Hírvilág

Az élelmiszerek hatása az anyagcserére

2011. AUGUSZTUS 15.

Dr. Pados Gyula a Táplálkozási Fórum elnöke a kiegyensúlyozott anyagcsere egészségünkre gyakorolt hatására hívta fel a figyelmet.

A Táplálkozási Fórum éves rendszerességgel rendezi meg szakmai konferenciáját orvosok, diétetikusok, táplálkozási szakemberek közreműködésével. Idén központi szerepet kapott az anyagcsere egészségünkre gyakorolt hatása, mivel a szakemberek szerint továbbra is sok a félreértés a fogalom körül. Dr. Pados Gyula azokról az élelmiszerekről is beszélt, amelyek a sejtek szintjén fejtik ki jótékony hatásukat.

Az anyagcsere

Anyagcsere alatt a közvélekedésben gyakran a széklet és vizelet fogalmát értik, holott olyan összetett folyamatról van szó, amely a legalapvetőbb életfunkciók működését teszi lehetővé. Ahogy az előadásból kiderült, az anyagcsere valójában az a folyamat, amikor az élőlények a környezetükből anyagokat vesznek fel, azokat felszívódásra alkalmas állapotúra bontják, beépítik sejtjeikbe, energiaként raktározzák, vagy megváltozott formában a szervezetből eltávolítják. Ezek a folyamatok teszik lehetővé a mozgástól kezdve a gondolkodáson át a növekedést, vagy a sejtek reprodukcióját.

Szervezetünk, mint egy tökéletes gépezet szabályozza ezeket a folyamatokat, alkalmazkodik a változásokhoz, és bizonyos határig kompenzálja az egyensúly esetleges felbomlását. Az egyensúly felbomlásának leggyakoribb okai és következményei az elhízás, az érelmeszesedés, cukorbetegség, szívbetegségek, hormonháztartási zavarok. A 10 vezető halálok közül 5, a nem megfelelő táplálkozásra vezethető vissza.

A növényi hatóanyagok jótékony hatása

A legfontosabb anyagcserét befolyásoló tényezők az életmód, és táplálkozás. A fizikai tréning növeli az alapanyagcserét (akár két napig is érezteti hatását), de bizonyos élelmiszerekben megtalálható hatóanyagok is kedvezően befolyásolhatják a szervezetben zajló anyagcsere folyamatokat. Ezek a hatóanyagokat elsősorban növényekben találhatók meg. A növényekben több ezer antioxidáns hatású fitokomponens fordul elő.

Az antioxidánsokat olyan anyagok, amelyek megakadályozza az oxidatív stressz és a szabadgyökök keletkezését, ezért jelentős szerepük lehet számos betegségek kialakulásában. Ezeket az anyagokat elsősorban gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásával juttathatjuk szervezetünkbe. Az egyik legismertebb antioxidáns forrás a zöld tea. A zöld tea természetes összetevői a katekinek. A katekinek közé tartozik a természetben előforduló egyik leghatékonyabb antioxidáns, az epigallokatekin-gallát (EGCG). Ugyanakkor a koffein tartalom is előnyös lehet a szervezet számára, élénkíti az anyagcserét, a központi idegrendszert, a vérkeringést.

Anyagcsere-egyensúly

Még az egészséges szervezetnek is, ha csak mérsékelten, de szüksége lehet az anyagcsere élénkítésére. Fontos, hogy az oxidációs és az antioxidáns folyamatok egyensúlyban legyenek egymással. Ezért a szakemberek javasolják, hogy fogyasszunk napi rendszerességgel növényi tápanyagokat. Dr. Pados Gyula a zöld tea fogyasztás előnyei mellett kiemelte, hogy a gyümölcsök, és a zöldségek folyadék formájában történő fogyasztása is ugyan olyan jótékony hatású, mintha szilárd formájukban fogyasztanánk azokat.

Forrás: WELL PR Ügynökség

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Ökológia

Big Pharma és Big Ag

BRYS Zoltán

A gyógyszergyárak gyakorlatát számos magas színvonalú kritika érte az elmúlt évtizedben, ezzel szemben a Big Ag viszonylag kevesebb figyelmet kapott orvostudományi folyóiratokban. Számos betegséggel összefüggésbe állítható a táplálkozás. Jelentőségénél fogva hasonlóan kiemelt szakmai figyelmet érdemelne.

COVID-19

Táplálkozási ajánlások a CoVID-19 miatti karantén idején

A karanténhoz társuló stressz alvászavarokat is okozhat, ami tovább fokozhatja a stresszt és ezáltal a táplálékbevitelt, ami egy ördögi kör kialakulásához vezethet. Fontos, hogy vacsorára olyan ételeket fogyasszunk, amelyek szerotonint vagy melatonint tartalmaznak vagy elősegítik ezeknek a szintézisét.

Klinikum

Az étrend és a gasztrointesztinális endokrin sejtek közti interakció

A szekréciók fontosabb szabályozási pontja, de nem az egyetlen, az az elfogyasztott táplálék tovahaladása a GIT-ben, az emésztés gasztrikus és intesztinális fázisai. Az étrend megváltoztatása nem csupán a GIT hormonok felszabadulásaira van hatással. Hanem egyúttal befolyásolja az endokrin sejtdenzitást is.

Hírvilág

A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás

Több zöldséget, gyümölcsöt, rostot, mogyorófélét, magokat és telített zsírokban szegény fehérjéket lenne fontos fogyasztani. Erősen csökkenteni kell a hozzáadott cukor, a cukros rágcsálni- és innivalók, a túlzott só és a feldolgozott húsok bevitelét,

A táplálkozás filogenetikai szemlélete