Hírvilág

Mitől nem fáj az oltás?

2011. AUGUSZTUS 15.

A Pediatrics legújabb számában közölt vizsgálat szerzői kimutatták, hogy újszülöttek oltásakor hatékony fájdalomcsillapító módszer az oltás előtt cukoroldat itatása és az, ha az édesanya az ölébe veszi a gyermeket.

Korábbi tapasztalatok (CMAJ 2008 Jul 1;179(1):37-43, Acta Paediatr 2009 98:932-9) alapján ismert, hogy az anya közvetlen testi közelsége és a cukros oldat itatása hatékonyan csillapítja a csecsemőkön végzett fájdalmas beavatkozások által okozott fájdalmat. Most egy új, nagy esetszámú, véletlen besorolásos, részlegesen vak vizsgálatban brazil kutatók próbálták ki e két módszert külön-külön és együttesen is a placebóval összehasonlítva. Egészséges, időre született, 12–72 órás újszülötteknek adtak be a combizomba hepatitis B elleni védőoltást, és véletlen besorolás szerint eközben édesanyjuk ölében tartotta őket, vagy az oltás előtt 2 perccel 25%-os cukoroldatot adtak nekik, vagy mindkét beavatkozást elvégezték, vagy egyiket sem.

Az újszülöttek által tapasztalt fájdalmat az arckifejezést pontozó skála alapján mérték fel. Közvetlenül az injekció beadásakor a gyermek ölbe vétele és a cukoroldat itatása is csak kis mértékben, nem szignifikánsan csökkentette a fájdalmat jelző arckifejezést, de 2 perccel az injekció után mindkét beavatkozás önmagában csökkentette a gyermekek fájdalmát.

A két módszer kombinációja majdnem teljes mértékben megszüntette a 2 perccel az injekció után látható, fájdalomra utaló arckifejezést. A 0–9 pontig terjedő fájdalomskálán az egyik beavatkozásban sem részesült újszülötteken átlagosan 4,0 pontnyi erősségű fájdalom kifejezése volt látható, a vagy ölbe vett, vagy cukoroldattal itatott csecsemők átlagosan 2,0 erdőségű fájdalmat mutattak, az édes oldattal itatott és az anyjuk ölében tartott csecsemők arckifejezése pedig csak 0,6 pontnyi, minimális mértékű fájdalomról tanúskodott.

E vizsgálatban a fájdalmat értékelő szakemberek nem értékelhették a fájdalmat jelző arckifejezést vak körülmények között, azonban az eredmények megerősítik más vizsgálatok eredményeit, amelyek szerint az újszülötteken végzett beavatkozások által okozott fájdalom csillapítására a legjobb nem gyógyszeres módszer a csecsemő karba vétele és cukoroldat itatása.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: Pediatrics December 2009; 124:e1101-e1107.

Kapcsolódó anyagok:

[1] A cukoroldat hatásossága az újszülötteken végzett beavatkozások okozta fájdalom csillapításában – CMAJ 2008 Jul 1;179(1):37-43.

[2] A legújabb irányelvek az újszülötteken végzett beavatkozások során alkalmazandó fájdalomcsillapításra – Acta Paediatr 2009 98:932-9.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Tájékoztató az SE Neurológiai és Pszichiátriai Klinikák és Doktori Iskoláik közös, 2021 őszén megrendezésre kerülő „A fájdalom tudománya II.” című kurzusáról

Képzésünk célja elsősorban az, hogy a képzésben részt vevő orvosok, pszichológusok, mentálhigiénés és egyéb segítő szakmákban dolgozó szakemberek átfogó képet kapjanak egyrészt a fájdalom komplex jelenségéről: élettani, pszichológiai, etikai, gazdasági hatásáról, másrészt a gyógyító tevékenység egyik legalapvetőbb feladatáról, a fájdalomcsillapításról. A fájdalmat ne csupán a kóros változások egyik legfontosabb fizikális jeleként ismerjék fel az orvosok és fent említett szakemberek, hanem a magatartás-szabályozás zavarának egyik első figyelmeztető jeleként figyeljenek fel a fájdalomérzet fokozódására, valamint az események negatív érzelmi minősítésének magatartás-orvoslási jelentőségére is.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.