Hírvilág

Élet-építőkövek a marsi meteoritban

2013. JÚNIUS 14.


Nagy mennyiségű bórt találtak amerikai kutatók egy marsi meteoritban: a felfedezés azért izgalmas, mert a kémiai elem oxidált formája, a borát kulcsfontosságú szerepet játszhatott az összes élő sejtben megtalálható polimer óriásmolekula, az élet egyik építőkövének tekintett ribonukleinsav (RNS) létrejöttében.

A manoai Hawaii Egyetemen (UH) működő, az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) kezelésében lévő asztrobiológiai intézet tudósai egy olyan meteoritot vizsgáltak, amelyre a Déli-sarkvidéken bukkantak. A kémiai elemzés egyértelművé tette, hogy a földi légkörön áthatoló meteordarab a Marsról származik.

Később ionmikropróbának vetették alá, hogy tüzetesebben szemügyre vegyék a benne leülepedett agyagrétegeket. A földi szennyezőanyagok kiszűrése után megállapították, hogy a marsi kőzet bőséges mennyiségben tartalmaz bórt, méghozzá legalább tízszer annyit, mint bármelyik korábban vizsgált meteorit.

"A borátok valószínűleg fontos szerepet töltöttek be a földi élet kialakulásában, mert képesek szilárdan megkötni a ribózt, az RNS alapvető szénhidrát-összetevőjét. Az általános felfogás szerint az élet korai szakaszában a ribonukleinsav az örökléshez szükséges információkat hordozó DNS előfutára volt" - magyarázta James Stephenson, az intézet kutatója.

Sokan úgy vélik, hogy az RNS lehetett az első molekula, amely elraktározta az evolúció folyamatában nélkülözhetetlen genetikai információkat, és továbbította azokat következő nemzedékeknek. Az RNS nem biológiai úton való létrehozásának egyik legnehezebb mozzanata a ribonukleinsav cukormolekulájának, a ribóznak az előállítása. Korábbi laboratóriumi tesztek azt mutatták, hogy borát hozzáadása nélkül a Földön rendelkezésre álló vegyületekből nem építhető fel az öt szénatomos szénhidrát.

Jóllehet a borát viszonylag gyakran előfordul a földi üledékes rétegekben, kozmikus égitesttöredékekben még nem fedeztek fel bórban gazdag lerakódásokat. A mostani, eredetileg a PLOS ONE című tudományos magazinban megjelent tanulmány azonban azt sugallja, hogy amikor az élet elkezdődött a Földön, a Marson ugyancsak jelen volt ez a kémiai elem, ráadásul magas koncentrációban.

A hawaii tudósok által elemzett marsi agyag korát legkevesebb 700 millió évesre becsülik. Összetételéből következtetéseket lehet levonni arra is, hogy hajdanán milyen természeti körülmények uralkodtak magán a Földön. A kutatók feltételezése szerint a hasonló, borátokkal dúsított agyagrétegek valóságos kémiai kincsesbányák lehettek - vagy még inkább boszorkánykonyhák, amelyek kikotyvasztották az élet molekuláris alapköveit.

"A Marsnak és a Földnek egykor sokkal több közös vonása volt, mint manapság. Idővel a marsi atmoszféra elillant, és a felszíni vizek is eltűntek, de az ősi meteoritok erezetében megőrződtek azok a finom agyaglerakódások, amelyek a vörös bolygó történetének nedvesebb időszakaszaiból származnak" - fejtette ki Lydia Hallis, a tanulmány egyik szerzője, aki a világegyetem kémiai jellegzetességeit kutatja.

(https://www.sciencedaily.com/releases/2013/06/130610220132.htm)
(https://www.space.com/21526-mars-meteorite-ingredient-life.html)
MTI 2013. június 14., péntek

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Hírvilág

A pihentető alvás fontossága

Az alvászavar mára globális problémává nőtte ki magát, hiszen a világ népességének közel felét érinti az élet valamelyik szakaszában, azonban sajnos csak nagyon kevesen ismerik fel a problémát, és foglalkoznak a kezelésével.