapjára felkerült írásbeli válaszból derült ki, amelyet Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő hozzá intézett, Leváltották a Honvédkórház vezetését? című írásbeli kérdésére adott.

A Magyar Honvédség Honvédkórház finanszírozási helyzetének rendezéséről, konszolidációjáról, kapacitáskihasználtságának növeléséről szóló kormányhatározat a honvédelmi miniszter számára előírta, hogy "a Honvédkórház tartósan kiegyensúlyozott gazdálkodásának megteremtése és fenntartása érdekében" dolgozzon ki intézkedési tervet, és az erőforrás-miniszterrel, továbbá a nemzetgazdasági miniszterrel egyeztetett tervben foglaltak végrehajtása végett intézkedjen.

Ennek megfelelően az eddigi, a honvédelmi tárcán belüli kiadáscsökkentést eredményező takarékossági lépéseken túl, a végrehajtandó feladatokra intézkedési tervet dolgoztak ki. Ezt az intézkedési tervet azonban "a magasabb vezetői felelősségi körbe vonható kompetenciák nem kellő érvényesítése miatt" nem a miniszteri elvárásoknak és feladatszabásnak megfelelően hajtották végre. Emiatt az intézmény adósságállománya csökkenő ütemben ugyan, de tovább nőtt - írta Hende Csaba.

Mindezekre tekintettel a miniszter felmentette parancsnoki beosztásból Schandl László dandártábornokot, továbbá visszavonta Svéd László parancsnokhelyettes, Sepsey György parancsnok, gazdasági helyettes, Bazsó Péter orvos igazgató és Hetei Péter parancsnok, gyógyító helyettes magasabb vezetői megbízását.

Az érintett vezetők közül Schandl Lászlót a Honvéd Vezérkar állományába vezényelték, Sepsey György közös pedig megegyezéssel 2012. december 31-én távozik a Honvédkórháztól. Svéd László és Hetei Péter közalkalmazotti jogviszonyban dolgozik a kórházban. Bazsó Péter munkaviszonya továbbra is fennáll, az idegsebészeti osztály főorvosaként dolgozik.

Hende Csaba írásos válaszában arra is kitért, hogy a folyamatban lévő szervezeti korszerűsítés kidolgozására 2012. szeptember 10-ei hatállyal Szabó István dandártábornok kapott megbízást. Az orvos igazgatói feladatokat, a kórház vezetését Zsiros Lajos orvos ezredes, a gazdasági vezetői feladatokat pedig Puskás Attila látja el.


MTI 2012. október 15., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

A misztikus kék ló

„A művészet a szellemi világhoz vezető híd” – mondta Franz Marc (1880–1916)

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A könyv a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be.Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben...