Hírvilág

Az IBS bizonyított kezelésmódjai - A mentaolaj viszi a pálmát

2011. AUGUSZTUS 15.

Az irritabilis bél szindróma (IBS) krónikus gastrointestinalis rendellenesség, amely a lakosság 5–20%-át érinti. Fő jellemzője a rendszeresen kiújuló hasi fájdalom és az időszakosan jelentkező hasmenés és/vagy székrekedés. A kezelése jelenleg távol áll a megnyugtatótól, a patogeneziséről is csak egy sor – egymásnak ellentmondó – elméletet ismerünk. Nem sokkal, miután törzskönyveztek néhány hatóanyagot kifejezetten az IBS kezelésére, ezek mindegyike vagy hatástalannak bizonyult, vagy súlyos nemkívánatos hatások veszélye miatt szüntették meg a forgalmazásukat. Jelenleg a betegség kezelésére az élelmi rostok, a spasmolyticumok és a borsosmentaolaj áll rendelkezésre.

Az American College of Gastroenterology által az IBS-ről készítendő monográfiához hivatott adatokkal szolgálni a bizonyítékokon alapuló kezelési módszerekről egy, a British Medical Journalban is közölt metaanalízis. Ebben az IBS három leggyakrabban alkalmazott kezelésmódját értékelő véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok eredményeit összesítették.

A placebóhoz képest mindhárom kezelésmód szignifikáns kedvező hatást mutatott: Az élelmi rostok alkalmazása 13%-kal enyhítette a tüneteket, a spasmolyticumok 32%-kal, a borsosmentaolaj pedig 57%-kal.

A rostkészítmények közül csak az útifűből készült készítmények kedvező hatása nyert bizonyítást. A spasmolyticumok csoportjából a hyoscin (scopolamin) és az otilinium mutatkozott hatásosnak a tünetek enyhítésében. A legnagyobb hatást a borsosmenta illóolaja mutatta, amely vény nélkül kapható, és szokásos dózisa napi 2-4 x 200 mg.

Forrás: BMJ 2008 Nov 13; 337:a2313.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Klinikum

Pszichózis mint az antibiotikumok mellékhatása

Direkt kapcsolat van az antibiotikum-expozíció és az akut pszichózis között, állapította meg a Brain, Behavior, & Immunity – Health című szaklap tanulmánya. Az egyesült államokbeli kutatók cikke az első olyan tanulmány, ami az egyes antibiotikumok pszichiátriai mellékhatásainak (insomnia, hallucináció, delúzió, delírium, katatónia, paranoia, érzelmi elszíntelenedés, pszichózis) gyakoriságát értékeli.

Klinikum

Az MMR-autizmus botrány áldozatai

Dr. Andrew Wakefieldet, a közelmúlt nyugati orvosi irodalmának valószínűleg legbutább és legszükségtelenebb egészségügyi botrányának vezető szerzőjét, a General Medical Council kizárta soraiból.

Gondolat

Mérgek a bőrön át

Tudjuk, hogy nemcsak az élelmiszerek tartalmazhatnak egészségre káros adalékokat, hanem hétköznapi tisztálkodó szereink is.