Hírvilág

Gyerekek oltottsága a világban

2011. AUGUSZTUS 15.

A WHO, az UNICEF és a Világbank által 2009. október 21-én jelentette meg „Az oltások és immunizáció helyzete a világban” harmadik kiadását. A jelentés „leltárt készít” arról, hogy az utóbbi évek jelentős beruházásaival mit értek el a közepes és alacsony bevételű országokban a gyermekek oltása terén, és különösen arról, hogy a jövőben ezekkel az erőfeszítésekkel milyen egészség-nyereséget lehet elérni.

Ez a kérdés kiemelten aktuális most, amikor a hirtelen kialakult válság miatt ez uralja a döntéshozók gondolatait és szavait, és a jelentés leltára felhívhatja a figyelmet az oltások támogatásának fontosságára és eredményességére.

Jelen századunkban újabb lökést kapott az oltóanyag fejlesztés. Új vakcinát fejlesztettek ki a rotavírus és a humán papilloma-vírus ellen, megtörténtek a klinikai vizsgálatok és az oltóanyagok már elérhetőek – ha van rá anyagi fedezet. A jelentés utolsó 50 oldala ABC sorrendben tárgyalja a különböző betegségeket, minden megbetegedés világ-helyzetével, és az ellene történő oltás kilátásaival.

Egyes betegségeket, például a gyermekbénulást külön kiemelve leszögezik, hogy teljes kiirtását tervezték a világból, de anyagi okokból nem volt lehetséges az oltással való teljes ellátás, így a polio visszatért, elsősorban észak Nigériában és India Uttar Pradesh tartományában. Közben a gazdagabb országokban egyre jelentősebb lesz az influenza világjárvány elleni oltások továbbfejlesztése.

Amióta 2005-ben a WHO és az UNICEF megjelentette a „Világméretű Immunizációs Elképzelések és Stratégia”(Global Immunization Vision and Strategy”) kiadványt, az egyes országok oltási terveit a GAVI alapítványon keresztül támogatták. A támogatás összege 2008 végéig 2.7 billió US$ volt (a közepes és alacsony jövedelmű országok 2007-ben az oltásokhoz szükséges anyagi fedezet 33%-át tudták erre a célra allokálni).

A jelenlegi becslések szerint évente 2.5 millió gyermek életét lehetett megmenteni a WHO által ajánlott tbc, diftéria, tetanusz, szamárköhögés, polio, kanyaró, hepatitis B, és haemophilus influensae B (HiB) elleni oltásokkal. A legelőnyösebb becslés az, hogy a kanyaró halálozás 2000 és 2007 között világszerte 74%-al csökkent, de a probléma abban van, hogy a legsérülékenyebbeknél az 5 éves kor alatti halálozás ugyanebben az időszakban a szerény 12%-al csökkent, 10.5–ről 9.2 millióra.

Megdöbbentő, hogy 24 millió gyerek, különösen a szegény országokban, nem kapta meg a szükséges oltásokat.

A Milléniumi Fejlesztési Célok (Millennium Development Goals) 4. pontja azt tűzi ki célul, hogy 1990 és 2015 között 2/3-al csökkenjen az 5 év alatti gyermekek halálozása, - ez kb. 4.3 millió halált jelent.

Az 5 év alatti gyerekek halálának két fő oka a pneumococcus okozta megbetegedés és a rotavirusos hasmenés, elsősorban a közepes és alacsony jövedelmű országokban. Ezért a GAVI kibővítette támogatását ezen a betegségek elleni oltásokra 2006 és 2015 között.

Margaret Chan, a WHO vezetője Graeme Wheeler a Világbanktól és Ann Veneman az UNICEF-től leszögezte, hogy „a jelentés a kormányokat és donorokat felszólítja, hogy fokozzák az oltások finanszírozását, a hibázás ára gyermekek élete.
.
Az oltás az orvostudomány egyik nagy győzelme. Az immunrendszer ösztökélése arra, hogy legyőzzön olyan „ravasz” patogén ágenseket, mint a plasmodium spp, vagy a HIV vírus, a következő évek kihívása lesz az orvosi kutatás és a donorok türelme számára.

„Az oltások és immunizáció helyzete a világban” jelentés világossá teszi, hogy a közvetlen kihívás a donorok azon eltökéltségének komolyságában rejlik, hogy a fejlődő világ számára biztosítsák a fenntartható finanszírozást az oltások széleskörű kiterjesztésére, valamint az országok képességében arra, hogy legyőzzék a rossz irányítás, a földrajzi izoláltság, vagy a konfliktusok hatásait. Izgalmas, hogy létezik az a technológia, amellyel meg lehet védeni az embereket sok fenyegető betegségtől. De állandó koncentrált erőfeszítésekre lesz szükség ahhoz, hogy legyőzzük azokat a gyakorlati akadályokat, amelyek hátráltatnak abban, hogy a gyermekek életét megvédjük a fejlődő világban.

Forrás: The Lancet, Volume 374, Issue 9699, Pages 1393, 24 October 2009
Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.