Hírvilág

Emlőrák Zöldség-gyümölcs az ösztrogén ellen

2011. AUGUSZTUS 15.

Eddig igencsak ellentmondásos eredmények láttak napvilágot a táplálkozás és a rosszindulatú daganatok kiújulása közötti összefüggésről, viszont amerikai kutatók kifejezetten egyértelmű összefüggést találtak a zöldség- és gyümölcsfogyasztás és az emlőrák kiújulása között.

Az ösztrogén szerepe
A Journal of Clinical Oncology e heti számában közölt eredmények szerint azonban a gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékony hatása csak azoknál érvényesült, akiknél nem jelentkeztek hőhullámok a daganat kemo- és hormonterápiája során. Ebből arra lehet következtetni, hogy a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása az ösztrogénszintre hat. Ez a hatás azonban igen egyéni – állapították meg a kutatók.

„Az emlőrák korai stádiumában kezelt nők közül azoknak, akiknek hőhullámai vannak, jobb a túlélési aránya” – teszik hozzá a kutatók. A mostani tanulmányból az is kiderül, hogy azoknak a nőknek, akiknek a kezelés után hőhullámai vannak, alacsonyabb az ösztrogénszintje. Az emlőrákok többsége ösztrogénreceptor-pozitív, ezért a sok zöldség és gyümölcs kedvező hatása azt jelentheti, hogy általuk csökken az ártalmasan magas hormonszint – vélik a kutatók.

„A zöldségek és gyümölcsök védő hatása csak azoknál a nőknél jelentkezik az első emlőrákterápia után, akikben egy bizonyos értéknél nagyobb az ösztrogén vérszintje” – mondta John Pierce, a California University kutatója.

A számok magukért beszélnek
Az átlagosan 53 éves nők egyik csoportját arra kérték, hogy a vizsgálat ideje alatt öt helyett napi tíz adag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasszanak. Az sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók 16%-ában újult ki a daganat hét éven belül, míg a kontrollcsoport 23%-a került relapsusba. A menopauza után lévő nők csoportjában 47 százalékkal csökkent a kiújulás kockázata a zöldség-gyümölcs diéta mellett.

A kutatók háromezer emlőrákból meggyógyult személy adatainak elemzése után elsősorban a megelőzés szempontjából tartják fontosnak a zöldségben, gyümölcsben és rostban gazdag étrendet.


Szemlézte: eLitMed, dr. Kern Dávid

Forrás: Journal of Clinical Oncology Dec 15 2008 [előzetes elektronikus közlés]

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A D-vitamin véd az emlőráktól

A D-vitamin-pótlás védőhatásúnak bizonyult az emlőrákkal szemben, függetlenül az ösztrogén- és a progeszteronreceptor-statustól.

Hírvilág

Hormonpótlás: jobb fokozatosan elhagyni?

A posztmenopauzás hormonpótlás adagjának fokozatos csökkentésekor is visszatérhetnek a hőhullámok.

Hírvilág

Csodafegyver a háromszorosan receptornegatív emlőrák kezelésére?

Új gyógyszercsoportot fejlesztettek ki a különösen agresszív, ösztrogén-, progeszteron- és HER2-receptor-negatív emlőrák kezelésére, az előzetes eredmények biztatóak.

Hírvilág

Prostata- és emlőrákszűrés: Sok hűhó semmiért?

A prostatarák és az emlőrák szűrésével rengeteg daganatot azonosítanak, majd ezeket kezelik is, de mégsem csökken igazán az előrehaladott állapotú tumorok gyakorisága…

Hírvilág

Emlőrák: szűrés = túldiagnosztizálás?

A lakosságszintű mammográfiás szűrés együtt jár az emlőrák nagyobb incidenciájával, a túldiagnosztizálás becsült aránya több mint 50%.