Hírvilág

Élet-építőkövek a marsi meteoritban

2013. JÚNIUS 14.


Nagy mennyiségű bórt találtak amerikai kutatók egy marsi meteoritban: a felfedezés azért izgalmas, mert a kémiai elem oxidált formája, a borát kulcsfontosságú szerepet játszhatott az összes élő sejtben megtalálható polimer óriásmolekula, az élet egyik építőkövének tekintett ribonukleinsav (RNS) létrejöttében.

A manoai Hawaii Egyetemen (UH) működő, az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kezelésében lévő asztrobiológiai intézet tudósai egy olyan meteoritot vizsgáltak, amelyre a Déli-sarkvidéken bukkantak. A kémiai elemzés egyértelművé tette, hogy a földi légkörön áthatoló meteordarab a Marsról származik.

Később ionmikropróbának vetették alá, hogy tüzetesebben szemügyre vegyék a benne leülepedett agyagrétegeket. A földi szennyezőanyagok kiszűrése után megállapították, hogy a marsi kőzet bőséges mennyiségben tartalmaz bórt, méghozzá legalább tízszer annyit, mint bármelyik korábban vizsgált meteorit.

"A borátok valószínűleg fontos szerepet töltöttek be a földi élet kialakulásában, mert képesek szilárdan megkötni a ribózt, az RNS alapvető szénhidrát-összetevőjét. Az általános felfogás szerint az élet korai szakaszában a ribonukleinsav az örökléshez szükséges információkat hordozó DNS előfutára volt" - magyarázta James Stephenson, az intézet kutatója.

Sokan úgy vélik, hogy az RNS lehetett az első molekula, amely elraktározta az evolúció folyamatában nélkülözhetetlen genetikai információkat, és továbbította azokat következő nemzedékeknek. Az RNS nem biológiai úton való létrehozásának egyik legnehezebb mozzanata a ribonukleinsav cukormolekulájának, a ribóznak az előállítása. Korábbi laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy borát hozzáadása nélkül a Földön rendelkezésre álló vegyületekből nem építhető fel az öt szénatomos szénhidrát.

Jóllehet a borát viszonylag gyakran előfordul a földi üledékes rétegekben, kozmikus égitesttöredékekben még nem fedeztek fel bórban gazdag lerakódásokat. A mostani, eredetileg a PLOS ONE című tudományos magazinban megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy amikor az élet elkezdődött a Földön, a Marson ugyancsak jelen volt ez a kémiai elem, ráadásul magas koncentrációban.

A hawaii tudósok által elemzett marsi agyag korát legkevesebb 700 millió évesre becsülik. Összetételéből következtetéseket lehet levonni arra is, hogy hajdanán milyen természeti körülmények uralkodtak magán a Földön. A kutatók feltételezése szerint a hasonló, borátokkal dúsított agyagrétegek valóságos kémiai kincsesbányák lehettek - vagy még inkább boszorkánykonyhák, amelyek kikotyvasztották az élet molekuláris alapköveit.

"A Marsnak és a Földnek egykor sokkal több közös vonása volt, mint manapság. Idővel a marsi atmoszféra elillant, és a felszíni vizek is eltűntek, de az ősi meteoritok erezetében megőrződtek azok a finom agyaglerakódások, amelyek a vörös bolygó történetének nedvesebb időszakaszaiból származnak" - fejtette ki Lydia Hallis, a tanulmány egyik szerzője, aki a világegyetem kémiai jellegzetességeit kutatja.

(http://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130610220132.htm)
(http://www.space.com/21526-mars-meteorite-ingredient-life.html)
MTI 2013. június 14., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Gondolat

Haldokló beteget ápolni embert próbáló feladat

Gyógyíthatatlan vagy rossz kórjóslatú betegek felvilágosítása, ellátása címmel oktatja az egészségügyi szakdolgozókat dr. Domján Andrea jogász, vezető ápoló az Interakció az Egészségügyben című modul keretében a Debreceni Egyetem Orvos-és Egészségtudományi Centrum egészségügyi szakdolgozóknak szervezett OKJ-s képzésein.

Gondolat

Karinthy öndiagnózisa

NAGY Zsuzsanna

Karinthy Frigyes Utazás a koponyám körül címmel írta meg saját betegségének felfedezését, tüneteinek kialakulását.