Hírvilág

Először kezeltek infarktust szívből nyert őssejtekkel

2011. AUGUSZTUS 15.

A szívizomőssejt-kezelést elvégző amerikai orvoscsoport közölte, hogy a páciens szíve egy héttel a július 17-én elvégzett beavatkozás után 10 %-kal nagyobb teljesítményre volt képes. A 66 éves Mike Jones szívének két korábbi szívinfarktus következményeként kialakult hegesedései miatt krónikus (pangásos) szívelégtelenségben szenved.

Eddig a súlyos pangásos szívelégtelenségben szenvedők kétfajta kezelést kaphattak: szívátültetéssel vagy a szív működését mechanikusan segítő készülékkel lehetett állapotukon segíteni - mondta a műtétben résztvevő Mark Slaughter szívsebész. Az új eljárás a páciens saját őssejtjeit használja a károsodott szívizom helyreállítására. A páciens szívéből egészséges szívizomszövetet távolítanak el, laboratóriumban elkülönítik az ebben található őssejteket, majd felszaporítják őket. A felszaporított őssejteket minimális beavatkozást jelentő katéteres eljárással injektálják a szívizomszövet károsodott területeire. Az új eljárás Slaughter szerint egyszerű és viszonylag olcsó: az őssejtek begyűjtése csupán 10-15 percet vesz igénybe.

A műtétet a Louisville Egyetem Orvosi Karának orvosai a Jewish Hospitallal együttműködve végezték el. Közös sajtótájékoztatójukon Dr. Roberto Bolli, a Jewish Hospital Kardiológiai Intézetének vezetője elmondta, hogy Mike Jones szívfunkciója a műtétet megelőző mintegy 20 százalékosról egy héttel a műtét után 30 százalékosra emelkedett. Az orvosok a pácienst az elkövetkező két évben néhány havonta ellenőrizni fogják. Ugyanebben az időszakban további 20 új beavatkozást is terveznek más betegeknél. Jones a sajtótájékoztatón közölte, olyan jól érzi magát, hogy akár futni is újra elkezdene.

A múlt hónapban a Cedars-Sinai Szív Intézetben egy hasonló beavatkozást végeztek: ott azonban nem tisztított, hanem kevert, többféle őssejtet is tartalmazó őssejtpreparátumot használtak fel a beültetésre.

Korábban már Magyarországon is végeztek hasonló, a szív koszorúerén keresztül elvégzett őssejtbeültetést, melyekhez azonban csontvelői eredetű őssejteket használtak fel.
Fontos hangsúlyozni, hogy az összes fent említett beavatkozás a nyugati típusú, bizonyítékokon alapuló orvostudomány (evidence-based medicine) normái szerint zajlik, illetve zajlott, az eljárások nyilvánosan közölt adataival.

Mit jelent a krónikus (pangásos) szívelégtelenség?

Pangásos szívelégtelenségről akkor beszélük, ha a szív nem képes normál mennyiségű vér továbbítására, vagyis a pumpafunkció romlik.
Sok alapbetegség vezethet erre az állapotra, pld. szívinfarktus, cardiomyopathia, magasvérnyomás-betegség. Az egészséges szív egyetlen összehúzódás alatt a beérkező vér kb. 50 %-át pumpálja ki a prifériára. Ha ez az arány 40 %-ra, vagy az alá esik, már szívbetegségről beszélünk.
A szív elégtelen teljesítménye miatt a lábakban, a boka környékén vagy a hasüregben nagy mennyiségű folyadék (ödéma) halmozódhat fel. Ezek a jobb szívfél elégtelenségének a tünetei. Általában a két szívfél elégtelensége áttevődik egymásra. A pangás, valamint a szervezet nem megfelelő vérellátása (szöveti oxigénhiány) okozza az így kialakult pangásos szívelégtelenség tipikus tüneteit: a súlygyarapodást (ödéma), az egyszerű tevékenységek hatására érzett indokolatlan fáradtságot. A légszomj, az éjszakai fulladásérzet és az állandó köhögés már a bal szívfél elégtelenségének tünetei (backward failure), visszafelé nő a kisvérköri nyomás. Ahogy a krónikus szívelégtelenség egyre súlyosbodik, az olyan mindennapi tevékenységek is, mint a járás vagy étkezés szinte kivitelezhetetlenné válnak.


Forrás:
Man Receives His Own Stem Cells as a Treatment for Heart Failure

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

John B. Gurdon és Jamanaka Sinja kapják az idei orvosi Nobel-díjat

A bizottság indoklása szerint a két tudós azzal a felfedezésével érdemelte ki a díjat, hogy az érett sejteket vissza lehet programozni pluripotens sejtekké, amelyekből a test valamennyi szövete kialakítható. Eredményeik forradalmasították a sejtek és szervezetek fejlődéséről szóló ismereteket.

Hírvilág

Ha rosszak a fogaid, növessz újakat!

A Tokiói Tudományegyetem tudósai a világon elsőként állítottak elő őssejtekből fogat. Bár a módszert egyelőre csak egereken tesztelték, meglehet, hogy hamarosan embereken is kipróbálhatják a fognövesztést, írta a Daily Mail.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.