Hírvilág

Étcsokoládé és a stroke

2011. AUGUSZTUS 15.

Az epicatechin egy antioxidáns, ami a fekete csokoládéban különösen nagy ennyiségben található meg. A kutatás során a kísérleti egereket kis adag epicatechinnel etettek meg, majd 90 perc elteltével mesterségesen idéztek elő stroke-ot az állatoknál. Arra a felismerésre jutottak, hogy azok az egerek, amelyek szervezetébe előzőleg epicatechint juttattak, sokkal kisebb mértékű agykárosodást szenvedtek, mint azok, akik nem kaptak a vegyületből.

Míg a legtöbb stroke elleni kezelés csak a roham kezdetétől számított 2-3 órán belül adható eredményesen, addig az epicatechin még 3 és fél órával a stroke után is korlátozta az egerek idegsejtjeinek károsodását. 6 órával a roham után, viszont már ez sem nyújtott védelmet.

A tanulmány szerzője, Dr. Sylvain Doré, a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem aneszteziológus docense szerint az epicatechin két olyan enzimet aktivál, ami köztudottan megvédi az agyban található idegsejteket a károsodástól. A tanulmány a Cerebral Blood Flow and Metabolism című online folyóirat oldalain olvasható. Doré reményei szerint a kutatás eredményei a jövőben olyan betegségek esetében is hasznosíthatóak lesznek, mint például az Alzheimer-kór vagy az időskori érelmeszesedés.

Egyelőre nem tisztázott, hogy mennyi étcsokoládét kell elfogyasztanunk, ahhoz, hogy élvezzük jótékony hatását, mivel klinikai teszteket még nem végeztek ezzel kapcsolatban. A tanulmány senkit ne bátorítson fel a csokoládé habzsolására, mivel zsír- és kalóriatartalma nagyon magas. Ezért csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből.

A tudósok az epicatechin jótékony hatásaira a Kuna indiánok tanulmányozása során figyeltek fel, akik a panamai szigetvilág egyik legtávolabbi szigetén élnek. A szigetlakók körében nagyon alacsony a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A kutatók a genetikai vizsgálatok során semmi magyarázatot nem találtak erre, de észrevették, hogy akik elköltöztek a szigetről, azoknak megszűnt a védettségük a szívbetegségekkel szemben. Rájöttek, hogy a válasz a környezetben keresendő. Az indiánok naponta nagy mennyiségű keserű, szirupszerű kakaóitalt fogyasztanak. Ennek az italnak nagyon magas az epicatechintartalma.

„Az epicatechin nem közvetlenül védi meg az agysejteket a károsodástól, hanem azt sugalmazza, hogy védjék meg magukat”- mondja Doré – „Epicatechinre azért van szükség, hogy beindítsa azokat az enzimeket, amelyek egyébként is jelen vannak a sejtekben. Az epicatechinből már egy kis mennyiség is hatásos lehet.”

„A csokoládék különféle eljárásokkal készülnek. Mivel az epicatechin nagyon érzékeny a hő- és fényhatásokra, ezért a csokoládé-készítés során nagyon kell vigyázni arra, hogy ne pusztuljon el. Ezért mondjuk, hogy nem minden étcsokoládé hatásos a stroke ellen”- figyelmeztet Doré.


Forrás: Medipress

John Hopkins Medicine: https://www.hopkinsmedicine.org/

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Hírvilág

Paroxysmalis pitvarfibrilláció - abláció vagy gyógyszerek?

A katéteres abláció hatá- sosabb volt a gyógyszeres kezelésnél korábban antiarrhythmiás gyógyszerrel sikertelenül kezelt betegekben.

Idegtudományok

Ki kapjon jogosítványt stroke után?

A kérdés inkább az, hogy kinél kell elvégezni az alkalmassági vizsgálatot, állapították meg belgiumi kutatók 27 vizsgálat eredményeinek áttekintése alapján.

Klinikum

A korunk népbetegsége: az elhízás

A túlsúly problémája mára népbetegséggé nőtt ki magát: akár orvosként, akár betegként (vagy esetleg mindkét oldalról) szembesülünk az elhízás egészségromboló hatásaival, a kérdéskör nem hagyhat közömbösen bennünket.