Hírvilág

A tüdőrákra is hatásos az emlőrák gyógyszere

2011. AUGUSZTUS 15.


Az emlőrák kezelésében gyakorta alkalmazott gyógyszer, a tamoxifen, a tüdőrák okozta halálozás kockázatát is csökkentheti – derül ki a Cancer folyóirat hétfői számában megjelent amerikai tanulmányból.

A tamoxifen az ösztrogén gátlása révén fejti ki hatását. A korábbi kutatások kimutatták, hogy a menopauza során az ösztrogénszint növelését célzó hormonpótló kezelésen átesett nők esetében megnövekedett a tüdőrák eredetű halálozás kockázata.

Arra a feltételezésre alapozva, hogy az ösztrogén gátlása csökkentheti a tüdőrák okozta halálozás kockázatát, a kutatók 6655 emlőrákkal diagnosztizált nő adatait vizsgálták 1980 és 2003 között a Genfi Rákregiszterben. E nők közel fele, 3066 páciens kapott ösztrogéngátló gyógyszert.

Elisabetta Rapiti, a tanulmány vezető szerzője 2007 decemberéig követte az alanyokat, azt vizsgálva, hány esetében alakult ki tüdőrák, és hányan haltak meg tüdőrák következtében. A vizsgálat azt mutatta, hogy azok közül, akik ösztrogéngátló gyógyszert szedtek, 87 százalékkal kevesebb tüdőrák eredetű halálozás fordult elő, mint az általános népesség körében.
Amikor azt vizsgálták, hány kutatási alany esetében diagnosztizáltak tüdőrákot, kiderült, hogy nem volt jelentős eltérés az ösztrogén elleni gyógyszereket szedők és a gyógyszert nem szedők között.

„Eredményeink megerősítik azt a feltételezést, hogy kimutatható egy hormonális hatás a tüdőrákra nézve, amit azok a korábbi eredmények is sugalltak, például az ösztrogén és progeszteron receptorok jelenléte a tüdődaganatok jelentős hányadában” – nyilatkozta Rapiti. „Ha a további kutatások is megerősítik eredményeinket, és kiderül, hogy az ösztrogéngátló gyógyszerek javítják a tüdőrák kimenetelét, ez jelentős következményekkel járhat a klinikai gyakorlatra nézve.”


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Célkeresztben a tüdőrákLAM (Lege Artis Medicinae) - 2006, 18 (8-9) Emlőrák az onkológiaia gyakorlatban A megelőzéstől a gondozásig
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Hírvilág

Hol a szakma?

Zacher Gábor méregtelenítésről, varázslatokról és kuruzslókról

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

A kalcium hatástalan allergiában

Számos evidencia alapú vizsgálat készült, és mind azt bizonyítja: a kalcium hatástalan allergiában. Ha a masztociták hisztaminkibocsátásának gátlása érdekében akarnánk kalciumot használni, ahhoz a napi ajánlott dózis sokszorosát kellene a szervezetbe juttatni, és nephrolithiasis kialakulását kockáztatnánk.