Hírvilág

Elhunyt Romics László akadémikus, belgyógyász professzor

2011. AUGUSZTUS 15.

A Széchenyi-díjas belgyógyász, az anyagcsere betegségek és az érelmeszesedés nemzetközi hírű kutatója, egyetemi tanár. Kimagasló szerepet töltött be az orvosképzésben is és akadémiai tisztségei mellett több európai tudományos társaságnak is tagja volt.
Romics László Érden született 1936-ban. A budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen 1962-ben szerzett diplomát. Az egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinikáján kezdett dolgozni. Munkatársai és a betegek tisztelték, szerették etikus, empátiás viselkedése miatt.

1976-ban kapta meg az orvostudományok kandidátusa címet, 1994-ben védte meg az akadémiai doktori értekezését. Viszonylag rövid ideig az Országos Reumatológiai és Fizikoterápiás Intézet belgyógyász főorvosaként és főigazgató-helyetteseként tevékenykedett. 1985-ben tért vissza a SOTE III. Sz. Belgyógyászati Klinikájára. A klinikát igazgatóként, a Kútvölgyi Klinikai Tömböt pedig főigazgatóként vezette. 1988-ban az egyetem rektor-helyettesévé választották, majd 1996-ban három éves időszakra rektori megbízást kapott. 1995-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező, majd 2001-ben rendes tagjává választotta.

Romics László több hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja volt, azok vezetőségében is dolgozott, így jelentős szerepet játszott a Magyar Belgyógyász Társaság, a Szakmai Kollégium vezetésében, a Kollégiumok Elnökei Tanácsában, az ETT-ben, a MOTESZ vezetésében, a Magyar és az Európai Atherosis Társaság vezetőségében, az MTA-SE Anyagcsere, Genetikai és Immunológiai Kutatócsoport vezetőjeként, valamint a Kossuth és Széchenyi Bizottság Orvostudományi Albizottság munkájában is.

Munkáját értékelve számos díj birtokosa lett, így a Kiváló Orvos, a Markusovszky-emlékérem, a Magyar Imre-emlékérem, a Gerő Sándor-emlékérem, a Tangl Ferenc-emlékérem, a Szent-Györgyi Albert-díj, a Pázmány Péter felsőoktatási díj, a Semmelweis-emlékérem és -díj, a Batthyány-Strattmann László-díj, a MOTESZ-díj és a Széchenyi-díj kitüntetettje lett.
Romics László emberi magatartását többek között az őszinteség, a nyitottság, a korrektség, a segítőszándék, az empátiás, etikus viselkedés, a gyors lényeglátás, a nagy munkabírás jellemezte. Szakmáját tekintve kiváló földön járó, igen jól képzett, empátiás orvosként dolgozott, gyógyított.

Vezetői - így az akadémiai, egyetemi és egyéb sokrétű - feladatköreit lelkiismeretesen, közmegelégedéssel a megbízók, a választók képviseletének érdekei figyelembevételével látta el, és ennek érdekében sem az időt, sem az energiát nem sajnálta.
Romics László magatartásával, munkásságával olyan életművet hagyott hátra, amelyre hozzátartozói, ismerősei, tanítványai, munkatársai büszkén emlékezhetnek, amely példaértékül szolgálhat környezetének.

Prof.Dr. Karádi István a következőket írta a Semmelweis Egyetem honlapján:

„Azok közé a nagy, klasszikusan gondolkodó orvosok közé tartozott, akik legfontosabbnak a belgyógyászati szemléletet tekintették és tanítványait is erre tanította. Tudta, tisztában volt vele, hogy a belgyógyászat szubdiszciplinákban fejlődik tovább, de az általános, integratív belgyógyászati gondolkodást mindennél előbbre helyezte….Nemzetközileg is elismert szakmai munkássága klasszikus műveltséggel párosult. Szinte történészi ismeretanyaggal és szemlélettel elemezte a világ és emberiség helyzetét, nekünk, tanítványainak példát mutatva a józan, bölcsen mérlegelő, humánus gondolkodásmódról. Szenvedélyesen vitatkozott, nem tűrte el a hatalmi arroganciát és igazságérzete védelmet jelentett a jogtalanul támadottak számára.
Hosszan tartó szenvedése során emberi méltóságból olyan példát állított elénk, tanítványai elé, amely előtt mindenkinek fejet kell hajtania. Kedvességét, bölcs tanácsait halála utolsó pillanatáig megosztotta velünk.”

Romics László magatartásával, munkásságával olyan életművet hagyott hátra, amelyre hozzátartozói, ismerősei, tanítványai, munkatársai büszkén emlékezhetnek, amely példaértékül szolgálhat környezetének.


Búcsúztatása augusztus 16-án 14.15-kor lesz a Farkasréti temetőben.

eLitmed

Kapcsolódó anyag: A talentumokat gyűjteni kell - interjú Romics Lászlóval

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.